Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Γεννηματά: Είναι η ώρα της ενότητας της Κεντροαριστεράς

Φωτογραφία του Andreas Tsounis.Για κυβέρνηση μετέωρη κοινωνικά και απομονωμένη πολιτικά, έκανε απόψε λόγο από το Ηράκλειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πραγματοποίησε αρκετές αναφορές στην κεντροαριστερά, την οποία χαρακτήρισε «ισχυρό», πόλο τονίζοντας
πως «είναι η ώρα της ενότητας της κεντροαριστεράς. Επιστρέψαμε και δυναμώνουμε καθημερινά».
Ξεκινώντας την τριήμερη περιοδεία της στην Κρήτη, κατά την ομιλία της στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», η κ. Γεννηματά άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «ο λαός μας βιώνει με το χειρότερο τρόπο σήμερα τα αδιέξοδα της τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης για τον τόπο διακυβέρνησής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Σύμφωνα με την εκτίμησή της, «τα έδωσαν όλα και αυτή τη φορά. 'Αλλη μία συνθηκολόγηση ηττημένου. Η κυβέρνηση συμφώνησε νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ».
Επίσης, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη νέα περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, χωρίς κανείς ακόμη να γνωρίζει το τι έχει συμφωνηθεί για την ΔΕΗ και τα εργασιακά σημειώνοντας πως «η αβεβαιότητα παραμένει».
Ακόμη εκτίμησε πως «η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορεί να προκαλέσει» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά είπε: «Κύριε Τσίπρα, αν ακόμη αναρωτιέστε ποιοι παίζουν τις «κουμπάρες» σε βάρος της χώρας, απλά κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας».
Η ίδια ξεκαθάρισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη «δεν θα ψηφίσει νέες περικοπές, νέες αιματηρές θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Όπως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο».
Επίσης μίλησε για ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντάς το ως «το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και της παρέας του». Συνεχίζοντας την σκληρή κριτική της στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας και τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες. Είπε πως «το βάρος συνεχίζει να πέφτει στους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη που βλέπει αυτή τη στιγμή να αμφισβητείται το παρόν και το μέλλον της και δίνει πλέον αγώνα επιβίωσης».
«Κανείς στην κυβέρνηση δεν ακούει τα καμπανάκια για την οικονομία που ηχούν κάθε μέρα» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά. «Δεν μπορείτε. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να υποθηκεύσετε το μέλλον της χώρας. Να μας εγκλωβίσετε στο δίλημμα Grexit ή σκληρή λιτότητα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον τόπο!».
Η κ. Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της και κατά της ΝΔ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της δεξιάς, ούτε έχει αποτέλεσμα «μέτωπο» με την Νέα Δημοκρατία. Πότε ανέλαβε τις ευθύνες της για τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων; Ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως σημείωσε πως «είμαστε η Παράταξη που έχει συνδέσει την ιστορική της διαδρομή με την ευημερία, την πρόοδο και όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε αυτό τον τόπο». Ακόμη ανέφερε πως «εμείς θα επιμείνουμε απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια».
«Μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται» είπε προσθέτοντας πως τα δύο αυτά κόμματα εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού και σημειώνοντας ότι αυτή η τακτική οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο». Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, «θα επιμείνουμε απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο σχέδιο για «πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τη φορολογία που έχουμε ονομάσει «Σχέδιο Ελλάδα»…Πρόκειται για έναν οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό, που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Για ένα πραγματικό αναπτυξιακό αποκεντρωμένο μοντέλο». Αφού ανάπτυξε αναλυτικά το σχέδιο, η κ. Γεννηματά τόνισε πως είναι εθνικός στόχος «να παραμείνουν και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο τόπο μας» και, παρουσιάζοντας ανά τομέα τον σχεδιασμό της, σημείωσε πως στην Κρήτη «ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό μπορούν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές».
Η οικονομία γενικότερα, θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο πόλους: «Ο ένας πόλος, των μεγάλων, ξένων, διακρατικών επενδύσεων που πρόεκυψαν και που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες. Ο δεύτερος πόλος της οικονομίας, θα συγκεντρώσει, θα αναδιαρθρώσει, θα επεκτείνει και θα βοηθήσει την εξωστρέφεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανικές, μεταποιητικές».
Αναφερόμενη στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μίλησε για «μαζικό, ποιοτικό, ανοιχτό και δημοκρατικό - ένα συνέδριο της κοινωνίας». «Ακούω τις αντιδράσεις, όλων όσων είχαν συνηθίσει σε συνέδρια μηχανισμών. Είναι όμως η ώρα να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε.
Στο συνέδριό μας θα αποφασίσουμε την οργανωτική λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Σε ότι αφορά την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, συμπλήρωσε λέγοντας πως «αποτελεί δική μου πρόταση και δέσμευση και αναφέρεται στη συγκρότηση του ενιαίου φορέα. Όλα θα γίνουν με τη σειρά τους και στην ώρα τους».
«Είναι η ώρα της ενότητας της Κεντροαριστεράς. Επιστρέψαμε. Δυναμώνουμε καθημερινά με τις αποσκευές μας γεμάτες εμπειρίες. Θέτουμε τις βάσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε στην πορεία αυτή, την συμμετοχή όλων.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου