Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Αλλαγές επί τα βελτίω από το 2018 για οφειλές στον ΟΓΑ

ογα-σύνταξηΑφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του πρώην υφυπουργού Εργασίας, βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος επανήλθε στο γεγονός ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, παρότι έχουν εισφορές,  διότι
χρωστούν είτε στον ΟΑΕΕ είτε στην ΟΓΑ, τα προηγούμενα χρόνια. 
Εξήγησε πως μένουν χωρίς σύνταξη ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωσαν πολλάκις στη ζωή τους, επειδή χρωστούν ποσά άνω των 20.000 ευρώ διότι έπεσαν έξω μέσα στην κρίση ή αγρότες που υπό το βάρος των οφειλών, άνω των 4.000 ευρώ, βρίσκονται σε δεινή θέση να μη μπορούν να πάρουν συντάξεις.
Ο κ.Πετρόπουλος εξήγησε πω ο νόμος είναι συγκεκριμένος και ανάγεται σε προηγούμενες κυβερνήσεις και μιλά για εξόφληση οφειλών προς τα ταμεία σε 40 δόσεις. Η οφειλή, εξήγησε, πρέπει να καλύπτει 30 μηνιαίες συντάξεις, με βάση τη χαμηλότερη και αυτό δεν αλλάζει.
Ωστόσο, σε ό, τι αφορά στους αγρότες εξήγησε ότι εξετάζεται το ζήτημα αυτό, διότι όσο αυξάνεται η σύνταξη των αγροτών, τόσο θα διαμορφώνεται αλλιώς και το ποσό, για το ζήτημα των οφειλών. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι θα βελτιωθεί προς τα πάνω το οφειλόμενο ποσό έτσι κι αλλιώς μετά το 2018. 
Πάντως, έτσι κι αλλιώς αλλαγές έρχονται μέσω του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού, που αφορά και στις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να ενταχθούν στο μηχανισμό και αγρότες, ενώ πριν από λίγο ζητήθηκε αυτό και από τον εισηγητή του νομοσχεδίου, Γιώργο Γεωργαντά. Μάλιστα, ήδη ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης έχει καταθέσει τροπολογία, που τη συνυπογράφουν οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος, που ζητεί να ενταχθούν στο μηχανισμό, εκτός από επιχειρήσεις, και αγρότες που χρωστούν μεταξύ άλλων και εισφορές προς ΟΓΑ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου