Είμαι υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και της αποχώρησης του κράτους, από τις επιχειρηματικες δραστηριότητες.
Αυτό μπορεί να γίνει με άμεσες ιδιωτικοποιησεις, με παραχωρήσεις ανάπτυξης και εκμεταλευσης για πολλά χρόνια, με παραχώρηση του management στον ιδιωτικό τομέα και με κάθε σύγχρονο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο.
Το δημόσιο, πρέπει να μπορεί με καθαρή βούληση, σαφές θεσμικό πλαίσιο και αξιόπιστους μηχανισμούς, να εποπτεύει και να ελέγχει, την λειτουργία των αγορών.
Να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, ξένη και ελληνική, αλλά να μπορεί να αποτρέπει τον σχηματισμό καρτέλ, την διαπλοκή και την διαφθορά.
Πολιτειακοι θεσμοί, ανεξάρτητες αρχές και δικαιοσύνη, να είναι δίκαιες και αμειλικτες σε επιορκους πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχος, επιχειρηματιες και επιχειρηματικα στελέχη.
Δυστυχώς στην χώρα μας, τα τελευταία 35 χρόνια, που έπρεπε να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, στην οικονομία και το κράτος, σχεδόν τίποτα δεν έγινε, στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.
Την βασική ευθυνη έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ήταν στην κυβέρνηση, μέχρι το 2014.
Μεγάλες ευθύνες έχουν ξένα και Ελληνικά επιχειρηματικα συμφέροντα, πολλοί δημόσιοι λειτουργοί, στελέχη των ΔΕΚΟ, η δικαιοσύνη και οι συνδικαλιστικές συντεχνίες, του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Μέχρι το 2014, σημαντική ευθύνη είχε και η Αριστερα, είτε λόγω της πολιτικής πίεσης που ασκούσε, λόγω ιδεολογικων αντιληψεων, είτε μέσα από την κοινωνική πίεση των συνδικατων και την ακατασχετη ηθικολογία της.
Η στάση και οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, τον Γενάρη του 2015, τον εξομοιωσε με τα παλιά κυβερνητικά κόμματα.
Ακόμη χειρότερα, φοβάμαι ότι οι τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιησεων, θα ξεπεράσουν, κάθε προηγούμενο λάθος.
Χωρίς αρχές, χωρίς στόχους και σχέδιο, αποδεχτηκε, την ιδιωτικοποίηση και των εταιρειών ύδρευσης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Δεν στέκομαι, σ'αυτα που έλεγε και έκανε μέχρι χθες, άλλωστε ότι κάνει, από το Καλοκαίρι και μετά, είναι τα ακριβώς αντίθετα με πριν.
Με συγκλονίζει το γεγονός, ότι είναι έτοιμος, να ξεπέρασει και την ΝΔ και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας περιουσίας, που θα βρεθεί ιδωτικη εταιρία να την αγοράσει.
Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, ήταν έτοιμες από την ΝΔ το 2009 και ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αναγκαστηκαμε, να τις βάλουμε στο μεσοπροθεσμο του 2011, για να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 δις ευρώ, από μελλοντικές αποκρατικοποιησεις, για να φαίνεται λογιστικά βιώσιμο το χρέος του δημοσίου, όρος πάντα απαραίτητος, για να μένει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Φροντισαμε όμως σιωπηρά, να μεταφέρουμε, ειδικά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που ήταν έτοιμη από το 2009, κάθε φορά στο επόμενο εξάμηνο, από τον αρχικό σχεδιασμό του μεσοπροθεσμου.
Το υπουργείο Υποδομών, ως εποπτευων, με το αρμόδιο των ιδιωτικοποιησεων, υπουργείο Οικονομικων συνεργαστηκαν, όταν έπρεπε.
Το νερό, για τρεις λόγους, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθει:
α) Είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, που θα προσφέρεται μονοπωλιακα, από ιδιωτική εταιρεία. Συνεπώς, δεν υπάρχει καν το στοιχείο του ανταγωνισμού, απαραίτητο για την λειτουργία της αγοράς.
β ) Οι υποδομές και τα δίκτυα είναι σχεδόν ολοκληρωμενα, ή ολοκληρώνονται, με δημόσια δαπάνη, εθνική και κυρίως κοινοτική.
γ) Το δημοσιονομικο όφελος θα είναι αστείο, ενώ η επιβάρυνση της κοινωνίας και της οικονομίας, δυσανάλογα μεγάλη.
Δυστυχώς, μετά τις εκλογές του 2012, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, ακύρωσε τον διαγωνισμό, για τον εκσυγχρονισμο και την επέκταση του διυλιστηριου νερού της ΕΥΑΘ και παρ'οτι δεσμεύτηκε να το επαναδημοπρατησει, δεν το έκανε.Το 2015, θα είχε ολοκληρωθεί, η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, θα είχαν ποιοτικοτερο και πολύ περισσότερο νερό.
Ουσιαστικά, το μόνο που χρειάζονται οι δύο εταιρείες, είναι η συντήρησή τους, γι'αυτό και τα σχήματα που ενδιαφερονται είναι κοινοπραξιες Γαλλικων εταιρειών νερού, με Έλληνες εργολάβους.
Αυτό, που πρέπει να γίνει, είναι η παραχώρηση του management των εταιρειών, με διεθνή διαγωνισμό, σε εταιρείες με μεγάλη και ανάλογη εμπειρία.
Ελπίζω, να μην προχωρησουν, αυτές οι ιδιωτικοποιησεις.
Χρειάζεται όμως η κινητοποίηση όλων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου