Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Βούλιαξαν» οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη

«Βούλιαξαν» οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών στη ΘεσσαλονίκηΠαραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες οι προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Με αρνητικό «πρόσημο» έκλεισε το 6μηνο που πέρασε, για βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει πλέον έχει πιάσει «πάτο», σύμφωνα με τη νέα έρευνα «Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2017.
«Φως» στο τούνελ φαίνεται να «βλέπουν» μόνο οι εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι καταναλωτές στο Νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -55 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη ο οποίος διαμορφώνεται στις -74 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στις -4 μονάδες.
Σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2016», τον «Μάρτιο 2017» παρατηρείται χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο Νομό Θεσσαλονίκης (-55 από -52), ενώ και ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει επιδείνωση (-74 από -66).
Ειδικότερα, οι καταναλωτές του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
  • διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με διατήρηση της απαισιοδοξίας (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016) για την περαιτέρω εξέλιξή της.
  • σταθερή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα εντεινόμενη απαισιοδοξία για το μέλλον.
  • άνοδο των τιμών κατά το τελευταίο 12μηνο η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 12μηνο.  
  • απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα.
  • απροθυμία (και προφανώς και αδυναμία) για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, αλλά και για το μέλλον.
  • πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση. Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2016», παρατηρείται σαφής μείωση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 7% (από το 11%), ενώ το 42% δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο (αμετάβλητο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και ποσοστό 50% δηλώνει ότι τα φέρνει ίσα – ίσα με τα εισοδήματά του (47% τον Σεπτέμβριο).
  • παράταση της καθίζησης των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο.
  • ολοκληρωτική «καθήλωση» της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα.
Έρευνα βιομηχανίας
Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου –λόγω της αποβιομηχάνισης και της μεταφοράς πολλών επιχειρήσεων του κλάδου σε γειτονικές χώρες- έχει καταστεί δυσχερές ακόμα και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος της έρευνας με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου!
Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη βρίσκεται στις -9 μονάδες έναντι -11 τον Σεπτέμβριο, -7 σε εθνικό και +2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ελαφρά επιδείνωση (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6άμηνο που πέρασε, ενώ, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται μη ικανοποιητικό (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο). Ωστόσο, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το προσεχές 6άμηνο σχετικά με την παραγωγή διαμορφώνονται σε θετικό επίπεδο, με σαφή βελτίωση σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2016».
Ακόμη, ενώ το τρέχον επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό παρουσιάζεται έντονα αρνητικό, ιδιαίτερα θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στο μέλλον σε τοπικό επίπεδο.
Υπηρεσίες
Αρνητικό και με σαφή επιδείνωση σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2016» καταγράφεται το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο Νομό Θεσσαλονίκης. Ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών» βρίσκεται στις -31 μονάδες, έναντι +7 μονάδων σε εθνικό και +12 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο υπάρχει σαφώς χειρότερο κλίμα σε τοπικό επίπεδο (-31 έναντι -21), ενώ σε εθνικό επίπεδο εμφανίζεται σαφής βελτίωση (με τον σχετικό δείκτη να περνάει σε θετικό επίπεδο, +7 έναντι -7).
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
  • κακή οικονομική κατάσταση, σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και σαφή πτώση της ζήτησης κατά το προηγούμενο διάστημα.
  • σταθερά αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο το επόμενο διάστημα, ενώ σταθερά αρνητική είναι και η αποτίμηση για την εξέλιξη της απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο.
  • περιορισμένη ζήτηση.
Λιανεμπόριο
Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στο νομό Θεσσαλονίκης, ελαφρώς βελτιωμένος σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2016».
Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη βρίσκεται στις -18 μονάδες (από -20 μονάδες τον Σεπτέμβριο) έναντι +3 μονάδων (από +15 μονάδες τον Σεπτέμβριο) σε εθνικό και +4 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, σημαντικά μειωμένη καταγράφεται η απαισιοδοξία των εμπορικών επιχειρήσεων αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους κατά το προσεχές 6άμηνο, ωστόσο σαφώς χειρότερη είναι η αποτίμηση της εξέλιξης των πωλήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα.
Επίσης, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προβλέπουν ελαφρά μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους, ενώ αναμένουν και μικρή μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι κατασκευές
Αρνητικός, σε σταθερό επίπεδο σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2016», είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές». Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει και ο εθνικός δείκτης, ο οποίος ωστόσο εμφανίζει βελτίωση συγκριτικά με τον «Σεπτέμβριο 2016». Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη βρίσκεται στις -48 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -50 σε εθνικό και -7 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
  • Καταγράφεται μια σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με διατήρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών.
  • Εμφανίζεται μια σταθερά μικρή τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, καθώς συγκλίνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των τιμών με το επίπεδο της ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου