Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Πού το πάει η Γεννηματά

Οσοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τους τελευταίους μήνες, παρατηρούν με ενδιαφέρον ότι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της στρατηγικής που έχει χαράξει η Φώφη Γεννηματά είναι η διαρκής αποστασιοποίηση από τη Ν.Δ. και η προσπάθεια απαγκίστρωσης του χώρου του οποίου ηγείται από τις
πολιτικές λιτότητας που είχε υιοθετήσει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η θετική στάση και η υπερψήφιση του έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους, για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να πει «παρών» και βρέθηκε να χρεώνεται υιοθέτηση της «γραμμής Σόιμπλε».
Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του υποσκάπτουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, τα αντιγερμανικά πυρά είχαν εκτοξευτεί λίγο νωρίτερα από κορυφαίους αξιωματούχους των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο Τζιάνι Πιτέλα, ανοίγοντας τον δρόμο και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πράξει αναλόγως.
Την Παρασκευή, συνεχίζοντας την τακτική του σφυροκοπήματος κατά της Ν.Δ. ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης σχολίασε ειρωνικά την ανακοίνωση του ομολόγου του τής Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια, ότι θα ψηφίσει το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά, γράφοντας: «Σύστημα 1Χ2: Μετά το “παρών” για το επίδομα, η Ν.Δ. θα ψηφίσει το πάγωμα του ΦΠΑ. Υπομονή να δούμε αν θα μιλήσει ο Σόιμπλε ή θα μπει ονομαστική ψηφοφορία (σ.σ. αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ)».

Αρχή με το ΕΣΡ

Η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ έκανε αισθητή τη διαφοροποίησή του από τον άλλοτε κυβερνητικό εταίρο του ήταν για το θέμα της συγκρότησης σε σώμα του ΕΣΡ, όταν από κοινού με το Ποτάμι τάχθηκαν υπέρ της απεμπλοκής, αφήνοντας τη Ν.Δ. να είναι η μόνη που επέμενε να αρνείται. Ομως, και στο μείζον ζήτημα των εργασιακών, που είναι ένα από τα αγκάθια για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, το κόμμα της Φ. Γεννηματά παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στις προκλητικές αξιώσεις των εταίρων.
Μάλιστα, την ίδια ημέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για ιδεοληψία της Αριστεράς στα εργασιακά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την κάθετη διαφωνία της με τη μετατροπή της χώρας σε εργασιακή ζούγκλα, στέλνοντας μήνυμα προς τον αρχηγό της Ν.Δ.
Παράλληλα, η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έχει κόψει την όρεξη σε λογικές μετώπων, δηλώνοντας ότι «οι προσκλήσεις για “μέτωπα” του κ. Μητσοτάκη δεν μας αφορούν» και όσοι μιλούν για σύμπλευση ή συναγερμούς με τη Ν.Δ. είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το χάσμα με την αξιωματική αντιπολίτευση φανερώνει η επαναλαμβανόμενη αναφορά της ότι «λύση δεν είναι η δεξιά πολιτική του κ. Μητσοτάκη».

«Οχι» σε συνεργασία

Η διαπιστωμένη αυτή στροφή δεν θα πρέπει πάντως να εκλαμβάνεται λανθασμένα και βιαστικά ως απόπειρα προσέγγισης με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, διότι η αντικυβερνητική ρητορική παραμένει ιδιαιτέρως έντονη, ενώ αποκλείεται κατηγορηματικά κάθε φημολογία περί συνεργασίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, σχολιάζοντας χθες την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν διαθέτει σχέδιο και με «ρετρό παλικαρισμούς» δίνει την ευκαιρία στους ακραίους συντηρητικούς της Ευρώπης «για νέες καθυστερήσεις και απειλές με αδιέξοδα».
Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η εθνική συνεννόηση παραμένει η γραμμή που εκτιμάται ότι θα δώσει διέξοδο στη χώρα και η αλλαγή συσχετισμών, ο στόχος που θέλει να φέρει εις πέρας. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να εξοστρακίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρωτοκαθεδρία και να καταστεί εκείνο το αντίπαλον δέος της Ν.Δ. Οπως τον παλιό καλό καιρό πριν από τα αδηφάγα Μνημόνια που κατάπιαν το ΠΑΣΟΚ και γιγάντωσαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Επαναλαμβάνεται η Ιστορία;

Διαφωνεί αλλά μένει ο Βενιζέλος

Με την τακτική της ηγεσίας φαίνεται να συμφωνεί ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με μοναδική εξαίρεση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει πάψει πλέον να επηρεάζει τους υπόλοιπους βουλευτές.
Ωστόσο, ο τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αν και διαφοροποιούμενος, επιλέγει την παραμονή του στη Χαριλάου Τρικούπη και ως εκ τούτου βάζει ο ίδιος τέλος στα σενάρια και τις φήμες περί αποχώρησης για τη Ν.Δ. ή για κάποιον νέο φορέα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του την Πέμπτη στη Βουλή, όπου δήλωσε ότι επιθυμεί να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης και γι’ αυτό δεν επιμένει στη λύση της αποχής, την οποία θεωρούσε την καταλληλότερη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Κάνοντας ευκρινέστερη την επιλογή του χθες απαντώντας σε σχετική ερώτηση (εφ. «Βραδυνή») ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Ενας άνθρωπος που έχει τιμηθεί με τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, δεν μπαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις.
Η δραστηριότητά μου και ο λόγος μου αναδεικνύουν τον στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης. Είναι κωμικό, προκλητικό και πολλές φορές χυδαίο να λέγονται τέτοιες ανοησίες στο όνομα εκείνων οι οποίοι εκλιπαρούσαν να κάνουν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2011».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο κ. Βενιζέλος κατόρθωσε να μεταβάλει συνολικά τη στάση του κόμματός του προς τις θέσεις που εκείνος εκφράζει ήταν το περασμένο καλοκαίρι κατά τη συζήτηση για την απλή αναλογική.
Τότε, οι αρχικές προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης, την οποία εξάλλου το ΠΑΣΟΚ είχε με δική του νομοθετική πρωτοβουλία εισηγηθεί τον Ιούνιο του 2015. Εν τέλει, για χάρη της εσωκομματικής ηρεμίας η Φώφη Γεννηματά άλλαξε γνώμη και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε, εκτός του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου.
efsyn.gr
Συντάκτης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου