Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Σάκης Αλατζόγλου : Ένα περίπλοκο ζήτημα και οι απειλές του

Ως τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέταση αιτήματος ασύλου των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που αιτήθηκαν άσυλο όταν εισήλθαν στην χώρα μας, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη Τουρκία.

Το θέμα για την χώρα μας αποτελεί «καυτή πατάτα» καθώς είναι νομικά πολύπλοκο και
πολιτικά δύσκολο διαχειρίσιμο.  «Κρύβει» όλα εκείνα τα συστατικά που θα το επιτρέψουν να εξελιχθεί σε μια δεύτερη υπόθεση «Οτσαλάν», παρά τις διαφορές τους.
Η διεθνοποίηση του προβλήματος θα ήταν ίσως η καλύτερη προσέγγιση, αφού θα το έθετε κάτω από την ομπρέλα διεθνών οργανισμών, αποφεύγοντας έτσι να γίνει διμερές πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Από τις αμήχανες αντιδράσεις της Κυβέρνησης διαφαίνεται πως δεν προσανατολίζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς πέρα από τον διμερή χαρακτήρα του προβλήματος που έθεσε ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επαφή με τον κ. Τσίπρα , επιπλέον έχασε και την ευκαιρία διεθνοποίησης στο Συμβούλιο  Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την προηγούμενη Δευτέρα.
Η παραπάνω εξέλιξη περιορίζει τις επιλογές, αφήνοντας περισσότερες επιπλοκές για όποια λύση επιλεγεί. Εάν εκδοθούν οι 8 τούρκοι Στρατιωτικοί τότε θα ανακύψουν εσωκομματικές και γενικότερα εσωτερικές αντιδράσεις, αφού θα θεωρείτε πως η Κυβέρνηση υπέταξε τις στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αρχές στην διπλωματική σκοπιμότητα.  Στην άλλη περίπτωση, εάν δεν τους εκδώσει, μπορεί να εξασφαλίσει το κύρος της χώρας μας, αφού θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το ισχύον δίκαιο που διέπει την έκδοση ασύλου, αλλά θα ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες για θερμά επεισόδια στην Θράκη και στο Αιγαίο τις επόμενες εβδομάδες.

*Mέλος της Κεντροαριστερής Κίνησης Κιλκίς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου