Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΟΚ: Ιστορική επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης

Τον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου, τη μοναδική Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία που διασώθηκε από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 θα επισκεφθεί το πρωί της Τετάρτης (28/9) η αποστολή του ΠΑΟΚ, που βρίσκεται στην Σμύρνη για το Pinar Cup, το διεθνές τουρνουά μπάσκετ που διοργανώνει η Καρσίγιακα.

Αναλυτικά η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει σχετικά:

"Πρόκειται για μία ιστορική και ιδιαίτερη στιγμή, καθώς ο ΠΑΟΚ, ένας σύλλογος της προσφυγιάς, θα είναι η πρώτη Ελληνική αποστολή ομάδας που θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου, λίγα μόνο 24ωρα από την στιγμή που πραγματοποιήθηκε και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης κ.Βαρθολομαίου, του πρώτου Μητροπολίτη Σμύρνης μετά τον Χρυσόστομο, που μαρτύρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922, κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων εκείνων των ημερών. Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης, του πρώτου μετά από 94 ολόκληρα χρόνια, έγινε την περασμένη Κυριακή (25/9) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.
Ο Άγιος Βουκόλος γεννήθηκε και έζησε στη Σμύρνη τον 1ο μ.Χ. αιώνα και χειροτονήθηκε από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βουκόλου λεηλατήθηκε το 1922, αλλά δεν κάηκε και ήταν ο μοναδικός Ελληνικός Ορθόδοξος Ναός που γλίτωσε από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός της Σμύρνης. Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο, ως αποθήκη όπερας και μετά το 2000 έγιναν σταδιακά έργα ανακαίνισης από το Πανεπιστήμιο και με την αιγίδα του Δήμου Σμύρνης. Στις 17 Αυγούστου του 2014 ο Ιερός Ναός του Αγίου Βουκόλου παραχωρήθηκε από το τουρκικό κράτος στους Έλληνες της Σμύρνης και πραγματοποιήθηκε η πρώτη, Θεία λειτουργία μετά από 92 χρόνια και την περασμένη Κυριακή έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη, του πρώτου μετά από 94 χρόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου