Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Στην "αλλαγή σκυτάλης" στη Διοίκηση των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ο Ναύαρχος Ευ.Αποστολάκης

Στην  "αλλαγή σκυτάλης" στη Διοίκηση των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ο Ναύαρχος Ευ.Αποστολάκης - Κεντρική ΕικόναΣτην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων του νέου Ανώτατου Διοικητού των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (“Supreme Allied Commander Europe”/SACEUR), παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, εκπροσωπώντας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
.
Η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων του 18ου κατά σειρά από το 1951 όταν ανέλαβε πρώτος τα συγκεκριμένα καθήκοντα του SACEUR, Αμερικανός Στρατηγός (και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ) Dwight D.Eisenhower πραγματοποιήθηκε στο επιχειρησιακό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στο SHAPE, στη Μονς του Βελγίου, κοντά στο Βατερλώ.
Στο περιθώριο της τελετής, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Ναύαρχος Αποστολάκης είχε συνομιλία, τόσο με τον απερχόμενο SACEUR, Αμερικανό Πτέραρχο (Ι) Philip M. Breedlove, όσο και με το νέο Αμερικανό Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti, ενώ είχε συνατήσεις και με ομολόγους του άλλων χωρών, καθώς και με τον Τσέχο Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Δίνοντας το «στίγμα» του όγκου δουλειάς που περιμένει τον νέο SACEUR, ο ο Γεν.Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, στην ομιλία του στη διάρκεια της τελετής τόνισε- μεταξύ άλλων – τα εξής: «Ενισχύοντας την προωθημένη παρουσία μας στα ανατολικά όρια της Συμμαχίας εκτοξεύοντας σταθερότητα πέραν των συνόρων μας, βελτιώνοντας resilience τον υβριδικό πόλεμο και ενδυναμώνοντας την συμμαχική κυβερνοάμυνα. Σε αυτούς τους τομείς έχει πολύ δουλειά να πραγματοποιήσει ο νέος Διοικητής. Είμαι ευτυχής που έχουμε μαζί μας έναν άνδρα όπως τον Στρατηγό Σκαπαρότι για να βοηθήσει να πάμε όλοι μπροστά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος SACEUR θα είναι υπεύθυνος διοικητής για όλες τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα Βαλκάνια (Κοσσυφοπέδιο), στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, στη Μεσόγειο και στο Κέρας της Αφρικής.
Ο αποχωρήσας πλέον Αμερικανός Πτέραρχος (Ι) Breedlove στη διάρκεια των τριών ετών της διοικήσεώς του πέτυχε την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, την ομαλή αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την ίδια χώρα και την παράδοση εξ ολοκλήρου της ευθύνης ασφαλείας της πολύπαθης αυτής χώρας στις Αφγανικές δυνάμεις, ενώ ξεκίνησε και την αντίστοιχη επιχείρηση εκπαιδεύσεως των δυνάμεων αυτών για την αποτελεσματική εκπλήρωση της νέας του αποστολής. Στα «υπέρ του» ο Στόλτενμπεργκ συμπεριέλαβε και την επιτυχία της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ της Ουαλλίας, όπου αποφασίστηκε (μεταξύ άλλων) και το «Σχέδιο Ετοιμότητος Δράσεως». Σημειολογικώς όμως, θα προσθέταμε εμείς – και ίσως είναι τυχαίο αυτό – παρέδωσε τα καθήκοντά του στα 3 χρόνια της παρουσίας του στη Μονς, αντί των 4 ετών των προκατόχων του.

Λ.Σ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου