Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας με απόφασή του ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας 5 δομών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ. Όπως ανακοίνωσε η αγωνιστική επιτροπή των εργαζομένων του Ομίλου, «η απόφαση αυτή οδηγεί 1.150 εργαζομένους στην ανεργία και
χιλιάδες σπουδαστές στην αβεβαιότητα».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ομίλου μιλούν για σκάνδαλο στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Όπως αναφέρουν, «οι 3 από τις 5 δομές ανακλήθηκαν για παράλειψη του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας το 2013, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης». Το ζήτημα, μάλιστα, υποκινήθηκε, όπως αναφέρουν, από καταγγελία ανταγωνιστικού ΙΙΕΚ που στράφηκε κατά του Υπουργείου Παιδείας. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, η οποία ακυρώνει τις 3 άδειες του ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ λόγω «ελλιπούς αιτιολόγησης» στο σύστημα franchise του ΙΙΕΚ, αλλά «αναπέμπει το θέμα κατά το μέρος αυτό (το franchise δηλαδή) στη Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας για νέα αιτιολογημένη κρίση».
Όπως επιβεβαιώνουν νομικοί κύκλοι, αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα, εφαρμόζοντας το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, να εκδώσει νέες άδειες στο ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ, αιτιολογώντας περαιτέρω το σύστημα δικαιόχρησης που έχει εφαρμόσει το ΙΕΚ.
Το ερώτημα που γεννάται και ταλανίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας και τους χιλιάδες σπουδαστές που μένουν μετέωροι είναι, γιατί το Υπουργείο προτίμησε να κλείσει τα 3 εκπαιδευτήρια και να αγνοήσει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. Γιατί, ενώ το Υπουργείο έχει νομική και διοικητική εναλλακτική, να επανεκδώσει δηλαδή τις 3 άδειες με πληρέστερη αιτιολόγηση αναφορικά με το franchise, επιλέγει να μην το πράξει, αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Οπως επισημαίνουν, με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΓΔΒΜ, θα βρισκόταν λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων και των σπουδαστών, εφόσον ένα άλλο ΙΕΚ – το ΙΕΚ ΑΛΦΑ εν προκειμένω, θα προσαρτούσε τα κτίρια των ΙΕΚ ΞΥΝΗ που έχασαν τις άδειές τους. Παρόλα αυτά, ενώ ο φάκελος του ΝΕΟΥ ΙΕΚ είχε κατατεθεί από 12/8 στο Υπουργείο και στις 16/8 προς τον ΕΟΠΠΕΠ (αρμόδιο φορέα για τη διατύπωση γνώμης ως προς τις κτιριολογικές προυποθέσεις), οι ιθύνοντες στον ΕΟΠΠΕΠ κωλυσιεργούσαν επιδεικτικά τη χρέωση του φακέλου σε αρμόδιο αξιολογητή. Στη συνέχεια, και ενώ αρχικά δεν είχε εντοπιστεί κάποια έλλειψη στο φάκελο, άρχισαν να ξεφυτρώνουν δήθεν εκκρεμότητες αλλά και νομικά κενά. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΠΕΠ να μην έχει προβεί σε διατύπωση γνώμης και η ΓΓΔΒΜ να μην έχει υπογράψει την τροποποίηση της άδειας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ.
Κι ενώ τις τελευταίες ώρες, μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες, όλα φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο τους και ο ΕΟΠΠΕΠ να οδηγείται σε θετική διατύπωση γνώμης ως προς τα κτιριολογικά, πηγές αναφέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να υπογράψει την άδεια του ΙΕΚ ΑΛΦΑ. Ο λόγος είναι ότι μέτοχοι στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ φαίνονται πρόσωπα με συγγενική σχέση και μάλιστα εξ αγχιστείας με τον Σοφοκλή Ξυνή, ο οποίος έχει παραπεμφθεί με βούλευμα, παρότ δεν μπορεί να υπάρχει οικογενειακή συνυπευθυνότητα στα θέματα νόμιμης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε υπόθεση μάλιστα που δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να έχει υποκύψει στις «πιέσεις» ανταγωνιστών του ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ που αποσκοπούν οι χιλιάδες σπουδαστές να μείνουν χωρίς εκπαιδευτική στέγη και να τους προσεταιριστούν.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να έχει υποκύψει στις «πιέσεις» ανταγωνιστών του ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ που αποσκοπούν οι χιλιάδες σπουδαστές να μείνουν χωρίς εκπαιδευτική στέγη και να τους προσεταιριστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου