Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Φωτογραφία: Eurokinissi«Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του
μήνα».
Αυτά υπογράμμισε, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. «Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων προγραμμάτων (του Α' γύρου επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ) είναι ότι είναι για μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινήσαμε, το ένα τρίτο των πόρων, τα 20 δισ. θα πάνε σε στήριξη επιχειρηματικότητας».
Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου προκηρύσσονται τέσσερα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, όσων επένδυσαν με παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σημείωσε, ότι ο νέος αναπτυξιακός δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Εμείς κληρονομήσαμε δύο αναπτυξιακούς με τεράστια προβλήματα, περίπου έξι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στο ράφι, χωρίς να ξέρουμε ποιός έχει τελειώσει, ποιός δικαιούται, ποιός δε δικαιούται, σε τι στάδιο βρίσκονται και χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επενδυτές 4 δισ.» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και κάνει ενέργειες για να βάλει «τάξη σε αυτό το χάος» των παλιών αναπτυξιακών, μέσα «σε εννιά μήνες», ώστε να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση όσοι, με τους δύο προηγούμενους νόμους, επένδυσαν μέσα στην κρίση.
«Σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν προχωρήσει το 50%, του επενδυτικού τους έργου, ή το 100%, αυτοί όλοι εντός εξαμήνου θα κριθούν» είπε ο υπουργός.
Σχολίασε, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι συμπλήρωναν κατά μέσο όρο, τα 2,5 χρόνια αναμονής για να περάσουν από αξιολόγηση. «Κι επειδή, ακούω πολλές φορές τη ΝΔ να ωρύεται για τα της επιχειρηματικότητας, απορώ, είναι δείκτης, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, διαχείρισης των επενδυτών, 2,5 χρόνια αφού έχω κάνει την επένδυση και έχω κάνει αίτηση να πάρω τα λεφτά να έρθουν να με αξιολογήσουν;».
Τέλος, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι και από το «πρόγραμμα Γιούνκερ», που κατά κύριο λόγο έχει σχεδιαστεί για μεγάλες επενδύσεις, έχει γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι και για μικρότερες επιχειρήσεις, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως π.χ. σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να γίνει ένα ταμείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνέχισε:
«Αυτό το πετύχαμε, το ταμείο αυτό είναι έτοιμο και φιλοδοξούμε να ξεκινήσει με 250 εκατ., άλλα 250 εκατ. έχει πάρει η Εθνική Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάλι από αυτή την προέλευση. Και γενικώς προσπαθούμε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το «Γιούνγκερ» να φτιάξουμε ει δυνατόν τους πιο κατάλληλους οργανισμούς, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους που να απευθυνθούν προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» ο κ. Στάθάκης υπογράμμισε ότι η νομοθεσία δίνει στις τράπεζες τα εργαλεία να τα διαχειριστούν, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες τους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και από την άλλη δημιουργεί «ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας» των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, ενώ θέτει προ των ευθυνών τους, «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Υπογράμμισε ότι έχει προβλεφθεί σειρά διασφαλίσεων για τους δανειολήπτες, πριν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πουληθούν σε funds, καθώς η νομοθεσία που ψηφίστηκε είναι «η πιο αυστηρή στην Ευρώπη» και τα ιδρύματα αυτά πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες όπως οι τράπεζες, να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται από την ΤτΕ, ενώ οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες δώδεκα μήνες πριν να υποβάλλουν προτάσεις ρύθμισης των δανείων στους ενδιαφερόμενους, που θα έχει πλέον και την κατάλληλη στήριξη και από τα 30 νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία ιδρύονται για αυτό το σκοπό.
Για τις θεσμικές προβλέψεις ανέφερε, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που είναι ήδη σε διαβούλευση για την ίδρυση επιχείρησης σε μια μέρα και αδειοδότηση σε τρεις, με ηλεκτρονική υποβολή για ένταξη στο ΓΕΜΗ και με την αρμοδιότητα της Μιας Στάσης στα επιμελητήρια, τις ρυθμίσεις για το αδιάβλητο στις δημόσιες συμβάσεις με ενιαίους κανόνες που να επιτρέπουν την πρόσβαση και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέψεις για την «περιφερειακή» διάσταση των επιμελητηρίων με μεταβατική περίοδο τετραετίας, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου