Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Στην υπηρεσία των δήμων 6.770 άνεργοι στην Κεντρική Μακεδονία

Σε δήμους της χώρας θα απασχοληθούν φέτος και του χρόνου χιλιάδες άνεργοι στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Ήδη στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάχθηκαν δεκαεπτά δήμοι,
ενώ στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ενταχθούν άλλοι 34, που βρίσκονται σε περιοχές θύλακες ανεργίας. Από τους συνολικά 51 δήμους οι δεκαπέντε βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπου θα βρουν μία θέση εργασίας 6.770 άνεργοι μέσα στο τρέχον και στο επόμενο έτος.
Το ίδιο πρόγραμμα θα επεκταθεί από το Σεπτέμβριο και στους υπόλοιπους 274 δήμους της χώρας, ώστε να απορροφηθούν συνολικά 43.000 μακροχρόνια άνεργοι διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής σύσκεψης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ήδη υποβάλλονται αιτήσεις ανέργων στους δεκαεπτά δήμους που εντάχθηκαν στο πρώτο μέρος του προγράμματος, οι οποίοι αναμένεται να αρχίσουν δουλειά τις επόμενες 40 ημέρες. Η απασχόληση των ανέργων θα είναι οκτάμηνη, με τη δυνατότητα ένταξης στη συνέχεια στο ταμείο ανεργίας.
Στους δεκαεπτά δήμους θα προσληφθούν άμεσα 3.737 άτομα και έως το τέλος του χρόνου άλλα 3.181. Συνολικά θα προσληφθούν 6.918, από τα οποία 3.327 σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αντίστοιχα στους 34 δήμους θα απασχοληθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 6.328 άτομα και μόλις λήξει το οκτάμηνο δηλ. στα μέσα του 2017 θα προσληφθούν στους ίδιους δήμους άλλα 6.328 άτομα. Συνολικά θα απασχοληθούν 12.656 άνεργοι, ενώ από την Κεντρική Μακεδονία θα απορροφηθούν 3.443 άτομα.
Ποιοι είναι οι δήμοι
Οι επτά δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας που εντάσσονται στην πρώτη φάση του προγράμματος είναι: Συντικής Σερρών, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και Παιονίας στο Κιλκίς. Στη δεύτερη φάση εντάσσονται οκτώ δήμοι: Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Βέροιας και Κιλκίς.
Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μπορούν να ενταχθούν δήμοι με πάνω από 1.000 ανέργους, δήμοι όπου οι άνεργοι και το 2015 ήταν πάνω από το μέσο όρο (+3%) της μακροχρόνιας ανεργίας και όσοι από το 2011 έως το 2015 εμφάνισαν αύξηση ως προς τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας.
Υπενθύμισε ότι δίνεται προτεραιότητα στις πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται οι νεότεροι σε ηλικία, και τόνισε ότι στη διάρκεια της οκτάμηνης απασχόλησης θα γίνεται και επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων, που θα παρακολουθούν μία ημέρα κάθε εβδομάδα. «Το πρόγραμμα επικεντρώνεται πρώτα στους θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Θέλουμε να αντιμετωπιστεί η ανεργία σε τοπικό επίπεδο, μέσα στην ίδια περιοχή, μέσα στο δήμο», είπε η κ. Αντωνοπούλου, σημειώνοντας ότι έως τώρα δεν υπήρχαν καθαρή καταγραφή της υλοποίησης των προγραμμάτων απασχόλησης και παρακολούθηση του έργου που προσφέρουν οι επωφελούμενοι.
«Θέλουμε να υπάρχει το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία ζήτησε από τους δημάρχους στενή συνεργασία.
Επισημαίνεται ότι ανάλογο πρόγραμμα τρέχει και για την κάλυψη αναγκών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και σε hot spots, όπου σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 2.500 άτομα, ενώ το φθινόπωρο θα βγει νέα προκήρυξη για άλλα 2.500. Οι προσλήψεις θα γίνουν από τους δήμους, όπου λειτουργούν οι προσφυγικές δομές.

Προβληματισμένοι οι δήμαρχοι
Παρά τις διαβεβαιώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα συνεχιστεί σε όλους τους δήμους, οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι και δύσπιστοι. «Εξακολουθώ να έχω ανησυχίες. Δεν έχω πειστεί προσωπικά ότι με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας έχει γίνει η επιλογή των δήμων που συμμετέχουν αρχικά στο πρόγραμμα», τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Παράλληλα έκανε λόγο για δήμους δύο ταχυτήτων στο γενικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και ζήτησε να συμπεριληφθούν στη δεύτερη φάση του αντίστοιχου προγράμματος που αφορά τις δομές φιλοξενίας προσφύγων οι δήμοι Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου.
Την ανάγκη να συμμετάσχουν αναλογικά όλοι οι δήμοι επισήμανε ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, ενώ διευκρινίσεις για τις δυνατότητες διαδημοτικών συνεργασιών και δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου