Μήνας έναρξης πληρωμών των πρώτων συνδεδεμένων ενισχύσεων αναμένεται ο Μάρτιος, καθώς, σύμφωνα με υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται να πληρωθούν τα συνδεδεμένα καθεστώτα για μια σειρά προϊόντων, όπως το σκληρό σιτάρι, τα ψυχανθή, τα όσπρια και τα σπαράγγια. Επιπλέον, το ίδιο διάστημα θα
πραγματοποιηθεί και η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργο Αποστολάκη, μαζί με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις πρόκειται να πληρωθούν και τα υπόλοιπα άμεσων ενισχύσεων. «Όσον αφορά τις πληρωμές υπολοίπων της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, για περιπτώσεις που αφορούν π.χ. επικαλύψεις οι οποίες έχουν διευθετηθεί ή τα στοιχεία για τον ενεργό αγρότη θα καταβληθούν μαζί με τα συνδεδεμένα», μας αναφέρει.
Από την πλευρά του ο –επίσης– αντιπρόεδρος του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργος Κέντρος, μας εξηγεί πιο αναλυτικά: «υπολογίζαμε ότι οι πληρωμές των συνδεδεμένων θα πραγματοποιούνταν τέλη Φεβρουαρίου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει λάβει ακόμα τις τιμές από το υπουργείο. Εκτιμώ ότι η πληρωμή τους θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Επίσης, μέχρι τέλος Μαρτίου, πρόκειται να πληρωθεί η συνδεδεμένη στα ζαχαρότευτλα, αλλά και η ειδική στήριξη βάμβακος. Επίσης, οι συνδεδεμένες για το ρύζι ή τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση θα πληρωθούν, λογικά, μετά το Πάσχα. Επιπλέον, προσπαθούμε, εντός του πρώτου μήνα της άνοιξης, να πληρώσουμε εκκρεμότητες της εξισωτικής του 2015, που ήταν να πληρωθούν τον Δεκέμβριο».
Λήξη καταχώρησης ποσοτήτων συνδεδεμένων
Περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι παραγωγοί ρυζιού, βιομηχανικής ντομάτας, πορτοκαλιού (για χυμοποίηση) και συμπύρηνου ροδάκινου, προκειμένου να καταθέσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία με τις ποσότητες των προϊόντων που παρέδωσαν στις βιομηχανίες, ώστε να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2016. Τα παραπάνω κάνει γνωστά με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για διαδικασία, που ορίζεται στις προϋποθέσεις για τη λήψη της εν λόγω ενίσχυσης.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει: «Στο πλαίσιο των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους τομείς ρυζιού, βιομηχανικής τομάτας, πορτοκαλιού χυμοποίησης και συμπύρηνου ροδάκινου, προβλέπεται ελάχιστη ποσότητα παράδοσης πρώτης ύλης σε πιστοποιημένους φορείς (ΑΣΟ, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών, μεταποιητές, ορυζόμυλους και εταιρείες εμπορίας δημητριακών στον τομέα του ρυζιού). Τα στοιχεία των εν δυνάμει δικαιούχων έτους 2016 και οι αντίστοιχες ποσότητες παράδοσης καταχωρούνται από τους πιστοποιημένους φορείς στην ηλεκτρονική εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 (βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλι και ροδάκινο) και από τον Νοέμβριο (ρύζι). Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο ρυθμός καταχώρησης των ποσοτήτων δεν είναι ικανοποιητικός και πρέπει να επιταχυνθεί».
Και προσθέτει: «δεδομένου ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ανωτέρω προϊόντα θα παραμείνει ανοιχτή για καταχώρηση έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων. Επισημαίνεται ότι, λόγω των στενών περιθωρίων για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2016, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση της ανωτέρω προθεσμίας».
Νέοι Αγρότες
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η αξιολόγηση των φακέλων
Από μέρα σε μέρα πρόκειται να ανοίξει το σύστημα αξιολόγησης των φακέλων για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά ενημερωτική εγκύκλιος που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασσίμης, η οποία, παράλληλα, γνωστοποιεί στους αξιολογητές τη διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν.
Το χρονικό περιθώριο για την α΄ αξιολόγηση λήγει σε 45 εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα, ενώ, όσον αφορά τη β΄ αξιολόγηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την πρώτη.
Δεδομένων των παραπάνω, εάν το σύστημα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα (27 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου), η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό κονδύλι του προγράμματος είναι ύψους 241 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 22.000 αγρότες. Η πληρωμή της πρώτης δόσης (του 70%), που τοποθετείται μέσα στην άνοιξη (πιθανότατα τον Μάιο), θα αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ περίπου!
Όσον αφορά τα στάδια αξιολόγησης που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αξιολογητές η εγκύκλιος αναφέρει:
1. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΠ ορίζει εγγράφως διαχειριστή των αιτήσεων στήριξης σε επίπεδο ΔΑΟΠ με κοινοποίηση του ορισμού στην ΕΥΕ ΠΑΑ. Ρόλος του διαχειριστή της ΔΑΟΠ είναι η χρέωση των αντίστοιχων αιτήσεων στις ΔΑΟΚ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Η ΕΥΕ ΠΑΑ, στη συνέχεια, εκδίδει κωδικούς για τον διαχειριστή της ΔΑΟΠ. Διαχειριστής μπορεί να οριστεί ένας ή περισσότεροι υπάλληλοι.
2. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ ορίζει εγγράφως διαχειριστή των αιτήσεων στήριξης σε επίπεδο ΔΑΟΚ, με κοινοποίηση του ορισμού στην ΕΥΕ ΠΑΑ. Η ΕΥΕ ΠΑΑ στη συνέχεια εκδίδει κωδικούς για τον διαχειριστή της ΔΑΟΚ. Ο διαχειριστής της ΔΑΟΚ έχει την αρμοδιότητα να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα των αξιολογητών της ΔΑΟΚ, να εκδίδει username και password σε κάθε έναν χωριστά και να τους χρεώνει ηλεκτρονικά αιτήσεις στήριξης.
Α΄ Αξιολόγηση
3. Οι αξιολογητές προχωράνε στην ηλεκτρονική αξιολόγηση των αιτήσεων.
Β΄ Αξιολόγηση
4. Η ΔΑΟΠ αποστέλλει τα αντίγραφα των αιτήσεων στις ΔΑΟΚ. Ο διαχειριστής ΔΑΟΠ χρεώνει τις αντίστοιχες αιτήσεις στις ΔΑΟΚ.
5. Ο διαχειριστής της ΔΑΟΚ, στη συνέχεια, χρεώνει ηλεκτρονικά φακέλους στους αξιολογητές.
6. Οι αξιολογητές προχωράνε στην ηλεκτρονική αξιολόγηση των αιτήσεων.
Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τελειώσει η α’ αξιολόγηση για να ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.
ypaithros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου