Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Με έξι αιτήματα πάει στη Νίκαια η Επιτροπή Μπλόκων

Στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, τη Δευτέρα 12/12 πραγματοποιήθηκε παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στις Αρχάνες Ηρακλείου, με τη συμμετοχή δεκάδων αγροτών, εκπροσώπων 20 Αγροτικών Συλλόγων και δύο Επιτροπών Αγώνα αγροτών από όλη την Κρήτη, καθώς και άλλων αγροτικών φορέων.

Η σύσκεψη έγινε σε συνέχεια της προηγούμενης αντίστοιχης σύσκεψης στα Χανιά, ενώ ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Η σημασία της σύσκεψης ήταν μεγάλη, καθώς για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια να συντονιστούν παγκρήτια όλοι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, μέσω των αγροτικών συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας του Νομού Χανιών, στη βάση των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και κοινή δράση ενάντια στις πολιτικές που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, την ΚΑΠ της ΕΕ, τις πολιτικές των κυβερνήσεων, την εκμετάλλευση από τους εμποροβιομήχανους, την ομηρία των τραπεζών. Έτσι ώστε από καλύτερες θέσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες να πολεμήσουν τους αντιπάλους τους.
Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων κατέθεσαν τη πείρα και τα συμπεράσματα από τις περσινές κινητοποιήσεις, που πρέπει να αξιοποιηθούν στις φετινές, την προσπάθεια δημιουργίας νέων αγροτικών συλλόγων, την ανάγκη της διαρκούς πάλης, ως μόνη προϋπόθεση να μπορούν να συνεχίζουν να καλλιεργούν.
Με αφορμή τον προβληματισμό που εκφράστηκε για την απεργία των ναυτεργατών, τονίστηκε ότι η κυβερνητική πολιτική, κατ’ επιταγή της ΕΕ και των μονοπωλίων, ευθύνεται για τα δεινά και των μεν και των δε, καθώς και η ανάγκη να διατυπωθούν αιτήματα από πλευράς καλλιεργητών κηπευτικών για άμεση αποζημίωση καταστροφής της παραγωγής. Παραπέρα, συζητήθηκε η ανάγκη της συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργατοϋπάλληλους, αλλά και τους ΕΒΕ, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Δημιουργία, δηλαδή, μιας κοινωνικής συμμαχίας που να διεκδικεί τον πλούτο που παράγει συνολικά ο λαός από αυτούς που πίνουν το αίμα των μικρομεσαίων αγροτών όπως χαρακτηριστικά είπε και ο ομιλητής.
Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη, οι αγρότες συμφώνησαν το πλαίσιο πάλης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με βάση και την πείρα που έχουν αποκομίσει και στην Κρήτη με τα μπλόκα των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο και των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά που θα προσδιοριστούν χρονικά και στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας στις 17 Δεκέμβρη, καθώς και να γίνουν βήματα για να πάρει συγκεκριμένη οργανωτική μορφή ο συντονισμός του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στο νησί.
Το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το οποίο και συζητήθηκε στη σύσκεψη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  •  Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας σε τσικουδιά-τσίπουρο.
Την Τρίτη ο Βαγγέλης Μπούτας επισκέφτηκε το Τεφέλι, προσκεκλημένος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, όπου συζήτησε με μέλη του Συλλόγου και άλλους παραγωγούς σε τοπικό ελαιουργείο.
Έγινε πλούσια συζήτηση για ζητήματα οργάνωσης του αγώνα, για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω της ανομβρίας, της μη κάλυψης των καταστροφών στην παραγωγή από τον ΕΛΓΑ, το νέο χτύπημα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να δώσει στη μικρομεσαία αγροτιά μέσω της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου, της φορολογίας κλπ.
Κινητοποιήσεις αγροτών σε Κοζάνη και Λάρισα
Οι καθυστερήσεις στην εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ που έχουν ως αποτέλεσμα την μη καταβολή των αποζημιώσεων, το φορολογικό και το ασφαλιστικό βρίσκονται μεταξύ των λόγων, για τους οποίους οι αγρότες προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Στην περιοχή της Κοζάνης αγρότες έχουν καλέσει σε μαζική διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Δείτε σχετικό βίντεο

(Με στοιχεία από Ριζοσπάστη και 902)
agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου