Ομιλία Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για τον Ιατρικό Τουρισμό:
Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση της ΚΕΔΕ και του Δημάρχου της Ιθάκης για αυτό το σημαντικό Συνέδριο.
Με τους ανθρώπους της Aυτοδιοίκησης μας ενώνουν κοινή πορεία, αρχές και αξίες και οράματα.
Είμαι περήφανη για τους δρόμους που άνοιξε η Παράταξή μας δεκαετίες τώρα, για τις αυτοδιοικητικές διαδρομές που εμείς χαράξαμε.
Για μένα ήταν και μοίρα και επιλογή.
Με την Αυτοδιοίκηση γαλουχήθηκα, όταν στα πρώτα βήματά μας την δεκαετία του ‘80 ο Γιώργος Γεννηματάς έδωσε το στίγμα των δημοκρατικών αλλαγών στο Κράτος, όταν έγιναν οι πρώτες και θεμελιώδεις «ανατροπές» με αποκέντρωση, με ουσία και περιεχόμενο στον Δήμο και στον δημοκρατικό προγραμματισμό.
Και βέβαια η παράταξή μας έχει αφήσει το στίγμα της σε όλες τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στον Τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Είναι η παράταξη που έχει συνδεθεί με την πρόοδο, και την ευημερία στο τόπο.
Είναι μια πρόκληση να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το σημαντικό θέμα του ιατρικού τουρισμού από αυτό το νησί , την Ιθάκη.
Αναζητούμε τη δική μας διαδρομή, το δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια που κινδυνεύει με τους κακούς Κυβερνητικούς χειρισμούς και τις εμμονές των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης να γίνει μια νέα Οδύσσεια.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας και κοινωνική προστασία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είναι απαραίτητο σήμερα όσο ποτέ.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το διατυπώσει και το υλοποιήσει.
Στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να διαμορφώσουμε μαζί με την αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις ένα εναλλακτικό, προοδευτικό και βιώσιμο σχέδιο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Ένα καινοτόμο σχέδιο για πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, τη φορολογία και βεβαίως στο κράτος.
Οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από τομές και ανατροπές στο κράτος, για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και να φτάσουμε σε ένα Κράτος μικρό, ευέλικτο, που θέτει τους κανόνες και ελέγχει την εφαρμογή τους , ένα κράτος φιλοεπενδυτικό.
Αυτό σημαίνει περισσότερη αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού όσο και στο επίπεδο της υλοποίησης .
Γι αυτό ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού στο σχέδιο «Ελλάδα» που επεξεργαζόμαστε είναι πρωταγωνιστικός.
Τι είναι το Σχέδιο Ελλάδα;
Πρόκειται για έναν οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects, σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Μεγάλες επενδύσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέα γενιά, καινοτομία και νέες πηγές πλούτου είναι οι πυλώνες της προσπάθειας.
Για ένα πραγματικό αναπτυξιακό αποκεντρωμένο μοντέλο.
Και με την ευθύνη της πολιτείας να εξασφαλίζει, με fast trαck διαδικασίες τις αναγκαίες νομικές, νομοθετικές, χωροταξικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση τους.
Κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων αλλά με ρυθμίσεις που θα ισχύουν και στη συνέχεια για κάθε επένδυση.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, παρουσίασα τις βασικές αρχές στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση του στο Συνέδριο μας στις 30 Ιουνίου, όπου σας προσκαλώ να συμμετέχετε.
Τουρισμός Υγείας
Μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο είναι ο τουρισμός υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού το 2009, το 10% των ασθενών στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν νοσηλευτικά ιδρύματα έξω από τα εθνικά τους σύνορα.
Τα δε ποσά που συνολικώς δαπανώνται στην Ε.Ε. από τις μετακινήσεις, για ιατρικούς λόγους, Ευρωπαίων και αλλοδαπών ασθενών πλησιάζουν τα 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση .
Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχει σοβαρό πεδίο δράσης.
Η χώρα μας υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πολλές κατηγορίες ιατρικού τουρισμού από λουτροθεραπεία μέχρι φροντίδα της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας.
Σε χώρες που θεωρούνται σήμερα ιατρικοί προορισμοί, ο τουρισμός υγείας αποδείχτηκε καταλύτης στην αναμόρφωση της οικονομίας και των υπηρεσιών υγείας.
Αυξήθηκε σημαντικά η εισροή ξένου συναλλάγματος, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα υγείας καθώς επίσης και σε άλλους τομείς.
Παράλληλα η ποιότητα προσφερόμενων ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών από δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σημείωσε σημαντική άνοδο προς όφελος ντόπιων και ξένων ασθενών.
Ένα χαρακτηριστικό του Τουρισμού υγείας είναι ότι η μέση παραμονή των πελατών ξεπερνά τις 7 διανυκτερεύσεις.
Στην Ελλάδα ο Τουρισμός Υγείας είναι συνυφασμένος με τη συνεργασία ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με ξενοδοχειακά καταλύματα.
Η έννοια των κοινών εγκαταστάσεων τουρισμού και υγείας βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος του επιτελικού κράτους προκειμένου να προετοιμάζει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει την απαραίτητη ώθηση σε καινοτόμες καλές πρακτικές.
Ο τουριστικός κλάδος θα ωφεληθεί περισσότερο εφόσον δημιουργήσει πακέτα που επεκτείνουν τη διαμονή των ασθενών και των συγγενών τους πέρα από τον ιατρικά απαραίτητο χρόνο, ή εάν παράσχει υπηρεσίες μάρκετινγκ και οργάνωσης προς τους παρόχους υγείας.
Ωστόσο, έως και σήμερα οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην ανάπτυξη και προώθηση υπηρεσιών τουρισμού υγείας έχουν περιοριστεί στην προβολή του ιαματικού τουρισμού και σε μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στη παροχή ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών αποκατάστασης.
Ο «Τουρισμός υγείας» θα αποτελέσει μια από τις σημαντικές προτεραιότητές του «Σχεδίου Ελλάδα» και θα στηριχτεί στους εξής πυλώνες:
- Συνεργασία ιδιωτικού τομέα (ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα) με δημόσιες δομές παροχής υγείας (ιδίως εκεί που υπάρχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία) και το πανεπιστήμιο (ιατρικές σχολές, ερευνητικά κέντρα)
- Η αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως συντονιστής των προσπαθειών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (Δημιουργία one stop shop εξειδικευμένου γραφείου υποστήριξης)
- Παροχή κινήτρων στις αερογραμμές για τακτική και φθηνή διασύνδεση των περιοχών της χώρας που θα προσφέρουν υπηρεσίες τουρισμού υγείας με αγορές τροφοδότες ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής τουριστικής ζήτησης
- Το κεντρικό κράτος διασφαλίζει τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου ενώ σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση εξασφαλίζει κατά προτεραιότητα τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών
Κεντρικός στόχος και του Σχεδίου Ελλάδα είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων παροχής υπηρεσιών τουρισμού υγείας, υψηλού επιπέδου, διεθνούς εμβέλειας, με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε παθογένειες του παρελθόντος.
Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές στον τομέα του Τουρισμού
Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα μπορεί, με άλλη πολιτική, με νέα εθνική αυτοπεποίθηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου