«Ολική επαναφορά» ήταν ο τίτλος της διάσημης ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1990 και χωρίς το περιεχόμενό της να είναι ίδιο ταιριάζει απόλυτα στον Θοδωρή Ρουσόπουλο, μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο ότι αναλαμβάνει την προεδρία του Κέντρου Πολιτικής
Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ). Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας του Κώστα Καραμανλή επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, αφότου παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις που κατείχε λόγω της υπόθεσης του Βατοπαιδίου. Η επιστροφή του βέβαια δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού εντάσσεται στη γενικότερη κινητικότητα που εμφανίζει ο ίδιος τα δύο τελευταία χρόνια.
Η αρχή έγινε στην εκδήλωση για τα 40ά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2014, με επίσημη πρόσκλησή του από το κόμμα. Η παρουσία του εκεί μπορεί να μη σχολιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που ναι μεν δεν έγινε, αλλά διατήρησε το όνομά του στην επικαιρότητα.
Από τις εκλογές του 2015 μέχρι σήμερα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή έκανε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ζητήματα που μονοπωλούσαν το νεοδημοκρατικό ενδιαφέρον, όπως ο σάλος που είχε προκληθεί για την επικοινωνία Τσίπρα-Καραμανλή τον Ιούλιο του 2015, οι εσωκομματικές εκλογές αλλά και η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η ανάληψη της προεδρίας του ΚΠΕΕ από τον Θ. Ρουσόπουλο είναι ουσιαστικά η κατάληξη της ομαλής επαναδραστηριοποίησής του, ειδικά από την ημέρα που αποδείχθηκε ότι το λεγόμενο «σκάνδαλο του Βατοπαιδίου» δεν ήταν σκάνδαλο και η Δικαιοσύνη απάλλαξε όσους πολιτικούς είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, που ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή.
Η επιστροφή του Θ. Ρουσόπουλου βέβαια έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν τη δική τους αξία. Το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας μετράει ήδη 41 χρόνια ιστορίας στην Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε το 1975, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι. Οι ιδεολογικές βάσεις που τέθηκαν για τη λειτουργία του βρίσκονταν πολύ κοντά στην ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, αφού είναι «οι αρχές της ατομικής ελευθερίας, ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου κράτους, αυξημένων δυνατοτήτων, και μιας κοινωνίας ευκαιριών για όλους», σύμφωνα με το καταστατικό του.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο think tank στην Ελλάδα, που είχε ως στόχο να παράγει πολιτική σκέψη και να προωθεί την έρευνα. «Μέσα από αυτό προβάλλεται η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, η οποία ορθώς έχει επικρατήσει διεθνώς», σύμφωνα με δήλωση του νέου του προέδρου, Θ. Ρουσόπουλου.
Το ΚΠΕΕ δεν συνδέθηκε ποτέ άμεσα με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά βρισκόταν πάντα σε μια παράλληλη διαδρομή. Αν ανατρέξει κανείς στα ιστορικά του στοιχεία και ειδικά στα πρόσωπα που διετέλεσαν μέλη της Επιτροπής Διοίκησής του τα περασμένα χρόνια, συναντά ονόματα γνωστών πολιτικών της Ν.Δ., όπως του Μάκη Βορίδη και του Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Αντιπροσωπευτικό στοιχείο της αμφίδρομης σχέσης που υπάρχει διαχρονικά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΠΕΕ είναι τα πρόσωπα που ανέλαβαν την προεδρία του κατά το παρελθόν. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Αγγελος Φιλιππίδης, ο Νίκος Καραχάλιος και ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Κοινό σημείο και των τριών, ότι συγκαταλέγονται στη nouvelle vague των τεχνοκρατών που προώθησε ο Κώστας Καραμανλής από το 2004 και μετά, με το ΚΠΕΕ να αποτελεί ουσιαστικά τη «θερμοκοιτίδα» αυτών των στελεχών.
Ο Θ. Ρουσόπουλος, από την άλλη, κάνει το αντίστροφο δρομολόγιο. Το ΚΠΕΕ για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο θα χρησιμεύσει ουσιαστικά ως ένα όχημα για να επανέλθει στα πολιτικά δρώμενα και να αρθρώνει πολιτικό λόγο από επίσημο βήμα.
Ηταν ανενεργό από το 2012
Μαζί με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο επαναδραστηριοποιείται και το ίδιο το ΚΠΕΕ, το οποίο παραμένει ανενεργό σε όλα τα επίπεδα από το 2012, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και επανήλθε στην εξουσία. Ο Αντώνης Σαμαράς, δε, δεν εξέφρασε ποτέ την επιθυμία να το επανενεργοποιήσει και να του δώσει τον ρόλο που είχε κατά το παρελθόν. Η πρωτοβουλία για την αναγέννηση του ΚΠΕΕ ανήκει στον πρώην πρόεδρό του και καθηγητή του London School of Economics, Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος πρότεινε τη θέση στον κ. Ρουσόπουλο. Η πρόταση και η αποδοχή της από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο βέβαια δεν έγιναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κώστα Καραμανλή.
Το μεγαλύτερο «όπλο» του Κέντρου όμως είναι το επιστημονικό του συμβούλιο και οι μελέτες που πραγματοποιούσε κατά το παρελθόν. Αυτές μπορούν να αποτελέσουν απαραίτητο εργαλείο για τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά από τη στιγμή που το Ινστιτούτο Δημοκρατίας δεν έχει αντίστοιχο τομέα. Η επαναδραστηριοποίηση λοιπόν του ΚΠΕΕ στην παραγωγή πολιτικής και στην εξαγωγή συμπερασμάτων αποτελεί ένα πρώτης τάξεως στοίχημα για την οδό Πειραιώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συσπειρώσει το κόμμα μέσω των δύο think tanks, με το «καραμανλικό» αποτύπωμα να είναι κυρίαρχο και τον Θ. Ρουσόπουλο, συνδετικό κρίκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου