Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ : Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα.



Σήμερα είναι η γιορτή της μητέρας.
Αναζητάμε καθημερινά τη στοργή της που δεν ζητά ανταλλάγματα, μια αγκαλιά για τις απογοητεύσεις μας, το αποκούμπι για τους φόβους και τις αγωνίες μας, και το χαμόγελο για την ευτυχία μας.
Τη μάνα την κρατάμε μέσα μας κάθε στιγμή και κάθε μέρα, ακόμη και αν έχει φύγει…

Χρόνια πολλά σε όλες μας

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς το Συνέδριό μας.
Όλοι μαζί! Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, η Ε.Δ.Ε.Μ., τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς που συμμετέχουν στο εγχείρημα μας.
Όλοι  μαζί,  για το Προγραμματικό και Πολιτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ανοίγουμε τη συζήτηση για όλα, για το σύνολο της πολιτικής μας και τις πρωτοβουλίες μας.
Για τη στρατηγική, τη φυσιογνωμία, τις βασικές πολιτικές μας κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.
Για την νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Δίνουμε  απαντήσεις στα μεγάλα θέματα που αφορούν την ζωή μας  και το μέλλον μας.
Για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες του Έλληνα πολίτη, αλλά και για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Προχωρούμε σε ένα Συνέδριο που το περιεχόμενο και οι  αποφάσεις  τουαφορούν πρώτα και πάνω από όλα την Ελληνική Κοινωνία: Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Γιατί η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς σε ενιαίο πολιτικό φορέα, μας αφορά όλους, αφορά το λαό και την πατρίδα.
Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι κάθε φορά που αποδυναμώνεται η παράταξή μας το πληρώνει και η χώρα.
Φτάσαμε ως εδώ.  Τώρα προχωράμε σταθερά στα επόμενα βήματα.
Ούτε εύκολο ήταν, ούτε αυτονόητο, ούτε μικρής σημασίας.
Αποφασιστική ήταν η συμβολή της βάσης, του απλού κόσμου της παράταξης που άντεξε στις πιέσεις και αρνήθηκε την καρικατούρα δικομματισμού που επιχειρούν να στήσουν  ΣΥΡΙΖΑ  και ΝΔ.
Αρνηθήκαμε τον ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης και όταν αυτό φαινόταν ανέφικτο και υπεραισιόδοξο χαράξαμε τον δρόμο της αυτόνομης πορείας της ΔΗΣΥ.
Διεκδικούμε και προσβλέπουμε την  αλλαγή των συσχετισμών.
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑΙ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΑΞΗ.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το Συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο με νέες και μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη και για την χώρα μας.
 Όλη η δημοκρατική Ευρώπη χαιρέτησε την πρόσφατη μεγάλη νίκη του Ε. Μακρόν και την εκλογή του ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Μια νίκη κατά της ακροδεξιάς αλλά και κατά του εθνολαϊκισμού.
Πήραμε ανάσα, αλλά δεν μπορεί επί μακρόν να μένουμε μόνο στο αποτέλεσμα των εκλογών.
Την ανακούφιση πρέπει να διαδεχθεί ο προβληματισμός και οι  αποφάσεις.
Γιατί αν αγνοήσουμε  τα σήματα   κινδύνου, αν δεν αναγνωρίσουμε τον προβληματισμό και την αντίδραση των πολιτών στην σημερινή πορεία της Ενωμένης Ευρώπη, τότε ο κίνδυνος θα επανέλθει ισχυρότερος.
Δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη με τις συντηρητικές συνταγές της ακραίας λιτότητας, με την αποδοχή της υψηλής ανεργίας, με τις συνεχείς περικοπές στο Κοινωνικό κράτος, την περιθωριοποίηση ομάδων του πληθυσμού, με το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα, είναι η ώρα για τολμηρές  πρωτοβουλίες.
Η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα, που θα στηρίζεται στην συμμαχία των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, με τις κοινωνικές ομάδες που βίαια περιθωριοποιούνται.
Η σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά και πολιτικά ισχυρή, με τις δικές της απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αύριο στη Βουλή ξεκινάει η συζήτηση του 4ου Μνημονίου .
Ο κύκλος που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις ψεύτικες υποσχέσεις  και το λαθρεμπόριο ελπίδας , κλείνει οριστικά με την υπογραφή του κ. Τσίπρα σε αυτή την  συμφωνία ντροπής.
Πρόκειται για μια συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου, για μια συμφωνία καταδίκης της χώρας.
Μας έφεραν  ένα 4ο Μνημόνιο  χωρίς νομιμοποίηση και χωρίς χρηματοδότηση.
Ένα μνημόνιο διαρκείας που δεν περιλαμβάνει μέτρα για το χρέος. Αντίθετα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια. 
Τα νέα μέτρα υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit η διαρκής λιτότητα.
Τα δε πολυδιαφημισμένα αντίμετρα δεν είναι ούτε ασπιρίνη για πονοκέφαλο, τη στιγμή που με τα μέτρα, έχουν πυροβολήσει εν ψυχρώ την Ελληνική κοινωνία στο κεφάλι.

  • μείωση 1 εκατομμυρίου περίπου συντάξεων, ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων.
  • δραστική μείωση του αφορολόγητου, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους εργαζόμενους και -πάλι- τους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα μάλιστα για τα χαμηλά εισοδήματα.
  • Αυξάνονται -από το 2019- οι ασφαλιστικές εισφορές 380.000 ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Περικόπτονται 450 εκ. ευρώ από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και του επιδόματος θέρμανσης, από τις φοροαπαλλαγές των χαμηλότερων εισοδημάτων, ακόμη και από τα επιδόματα ανεργίας.
  • Απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις, και εγκαταλείπονται οι εξαγγελίες περί επαναφοράς της «επέκτασης» και της «συρροής» στις συλλογικές συμβάσεις.

Ο δήθεν «αριστερός» Πρωθυπουργός παίζει μόνιμα το παιχνίδι με τους όρους που θέτουν οι δανειστές.

Γιατί  το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή του στην εξουσία. Γι αυτό :

1. Αφού μας καθήλωσε στην ύφεση, υπόσχεται σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πώς όμως;
  • Με την εξοντωτική φορολογία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;27 νέους φόρους επέβαλλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
  • Με την υπονόμευση των μεγάλων επενδύσεων, όταν είμαστε η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στις επενδύσεις,
  • Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών  να φθάνουν τα 100 δις ευρώ, 
  • τα «κόκκινα δάνεια» να ξεπερνούν τα  110 δις ευρώ;
 Καταστρέφουν την μεσαία τάξη, φτωχοποιούν όλους τους Έλληνες.

2. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
Την ώρα που τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται, τάζει προσλήψεις -φαντάσματα, αόριστες «μεταρρυθμίσεις» για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη που αυθαίρετα και προκλητικά χαρακτηρίζει ως μεταρρυθμίσεις ανάλογες της δεκαετίας του ’80.
Εδώ ταιριάζει το «Έβαλε και η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες».
Την ώρα που η Παιδεία υποβαθμίζεται δραματικά, υπόσχεται ολοήμερα, φτιάχνει καινούργια Πανεπιστήμια, καταργεί τις εξετάσεις και έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός και λέει «δεν ξέρω να σας πω πώς και πότε  θα γίνουν όλα αυτά».Παίζουν με την αγωνία οικογενειών και παιδιών.

3. Με καθεστωτικές λογικές και πρακτικές χτίζουν το πελατειακό και ελεγχόμενο κράτος.
Παρεμβαίνουν ωμά στην Δικαιοσύνη και στην Δημόσια Διοίκηση προωθώντας «ημέτερους», επιχειρούν να καπελώσουν τις ανεξάρτητες αρχές, αυξάνουν συνέχεια τις προσλήψεις από το παράθυρο.
Μέσα σε μια μέρα, μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και οι συμβασιούχοι, ακυρώθηκαν από τα κορυφαία δικαστήρια της χώρας  ( ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο).
Η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η ευνοιοκρατία γίνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του. Όλα δηλαδή όσα προκαλούν την αποστροφή, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που γυρνούν την πλάτη στην πολιτική.

4.Με σκανδαλολογία για αντιπερισπασμό, με κατασυκοφάντηση των πολιτικών του αντιπάλων ιδιαίτερα της δικής μας παράταξης, χτίζει μεθοδικά τη δική του ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Η Παράταξή μας ούτε εκφοβίζεται, ούτε εκβιάζεται. Διαφάνεια για όλους, διαφάνεια παντού.  Έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα του. Αφού απέτυχε με τον Καλογρίτσα να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ channel , συνεχίζει , τώρα με άλλον επιχειρηματία στον οποίο χαρίζει δεκάδες εκ. , την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Φίλες και φίλοι,

Δεν έχουμε αυταπάτες,  οι βουλευτές των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου θα ψηφίσουν με χέρια και πόδια τα μέτρα.
Δεν τους έμεινε και τίποτε άλλο πέρα από τις καρέκλες και τις πελατειακές σχέσεις της εξουσίας.
Την απάντηση θα τους τη δώσει ο ελληνικός λαός. Με τη σκληρή καταδίκη που τους αξίζει.
Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί και στρατηγικά στις κάλπες.
ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ Σ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.
ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.


Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, ούτε έχει αποτέλεσμα «μέτωπο»  με την Νέα Δημοκρατία.
Η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ.
Την συντηρητική Ν.Δ. που υπερασπίζεται σκληρά την καταστροφική για την χώρα πολιτική της περιόδου 2004-2009 του κ. Καραμανλή.
Αλήθεια, πότε έκανε η ΝΔ τη δική της αυτοκριτική; Πότε ανέλαβε τις ευθύνες της για τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτωνΠοτέ.
Πότε στάθηκε απέναντι στον καθρέφτη να αναμετρηθεί με το μοντέλο του συγκεντρωτισμού και  του παλαιοκομματισμού που η ίδια εξέθρεψε; Ποτέ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της χώρας με το δικό της, σα να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν.
Ας μην γελιόμαστε. Οι οικονομικές παθογένειες της αγοράς δεν θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις νεοφιλελεύθερες «δεξαμενές σκέψεις».
Μέσα από  «προκρούστειες λύσεις» για τη συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους.
Το έλλειμμα πολιτικής τους,  τους οδηγεί σήμερα να προσπαθούν επικοινωνιακά να παίξουν ακόμα και με τη λέξη «ΑΛΛΑΓΗ».
Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην κοινωνία, στους θεσμούς, στο Κοινωνικό κράτος, στην εξωτερική μας πολιτική στην δεκαετία του ’80.
Η αλλαγή,  ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική , κύριοι της ΝΔ, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται. Ματαιοπονείτε.
Να γιατί το «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος είναι», χωρίς ριζική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ουσιαστικά οδηγεί σε νέους αδιέξοδους μονόδρομους.
Όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα,  ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει ΝΔ.
Εμείς επιμένουμε ότι δεν είμαστε σε κανονική περίοδο και αυτό που προέχει είναι η ανάκαμψη της χώρας.
Το δίλημμα σήμερα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή. 
Οι ευθύνες βαρύνουν τις πλάτες όλων.
Ελπίζω ειλικρινά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την πόλωση και το φανατισμό ώστε να υπερβούμε το χθες και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.
Ο τόπος χρειάζεται αυτή τη δημιουργική αλλαγή.
Είναι μια δύσκολη αποστολή που απαιτεί τη δέσμευση όλων.
Έτσι το πολιτικό σύστημα θα ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και θα κλείσει την πόρτα στις σειρήνες της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.
Έτσι η χώρα θα βρει το δρόμο της.  Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας και απαντιέται μόνο με νέες αντιλήψεις και συμπεριφορές.


Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ας έρθουμε και πάλι στα θέματα του Συνεδρίου μας.
Επιτρέψτε μου να σταθώ σε  3 προτεραιότητες που θέτουμε στα πλαίσια  του Προσυνεδριακού Διαλόγου:
  
Η πρώτη:
Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό, ευρωπαϊκό, κεντροαριστερό πολιτικό φορέα, με σαφείς  διαχωριστικές γραμμές  τόσο απέναντι στον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσο και απέναντι στην συντηρητική παράταξη.
Δεν χρειάζεται ο τόπος έναν άχρωμο μεσαίο χώρο, παρακολούθημα και συμπλήρωμα είτε του ενός, είτε του άλλου.
Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που ως ρεύμα πλειοψηφίας θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Αυτή την φυσιογνωμία και την στρατηγική θα συζητήσουμε στο Συνέδριό μας.
Σ’ αυτή την πορεία θέλουμε  να συναντηθούμε με  όλους αυτούς που επιθυμούν να  είναι συναγωνιστές στις προσπάθειές μας.
Με όλο τον  προοδευτικό κόσμο, ακόμα και με αυτούς  που εγκλωβίστηκαν  στον ΣΥΡΙΖΑ,  δίνοντας πίστη και χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες.
Τον κόσμο  που ξυπνάει από έναν εφιάλτη και επαναπροσδιορίζει  την στάση του. Εμείς σε όλους αυτούς  έχουμε σταθερά απλωμένο το χέρι μας.
Τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης που πνίγονται στα χρέη και τους φόρους,
τους φτωχούς και τους άνεργους που πλήττονται από την κρίση,
τους μικρομεσαίους
και τους δημιουργικούς ανθρώπους που δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης,
τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον στην χώρα τους,
τους αδύναμους που πλήττονται από ασθένειες και αναπηρίες.
Πάμε να συναντήσουμε τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ  Ελλήνων από μια κυβέρνηση που μόνο της μέλημα είναι η παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία.
Στόχος μας  είναι μια πλατιά ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. 

Η δεύτερη προτεραιότητα :

Το «Σχέδιο Ελλάδα», που μπορεί να γίνει η βάση ενός εθνικού σχεδίου.
Στόχος μας είναι να δείξουμε  τον εναλλακτικό δρόμο για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Γιατί δεν αρκεί να πάμε μόνο από αρνητικούς σε θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.
Δεν αρκεί μόνο να αυξηθούν, η ρευστότητα στην αγορά, και οι εξαγωγές και να έρθουν κάποιες ξένες επενδύσεις.
Απαιτείται πραγματική αναστροφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές μας αδυναμίες που παγιώνουν τις ανισότητες και μας αφήνουν εκτεθειμένους στους κινδύνους μιας νέας κρίσης.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση μας δεν είναι ξεκομμένη από κρίσιμους εθνικούς στόχους.

Στόχους όπως:
  • η ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας μας,
  • η ισχυροποίηση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό της περιβάλλον,
  • η αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας πάντα μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε.

Η νέα Ανάπτυξη έχει προοδευτικό πρόσημο. Απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο στις παραγωγικές, εκσυγχρονιστικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, στον κόσμο της εργασίας.
Στις οικογένειες της μικρής και μεσαίας τάξης και στην πλειονότητα των «χαμένων» από την οικονομική κρίση, στους νέους «μη προνομιούχους».
Σ’ αυτούς που οι γενικολογίες περί «ανάπτυξης», περί «επενδύσεων», δεν λένε τίποτα, στο βαθμό που ο πλούτος που παράγει η ανάπτυξη δεν τους αφορά, γιατί συσσωρεύεται σε ολοένα λιγότερα χέρια.
Η προοδευτική παράταξη έχει κύριο καθήκον να εκφράσει αυτές τις δυνάμεις.
Με την παραγωγή νέου πλούτου, την αύξηση και δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος,  μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των μισθών και των αμοιβών που προέρχονται από σκληρή αλλά αξιοπρεπή εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος μας. 
Θα μου επιτρέψετε σήμερα να σταθώ σε μερικές σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν τα συγκεκριμένα βήματα σχεδιασμού και εφαρμογής του Προγράμματος.
Η πρώτη αφορά την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Σε φάση οικονομικής στενότητας, όπου το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι προκαθορισμένο, η στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση ξεκινά με τον προσδιορισμό των πηγών ανάπτυξης που διαθέτουμε:

  • ξένες επενδύσεις,
  • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,
  • εξωστρέφεια,
  • αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
μαζί με
διαρθρωτικές αλλαγές που στοχεύουν:
  • στην αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • στην στροφή σε  νέα προϊόντα και υπηρεσίες και
  • καινοτόμες πρακτικές.
Και προπαντός η  ριζική αλλαγή στο κράτος που θα αποπνέει αξιοπιστία , διαφάνεια, συλλογικές αξίες και πολιτική ηθική.

Η δεύτερη παρατήρηση  αφορά τον σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης.
Η πρωτοκαθεδρία ανήκει στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Μαζί θα ξεκινήσουμε σχεδιάζοντας τους αναπτυξιακούς πόλους που θα δώσουν υπόσταση στην παραγωγική αναδιάρθρωση.
Εκεί όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε αγαστή συνεργασία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις νομικές, θεσμικές, νομοθετικές, οικονομικές, χωροταξικές. Θεσμοθετούν κίνητρα.
Ξεπερνούν τα εμπόδια και επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αξιοποιούν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη για την Ελλάδα των Περιφερειών, την ταυτότητα, το όραμα, πρέπει τώρα να περάσουμε στην πράξη, στο σχεδιασμό.
Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι οι προγραμματισμένες περιφερειακές ημερίδες θα κινητοποιήσουν τους  φορείς της περιφέρειας να  μπουν δυναμικά στο σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης. Να ξεφύγουμε από την περιγραφή του προβλήματος και στο Συνέδριο να έχουμε εξειδικευμένες προτάσεις.
Θεωρώ την απόφαση του Συνεδρίου για το Σχέδιο Ελλάδα, το θεμέλιο λίθο για τη συνολική μας πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και την έξοδο από την κρίση.
Η  τρίτη παρατήρηση αφορά την ανασυγκρότηση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης.
Αυτή που η πολιτική της συντήρησης  την υποτιμά και τη θεωρεί περιττή στο όνομα του χωρίς όρους και όρια ανταγωνισμού.
Αυτή που η πολιτική του αριστερού λαϊκισμού την εξαφανίζει στο όνομα μιας δήθεν ταξικής πολιτικής που τελικά φτωχοποιεί και τη χώρα και το λαό.
Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ασφαλώς και είναι απαραίτητες για την εξωστρέφεια, τη γρήγορη ανάπτυξη των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.
Η μικρή και μεσαία επιχείρηση θα σηκώσει στην πράξη το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Θα πολλαπλασιάσει την προστιθέμενη αξία στο ελληνικό προϊόν, θα αποτελέσει τον πυρήνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Στόχος, είναι σε κάθε περιφέρεια γύρω από τους αναπτυξιακούς πόλους να αρθρωθεί ένας ολοκληρωμένος παραγωγικός ιστός.
Γι’ αυτό η δημόσια πολιτική πρέπει να επιτρέπει, να δίνει κίνητρα και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Να ενισχύει τις συνεργατικές  και συνεταιριστικές δομές τους.
Να υποστηρίζει τη μεγέθυνση και τη συγχώνευση τους, διευρύνοντας τον κύκλο και το αντικείμενο των εργασιών τους.      
Το μεγάλο στοίχημα της ΚΟΕΣ είναι να δώσει υπόσταση στην απόφαση του συντονιστικού για τη σύνθεση του Συνεδρίου μας. 
Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για το πρόγραμμά μας χωρίς τους προοδευτικούς δημοκράτες που είναι εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση, χωρίς τη νέα γενιά,  τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τους φορείς της αγροτιάς και των επιστημόνων, την κοινωνία των πολιτών.
Δεν οργανώνουμε παρέλαση  προσωπικοτήτων, αλλά ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Η Τρίτη προτεραιότητα :
Το Συνέδριο μας του Ιουνίου είναι  ένα  σημαντικό βήμα στην πορεία προς  το νέο φορέα.
Γιατί χωρίς ενιαίο   πολιτικό και προγραμματικό λόγο και κοινή στάση  των δυνάμεων που σήμερα αποτελούν τη ΔΗ.ΣΥ. ,  ένα βιαστικό βήμα,  θα μπορούσε να αποβεί άλμα στο κενό.
Αλλά και κινήσεις και προσωπικότητες που για διάφορους λόγους τώρα στέκουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εγχείρημα,  θέλουν λίγο χρόνο για να πεισθούν, να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να συμβάλουν και αυτοί στην κοινή πορεία.
Είναι ώρα όμως στο Συνέδριο να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μετεξέλιξή μας, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Υπενθυμίζω ότι από τον Γενάρη του 2016 πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω προς το Ποτάμι, αλλά και προς όλους τους φορείς και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, μια συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας της νέας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς που περιλαμβάνει:

  • Την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου.
  • Την εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,
  • Τη διεξαγωγή Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Με σεβασμό της Οργανωτικής Αυτονομίας των κομμάτων και των φορέων που θα συμμετείχαν στο εγχείρημα.
Δυστυχώς και παρότι το πόρισμα  της Επιτροπής Διαλόγου μας βρήκε όλους σύμφωνους, δεν προχωρήσαμε στα επόμενα βήματα για λόγους που όλοι γνωρίζετε και δεν χρειάζεται να επαναλάβω.
Προτείνω να αποτελέσει αντικείμενο του προσυνεδριακού διαλόγου και του Συνεδρίου μας η εξειδίκευση και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της πρωτοβουλίας μου, του Ιανουαρίου του 2016.
Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί  προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.
Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ  μέσα σε εύλογο χρόνο, παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα. (πολυκομματικός ή όχι).
Στη συνέχεια  προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση. 
Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα.
Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε  στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων.
Προτείνω , με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του ΄18.
Η πρότασή μου απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά.
Και όποιος επιθυμεί, δεν έχει παρά να έρθει στο Συνέδριο για να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη.
Απευθύνομαι σε όλους και όλες που έχουν την φιλοδοξία να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση.
Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες και για τη στάση μας αυτή.
Ήρθε η ώρα για ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
Για να σταματήσει η διαστρέβλωση, το παιχνίδι με λέξεις χωρίς περιεχόμενο, η σκόπιμη δημιουργία σύγχυσης και τα πλαστά διλήμματα.
Το δίλημμα νέο ή παλιό αποδείχτηκε πλαστό.
Το νέο ούτε επαγγέλλεται, ούτε διατάσσεται, ούτε είναι αποκλειστική υπόθεση ηλικίας.
Είναι παντού και πάντα μείγμα καινοτομίας και πείρας. Κυρίως είναι θέμα ιδεών και αρχών, ύφους και ήθους.

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η πορεία προς το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία να περάσουμε από την άρνηση στη θετική σκέψη, από την αδράνεια στη δράση, από την κατήφεια στην αισιοδοξία.
Να μετατρέψουμε το αίσθημα απογοήτευσης  σε πίστη στις δυνάμεις μας.
Να πιστέψουμε ότι μόνο με ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ  ΜΠΡΟΣ έχουμε προοπτική.
Η  πολιτική για μας είναι δημιουργία,  δύναμη ζωής με ηθικό κύρος και ανατρεπτική ορμή.
Κάποιοι μας παρουσίασαν ως Ζόμπι, είμαστε πολύ ζωντανοί , κάθε μέρα και πιο δυνατοί γι αυτό και κάποιοι ανησυχούν, μας βλέπουν και πετάγονται στον ύπνο τους.


Όλοι μαζί, ενωμένοι , ανανεωμένοι πάμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου