Δηλώσεις ΟΣΔΕ με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος, χωρίς ειδήμονες και μηχανογραφικά μονοπώλια, σηματοδοτεί η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση την οποία μπαίνει πρόωρο τέλος στο πολυετές «μνημόνιο» με το οποίο ο φορέας Συντονισμού είχε δέσει χειροπόδαρα συνεταιριστές και
ιδιώτες – μελετητές που συνδράμουν την υπόθεση των δηλώσεων των αγροτών. Σημειωτέον ότι από το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου παρέχεται σταδιακά πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση παραλαβής των δηλώσεων και ξεκινάει χωρίς παρατράγουδα η όλη διαδικασία.
Στο εξής όλη η δουλειά συμπλήρωσης, παραλαβής και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα γίνεται από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), ενώ την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του όλου συστήματος θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της γνωστής ρήσης «το ΟΣΔΕ επιστρέφει σπίτι του».
Όλα τ’ άλλα είναι εκ του περισσού. Υπ’ αυτή την έννοια οι συμβάσεις συνεργασίας με τον φορέα Συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των Κ.Υ.Δ. που μάλλον καθίστανται προαιρετικές και φυσικά δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο από τη στιγμή που ο εν λόγω φορέας δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει στα κατά τόπους κέντρα υποδοχής.
Αναλυτικά η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις αλλαγές στην όλη διαδικασία του ΟΣΔΕ έχει ως εξής:
1. Η διαφοροποίηση μεταξύ των Πιστοποιημένων Φορέων Α’ και φορέων Β΄, όπως περιγράφεται στην με αρ. 8008/22-01-2014 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Πιστοποίηση – Αναγνώριση Φορέων Α’ Βαθμού Β’ Βαθμού & Φορέα Συντονισμού στα πλαίσια του ΟΣΔΕ για τα έτη 2014-2020 και στις συμπληρωματικές με αρ. 331/02-01-2015, 6621/14-01-2016, 7136/24-01-2017 καθώς και στα ΣΔΕΠΥΑΠ μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και Φορέων Α΄ , ΟΠΕΚΕΠΕ και Φορέα Συντονισμού καθώς και στις Συμβάσεις Συνεργασίας Φορέων Α με τον Φορέα Συντονισμού καταργείται. Οι φορείς Α΄ και Β΄ εξομοιώνονται μεταξύ τους, έχουν αυτοτελή νομική προσωπικότητα και μετονομάζονται σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), υπογράφουν δε νέα ΣΔΕΠΥΑΠ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και λειτουργούν σε ενιαία βάση, με μεταξύ τους ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως των πρώην Πιστοποιημένων Φορέων Α’.
2. Ο υφιστάμενος Φορέας Συντονισμού μετονομάζεται σε Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ.
3. Συστήνεται Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) και του Φορέα Συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των ΚΥΔ, καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους, υποβάλλοντας τις σχετικές εισηγήσεις.
4. Με την παρούσα, επικαιροποιούνται και υπογράφονται εκ νέου τα ΣΔΕΠΥΑΠ μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Φορέα συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των ΚΥΔ καθώς και οι Συμβάσεις Συνεργασίας των ΚΥΔ με τον Φορέα Συντονισμού, όπου απαλείφονται όλα τα σημεία που αναφέρονται στη διάκριση και διαφορετικό ρόλο των Φορέων Α και Β και καταργούνται ανάλογα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των Φορέων Β’ που απέρρεαν εκ του προηγούμενου ρόλου τους.
5. Οι παρούσες ρυθμίσεις υπερισχύουν κάθε αντίθετης σχετικής απόφασης.
Βρείτε εδώ το έγγραφο - απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Διαδικασία για την υποβοήθηση των αγροτών στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.pdf
Βρείτε τα 276 πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων στην Τροποποιητική απόφαση για την πιστοποίηση φορέων ΟΣΔΕ.pdf
Απαραίτητη η ταυτοποίηση του παραγωγού μέσω των κωδικών του στο Taxisnet
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της ΕΑΣ Σητείας, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ αριθ. Πρωτ. 24805/14.03.2017, η υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης αποτελεί υποχρέωση του παραγωγού προκειμένου να του καταβληθούν οι άμεσες ενισχύσεις.
Η αίτηση υποβάλλεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως εξής:
• Απευθείας μέσω on-line συστήματος από τον ίδιο τον παραγωγό χωρίς καμία επιβάρυνση
• Μέσω Πιστοποιημένου φορέα, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί για τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Ο αγρότης για να υποβάλλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ 2017) και προκειμένου να πιστοποιηθεί πρέπει υποχρεωτικά να ταυτοποιηθεί μέσω των προσωπικών του κωδικών της εφαρμογής taxisnet.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ο παραγωγός πρέπει να φροντίσει έγκαιρα για τον κωδικό taxisnet, αν δεν τον γνωρίζει να ενημερωθεί από τον λογιστή του και μαζί με τον ΑΦΜ εμείς θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και ορθή υποβολή της αίτησης.
Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης είναι η 15η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους. Για το τρέχον έτος (2017), η προθεσμία λήγει την 15η Μαΐου 2017, ημέρα Δευτέρα.
Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας με κυριότερα:
• Τα στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου
• Τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης, την έκταση τους, τη θέση τους, τη χρήση τους, το είδος και τα στοιχεία ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου
Τυχόν λανθασμένη δήλωση των στοιχείων της εκμετάλλευσης, θα έχει ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων».
AgroNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου