Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρέπει να διεκδικήσει η αντιπολίτευση να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα φορτώσει και το βάρος του 4ου Μνημονίου και η χώρα θα πρέπει να πορευτεί μετά το 2018 επί τη βάση
των συμφωνιών Τσίπρα-Καμμένου.
Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε: «να διεκδικήσει αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση. Κι όταν λέω αντιπολίτευση, εννοώ βεβαίως ένα ολοκληρωμένο σχήμα, στο οποίο μετά θα κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, να συμβάλει αν θέλει.
Αλλά όταν η ΝΔ έχει ως προτεραιότητα να περιμένει να γίνουν κάποια στιγμή οι εκλογές, για να κερδίσει τις εκλογές, να γίνει κυβέρνηση και μάλιστα αυτοδύναμη, έχει μία κομματική προτεραιότητα. Εντάξει, κατανοητό, αλλά δεν είναι αυτό η προτεραιότητα της χώρας».
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι υπάρχει μια συνωμοσία του παλαιού πολιτικού κόσμου για να ανατρέψει την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:
«Συνήθως περιλαμβάνομαι σ’ αυτούς που συνωμοτούν εις βάρος της κυβέρνησης, είμαι ένας βασικός αντίπαλος. Αλλά νομίζω ότι αυτό έχει καταντήσει πλέον ένα ανέκδοτο. Γιατί παρακολουθούμε αυτή την ιστορία του κλείνει ανοίγει η αξιολόγηση για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ η χώρα τρώει τις σάρκες της, οπότε και τα ανέκδοτα έχουνε χάσει πια την αξία τους».
Αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να διαμορφώνει εσωτερικούς εχθρούς τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο διαχωρισμός σε εχθρούς και φίλους, η διατήρηση μιας πολεμικής κατάστασης, η συγκρότηση μετώπων ποιοι είναι με το «ναι» ποιοι είναι με το «όχι», ποιοι είναι υπέρ της κυβέρνησης, ποιοι είναι κατά, ποιοι είναι με την Ευρώπη, ποιοι είναι κατά της Ευρώπης, είναι μια βασική επιλογή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.
Στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ο εταίρος οι ΑΝΕΛ έχουν συντριβεί. Δημοσκοπικά αυτό καταγράφεται. Όταν συγκροτούν μέτωπα δημοψηφισματικού χαρακτήρα, δεν εννοώ αυτό καθ’ αυτό το δημοψήφισμα, αλλά την λογική η οποία αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα και μπορεί να αποτυπωθεί και σε δημοσκοπήσεις, αλλοιώνονται οι καταστάσεις και οι εικόνες.
Γιατί ο κ. Τσίπρας αναζητά πάντα το κοινό του, το ακροατήριο του στην αντισυστημική πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, στην αντιευρωπαϊκή δηλαδή κατά βάθος, στην πλευρά η οποία ήταν πάντα ένα προνομιακό πεδίο γι αυτόν μόνο που δεν τον βολεύει καθόλου για έτσι δεν μπορεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος και επικεφαλής μιας σοβαρής κυβέρνησης, η οποία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και αυτό είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει εσωτερική διαπράγματευση με του κόμμα του, τους βουλευτές του και ένα μέρος της κοινωνικής του βάσης και προέβλεψε ότι ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση, θα ξανανοίξει λόγω αδυναμίας εφαρμογής.
Εκτίμησε δε ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει με σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να διαφυλάσσει τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άρα την παραμονή της κυβέρνησής του στην εξουσία. «Εάν πρόκειται κάποια στιγμή να φτάσει σε λαϊκή ετυμηγορία θα φτάσει πιστεύω μέσα από αλλαγή του πλαισίου, μέσα από αλλαγή του κλίματος, υπό συνθήκες, οι οποίες θα είναι συνθήκες ρήξης, ακραίας πόλωσης, χωρίς σεβασμό στους θεσμούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου