«Η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» μετρά έναν μήνα ζωής και ταρακούνησε τα νερά», λέει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της κίνησης “Αννα Διαμαντοπούλου δηλώνοντας ότι «η δυναμική των πολιτών είναι εκείνη που
θα ορίσει και τις τελικές αποφάσεις».
Η κ. Διαμαντοπούλου δηλώνει επίσης ότι με το Ποτάμι υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό διακύβευμα για τη χώρα και κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την Ώρα Αποφάσεων για τη δημιουργία του ενωμένου προοδευτικού φορέα.
Ερωτηθείσα για αν χρειάζεται η χώρα οικουμενική κυβέρνηση, η “Αννα Διαμαντοπούλου δηλώνει ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να κινείται γρήγορα με βαθιά γνώση, διεθνή εμπειρία και κυρίως αίσθημα αυτοθυσίας».
Η “Αννα Διαμαντοπούλου στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο δηλώνει, επίσης, ότι το Grexit άρχισε να ξεφυτρώνει πάλι απειλητικά μέσα και έξω από την Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι «το σχέδιο για τη δραχμή ποτέ δεν μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, υποστηρίζει ότι «η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι πια αδήριτη ανάγκη».
Η συνέντευξη της “Αννας Διαμαντοπούλου
Ερ. Κυρία Διαμαντοπούλου προ ημερών στείλατε επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας του τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για Grexit που είχε εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2015. Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Απ. Το Grexit άρχισε να ξεφυτρώνει πάλι απειλητικά μέσα και έξω από την Ελλάδα. Και μόνο το ότι αναφέρεται ως ενδεχόμενο από ευρωπαϊκά επίσημα χείλη και από την κυβέρνηση αποσταθεροποιεί τη χώρα, παγώνει κάθε επενδυτική κίνηση και αναζωπυρώνει λαϊκιστικό και εθνικιστικό λόγο. Υπενθυμίζω μόνο πως την επιστολή προς τον κ. Γιούνκερ την είχα στείλει σε ανύποπτο χρόνο και τη δημοσιοποίησα μετέπειτα, εξαιτίας της δήλωσης του κ. Ξυδάκη.
Ερ. Στην επιστολή σας αυτή λέτε ότι «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας αμφισβητείται για πρώτη φορά από λαϊκίστικο και αντιευρωπαϊκό κήρυγμα που προτάσσει την έξοδο από το ευρώ». Θεωρείτε ότι το κήρυγμα αυτό βρίσκει ευήκοα ώτα και μέσα στην κυβέρνηση;
Απ. Η προσεκτική ανάγνωση των κινήσεων των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θέλουν να εκφράσουν το ρεύμα, καταρχάς της αμφισβήτησης του ευρώ, και κατά δεύτερον της επιστροφής στη δραχμή. Πιστεύω ότι το σχέδιο για δραχμή ποτέ δεν μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ευρωπαϊκού τόξου θα πρέπει να το αναδείξουν έντονα. Σήμερα, τα ευρωπαϊκά κόμματα γίνονται αποδέκτες μιας επίθεσης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν σύμμαχοι των ακραίων κύκλων της Ευρώπης, ενώ θα πρέπει να αναδειχθεί ότι, από διαφορετική οδό, η σημερινή κυβέρνηση είναι σύμμαχος του Σόιμπλε, ρωσόφιλων και αμερικανόφιλων κομμάτων, που θέλουν την Ελλάδα στη δραχμή.
Ερ. Κυρία Διαμαντοπούλου πιστεύετε ότι τελικά θα κλείσει η β΄ αξιολόγηση και μάλιστα μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου-Ντάισελμπλουμ;
Απ. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Η εκτίμηση μου όμως είναι ότι το σενάριο που λέει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά θα αργήσει, οδηγεί σε «βάλτο» και απόλυτο αδιέξοδο. Σ΄ αυτού του είδους τα αδιέξοδα στο βάθος του τούνελ είναι οι εκλογές, αλλά πάνω σε ερείπια.
Ερ. Ως πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη πιστεύεται ότι η Ελλάδα είναι το «θύμα» της διένεξης του ΔΝΤ με την ΕΕ;
Απ. Μεγάλο μέρος των ευθυνών της παρούσας κατάστασης οφείλεται στην αδυναμία συμφωνίας δύο διεθνών οργανισμών με διαφορετικούς κανόνες και εργαλεία. Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) είναι πια αδήριτη ανάγκη. Ένα δίδαγμα της κρίσης, κάτι που πρέπει να στηθεί γρήγορα.
Να επισημάνω, βέβαια, ότι η αλλαγή πλεύσης της κ. Μέρκελ, αλλά και τη Ιταλίας για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αποτελεί στροφή αλλά και νέα απειλή για την Ελλάδα.
Ερ. Πώς κρίνετε, ωστόσο, τη σκληρή κριτική που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας για την επιβολή λιτότητας στην ΕΕ ακόμα και μέσα στη Γερμανία;
Απ. Η εμμονή του κ. Σόιμπλε στην εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης με απόλυτη λιτότητα, βασίζεται στην οικονομική αντίληψη του CDU (κλασική συντηρητική αντίληψη), στα διδάγματα της γερμανικής ιστορίας και σε μια συλλογική γερμανική ψύχωση απέναντι στο χρέος και τον πληθωρισμό. Έχει δεχτεί την κριτική σημαντικών οικονομικών ινστιτούτων και μέσα στην Γερμανία όπως το DIW Berlin και προσωπικά την συμμερίζομαι.
Όταν, όμως, μιλάμε για πολιτικούς, κόμματα και κράτη θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω αυτή την κριτική υποκριτική: Γιατί κανένας δεν έβαλε βέτο στο εσωτερικό του συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης; Γιατί στα Eurogroup κανείς δεν έβαλε όχι βέτο, αλλά ούτε έναν αστερίσκο, ώστε να διαχωρίσει την θέση του; Γιατί η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, ακόμα και η Κύπρος είχαν ομοφωνία σε όλες τις αποφάσεις του Eurogroup;
Ας συμφωνήσουμε επιτέλους στο ποια είναι η δική μας ευθύνη και τι πρέπει εμείς να αλλάξουμε. Επιμένω εδώ και καιρό, ότι χρειαζόμαστε «κοινοβουλευτική διπλωματία» και επεξήγηση του ζητήματος του χρέους και εξήγησης του σε κάθε χώρα χωριστά.
Ερ. Ως πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, σήμερα στη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα;
Απ. Αν επέλεγα μια λέξη θα ήταν η λέξη «ανισότητες». Εκρηκτικά δίπολα, όπως νέοι/ηλικιωμένοι , ακραία φτωχοί/πλούσιοι , μετανάστες/ντόπιοι, αυτοί που φεύγουν/και αυτοί που μένουν, δημιουργούν κάθε μέρα που περνάει μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, όπου το προσωπικό αδιέξοδο και η απαξίωση των πάντων κάνει δύσκολη την επικράτηση του ορθού λόγου.
Ερ. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Απ. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όλα είναι πιθανά ακόμα και το δημοψήφισμα.
Ερ. Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται χρειάζεται μία οικουμενική κυβέρνηση;
Απ. Χρειάζεται κυβέρνηση που να κινείται γρήγορα με βαθειά γνώση, διεθνή εμπειρία και κυρίως αίσθημα αυτοθυσίας για να βγεί η χώρα από την κρίση. Η χώρα είναι μικρή, αλλά έχει δυνατότητες και αν υπάρξει τιμονιέρης και ομάδα αξιόλογη, σε τρία χρόνια θα μπεί στις ράγες.
Ερ. Κυρία Διαμαντοπούλου τόσο εσείς όσο και οι κύριοι Ραγκούσης και Φλωρίδης σκέφτεστε τη μετεξέλιξη του κινήματος «Ώρα Αποφάσεων» σε κόμμα;
Απ. Η πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» μετρά μόλις ένα μήνα ζωής. Ταρακούνησε τα νερά και ανέδειξε την ανάγκη να γίνει πρώτα απ΄ όλα συζήτηση με τους πολίτες για το πώς ορίζεται στην Ελλάδα του 2017 το «Προοδευτικό» και πως θα ήθελαν το «Νέο». Η δυναμική των πολιτών είναι εκείνη που θα ορίσει και τις τελικές αποφάσεις.
Ερ. Ακούγεται ότι βρίσκεστε πολύ κοντά με το Ποτάμι. Αληθεύει η πληροφορία;
Απ. Με το Ποτάμι υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό διακύβευμα για τη χώρα και κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση για τη δημιουργία του νέου ενωμένου προοδευτικού φορέα, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον άλλο πόλο του συστήματος με τόλμη, φαντασία, και υπέρβαση του παρελθόντος.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες κινήσεις και πολλούς πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου