Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλέξαν τις γραμμές τους

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλέξαν τις γραμμές τους
Κομφούζιο  στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο κ. Τσίπρας παραλίγο να σημειώσει τη πρώτη του εσωκομματική ήττα.

Το επίμαχο θέμα ήταν η ψηφοφορία  που επικύρωνε την πρόταση, να έχει δικαίωμα να μετέχει στην Κεντρική Επιτροπή (που αποφασίστηκε νa αποτελείται από 151 μέλη)  μόνο το 25 %  όσων έχουν δημόσια αξιώματα. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν στην
ποσόστωση του ανωτέρου ποσοστού να μην περιλαμβάνονται οι βουλευτές.

Η πρόταση Τσίπρα απερρίφθη δια ψηφοφορίας από το σώμα του συνεδρίου, το οποίο συμπεριέλαβε και τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και ρώτησε τους συνέδρους εάν συνειδητοποίησαν τι ψήφισαν, ζητώντας παράλληλα να ξαναγίνει η ψηφοφορία, κάτι που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες. 
Την κατάσταση έσωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρώην Γραμματέας του κόμματος Δημ. Βίτσας, ο οποίος πήρε το λόγο και εξήγησε ότι κακώς έγινε συμπερίληψη των βουλευτών στο 25% των αξιωματούχων του δημοσίου που δύνανται να είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Και αυτό γιατί βάσει του καταστατικού του κόμματος, το 25 % αφορούσε διορισμένους αξιωματούχους, όχι αιρετούς, όπως είναι οι βουλευτές. Το θέμα το όριζαν οι  καταστατικές διατάξεις,  και θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μόνο από  επόμενο καταστατικό συνέδριο.
 Μετά την διευκρίνιση η ψηφοφορία εξελήφθη ως μη γενόμενη.
Παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία, λέγοντας ότι η επιχειρηματολογία Βίτσα ήταν σωστή, αλλά το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα και δικαιούται να κάνει και λάθος.
Διευκρίνισε  ότι ο ίδιος δεν ζήτησε να παρθεί πίσω η απόφαση αλλά να ξαναγίνει η διαδικασία επειδή το ζήτημα «είναι σοβαρό». Τον λόγο πήραν επίσης η Τασία Χριστοδουλοπούλου ( το θέμα να λυθεί στο καταστατικό συνέδριο), ο Νίκος Παππάς (Η πρόταση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου έχει λειτουργικότητα), ο Παύλος Πολάκης (Να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία)  και ο Δημ. Παπαδημούλης (είπαμε ότι θα ξαναψηφίσουμε να το τηρήσουμε). .
Τελικά πέρασε η πρόταση Τσίπρα, διεξήχθη δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία έγινε δεκτή η άποψη  να μην συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτές στην ποσόστωση  του 25%  γι την συμμετοχή στην Κ.Ε.
Τέλος πέρασε πρόταση να  μην έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι για την Κ.Ε. όσοι  βουλευτές δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κόμμα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το ποσοστό τους υπολογίζεται περί το 50 % της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (και είναι εντυπωσιακό για αριστερό κόμμα που οι βουλευτές υποτίθεται είναι συνεπείς και αφοσιωμένοι).
Γ.Σ.
liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου