Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Μαρκαντόνιο Ραϊμόντι:Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την ερωτική πορνογραφία

markantonio-raimontio-anthrwpos-pou-anakalupse-tin-erwtiki-pornografiaΑυτοί που θεωρούν ότι η τέχνη της Αναγέννησης ήταν αγνή και εκλεπτυσμένη δεν έχουν υπόψη τους τον Μαρκαντόνιο Ραϊμόντι, που έζησε στα εδάφη του Παπικού κράτους από το 1480 έως το 1534. Την απίστευτη ιστορία του ανθρώπου που ανακάλυψε την
πορνογραφία, τις ίντριγκες και τον αχαλίνωτο ερωτισμό, φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα The Guardian, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης έργων του Ραϊμόντι στην Αίθουσα Τέχνης Whitworth στο Μάντσεστερ. Ο ξακουστός ζωγράφος Ραφαήλ, ένας τραπεζίτης του Βατικανού,  και ο λογοτέχνης Πιέτρο Αρετίνο είναι οι άλλοι τρεις πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας.

Η βίλα των οργίων 

Οσο κι αν ακουστεί παράδοξο, η ιστορία αρχίζει από τον μεγάλο αναγεννησιακό ζωγράφο Ραφαήλ, ο οποίος ανήκε σε έναν κύκλο υποστηρικτών της σεξουαλικής ελευθερίας στην αναγεννησιακή Ρώμη.
Επίκεντρο αυτής της “σχολής” ήταν η βίλα του Αγκοστίνο Τσίγκι, ενός τραπεζίτη του Βατικανού. Στους κήπους της βίλας, δίπλα στον Τίβερη καικάτω από ένα άγαλμα του θεού Πανός, ο Τσίγκι διοργάνωνε άγρια σεξουαλικά πάρτυ για τους φίλους του.
Ηταν παντρεμένος με μια από τις ερωμένες του, την Φραντσέσκα Ορτνεάστσι, με την οποία είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά, μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης. Παράλληλα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με μια ιερόδουλη, την Ιμπέρια Κονιάτι. Η λαγνεία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας στην βίλα του τραπεζίτη. Στην κρεβατοκάμαρά του, κυριαρχούσε μια νωπογραφία του Ραφαήλ, υπό την ονομασία “Τα Σόδομα”, που αναπαριστούσε τον Μέγα Αλέξανδρο με την Ροξάνη στο κρεβάτι.

Ραφαήλ: Πάθος για ζωγραφική και σεξ

Ο Ραφαήλ, σύμφωνα με τον βιογράφο του, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα συγκέντρωσης στην εργασία του, λόγω της εμμονής του στο σεξ. Ετσι, η ερωμένη του καλλιτέχνη εγκαταστάθηκε σε μια από της κρεβατοκάμαρες της βίλας. Η ακόρεστη σεξουαλική ορμή του Ραφαήλ ήταν αυτή που τον σκότωσε το 1520 σε ηλικία 37 ετών. Ενα πρωινό, πήγε στο σπίτι το κατάκοπος μετά από μια νύχτα αχαλίνωτου σεξ, ανέβασε πυρετό και πέθανε.
Πεθαίνοντας, ο κορυφαίος αναγεννησιακός ζωγράφος άφησε πίσω του μια λαμπρή επιχείρηση, μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους ήταν ο Τζούλιο Ρομάνο, ο οποίος ανέλαβε να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση και ο Μαρκαντόνιο Ραϊμόντι, ειδικευμένος στην τότε νέα τέχνη της χαρακτικής και της τυπογραφίας.

Η πρώτη πορνογραφική έκδοση

Ο Ρομάνο ήθελε να αξιοποιήσει τις γνώσεις του Ραϊμόντι και σκέφτηκε κάτι εξωφρενικό. Εφτιαξε μια σειρά από εικόνες με σεξουαλικές πράξεις και τις έδωσε στον Ραϊμόντι για να τις διακοσπήσει και να τις τυπώσει στο χαρτί, σε ένα βιβλίο, υπό τον τίτλο “Ι Modi” (Οι στάσεις).
Ηταν το πρώτο πορνογραφικό έντυπο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το βιβλίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον τραπεζίτη του Βατικανού Τσίγκι και τους φίλους του και όπως ήταν λογικό, η υπόθεση έφτασε στα αφτιά του Πάπα. Ο Ραϊμόντι συνελήφθη αμέσως και ρίχτηκε σε ένα μπουντρούμι.
Τα πορνογραφήματά του κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Ο Ρομάνο στο μεταξύ είχε εγκαταλείψει τη Ρώμη και είχε εγκατασταθεί στην Μάντοβα, στον Ιταλικό βορρά, μακριά από τα Παπικά εδάφη.

Το πορνό κατακτά την Ευρώπη

Ο συγγραφέας Πιέτρο Αρετίνο αποφάσισε να αναλάβει δράση για να σώσει τον Ραϊμόντι από τις φυλακές.
Οχι μόνο έπεισε τον Πάπα να τον απελευθερώσει, αλλά και βρήκε τρόπο να επανεκδοθεί η συλλογή των πορνογραφικών σκίτσων.
Ο Αρετίνο έγραψε 16 σονέτα, ένα για κάθε σκίτσο. Το πορνογραφικό βιβλίο του Ραϊμόντι με τα ποιήματα του Αρετίνο κυκλοφόρησε το 1527 και έγινε bestseller σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου