Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Τα 90 χρόνια λειτουργίας της συμπληρώνει φέτος η ΔΕΘ και φτιάχνει «άλμπουμ» με αναμνήσεις

Τα 90 χρόνια λειτουργίας της συμπληρώνει φέτος η ΔΕΘ και φτιάχνει «άλμπουμ» με αναμνήσεις (ΦΩΤΟ)Ενενήντα χρόνια λειτουργίας της Διεθνούς Ἐκθεσης Θεσσαλονίκης συμπληρώνονται φέτος και με αφορμή αυτό το γεγονός θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.
Και μπορεί φέτος, η ΔΕΘ να κλείνει τα 90 της χρόνια, όμως η
επικείμενη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου θα είναι η 81η, γεγονός που εξηγείται από τη σχεδόν δεκαετή διακοπή στη διοργάνωσή της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έξι ημέρες μετά την ολοκλήρωση της 15ης ΔΕΘ, τα περίπτερα είναι ακόμη γεμάτα με εκθέματα -εκθέματα που λεηλατούνται από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, πριν πέσουν στα χέρια των Γερμανών.
Το 1941 γερμανικές μονάδες μετατρέπουν τη ΔΕΘ σε «σπίτι» τους. Το περίπτερο της εθνικής παραγωγής χρησιμοποιείται από τον ξένο στρατό ως αποθήκη ραδιοφωνικών πομπών και ασυρμάτων και στα υπόλοιπα αποθηκεύονται πυρομαχικά, όπλα και κινητήρες αεροπλάνων. Τον Οκτώβριο του 1944, βλέποντας την ήττα να ΄ρχεται, οι Γερμανοί ανατινάζουν τα πολεμοφόδιά τους για να μην πέσουν στα χέρια των συμμάχων -και μαζί τα περίπτερα της έκθεσης. 
Ωστόσο ουδέποτε αποθαρρύνθηκε κι όχι απλά επιβίωσε αλλά συνέχισε να αναπτύσσεται κι έτσι φέτος γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια, με εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά όλοι οι Θεσσαλονικείς.
 Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 3 Οκτωβρίου 2016 οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επετειακή γιορτή, ημερομηνία που συμπίπτει με τη διοργάνωση της 1ης ΔΕΘ, στις 3 Οκτωβρίου του 1926, και αποτελεί ταυτόχρονα ένα «χαίρε» στην 90ετή ιστορία της, αλλά και ένα γύρισμα σελίδας για την πιο διεθνοποιημένη πορεία της στα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, φέτος στο φόρουμ που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ οι ίδιοι οι επισκέπτες της έκθεσης ανά τις δεκαετίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, θα μπορούν να καταθέσουν προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις τους, αλλά και να στείλουν φωτογραφίες και στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική έκδοση.
«Οι ανθρώπινες αναμνήσεις», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, «αποτελούν κομμάτια ενός μοναδικού ιστορικού παζλ, μιας κοινής αφήγησης». Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να γράψει τη δική του ιστορία για τη ΔΕΘ ή να στείλει φωτογραφίες και αναμνηστικά. Στη συνέχεια, χρειάζεται να συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tif.helexpo.gr/el/90_Years_TIF_Contact_Form και να στείλει όλο το υλικό έως τις 9 Σεπτεμβρίου.
Οι τρεις πιο όμορφες ιστορίες και ισάριθμες φωτογραφίες και αναμνηστικά θα βραβευτούν, ενώ οι 10 καλύτερες αναμνήσεις θα αποσταλούν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και σάιτ, ώστε να αποτελέσουν τμήμα σχετικών ρεπορτάζ. Όσοι στείλουν υλικό, θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται δωρεάν στην 81η ΔΕΘ, καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.
Οι επετειακές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ΔΕΘ μετά τη μεταπολίτευση, έκθεση φωτογραφίας και ιστοριών.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στη ΔΕΘ για την παρουσίαση των εκδηλώσεων παρόντες ήταν πολλοί φορείς της πόλης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Τάσος Τζήκας, μάλιστα δήλωσε ότι η φετινή έκθεση θα είναι από τιε σημαντικότερες έως τώρα και θα μείνει στην Ιστορία, ενώ επισ'ημανε ότι στόχος είναι η διεθνοποίηση της έκθεσης.
Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, δηλώσε ότι σε κάθε ευκαιρία επισκεπτόταν την Έκθεση από παιδί. «Η ΔΕΘ ήταν για εμάς ό,τι πιο όμορφο, μια ευκαιρία να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη από τις πατρίδες μας γύρω από την πόλη. Ένα ταξίδι που όλοι περιμέναμε εναγωνίως», ενώ επισήμανε ότι «αυτό που έχει καταφέρει η ΔΕΘ όλα αυτά τα χόνια είναι να έχει ανθρώπινο πρόσωπο και σημαντική επαφή με την κοινωνία και αυτό θα πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει».
Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ, κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, ο οποίος βρίσκεται στο δυναμικό της ΔΕΘ τους τελευταίους μήνες δήλωσε χαρακτηριστικά: « βρήκα μια εξαιρετική ομάδα που έχει κάνει ένα δυνατό comeback τα τελευταία χρόνια και έχει κάνει τις εταιρίες ΔΕΘ και Helexpo να λειτουργούν εξαιρετικά. Το 2016 είναι η χρονιά που οι στόχοι θα πραγματοποιηθούν». 
deth 90xronia 1
deth 90xronia 2
deth 90xronia 3
deth 90xronia 4
 seleo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου