Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ξηρασία και ειδικό βάρος κρίνουν φέτος την τιµή στο σκληρό σιτάρι

Αποτέλεσμα εικόνας για αλωνισμοςΜε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες µοιάζει φέτος το σκηνικό στην αγορά του σκληρού σιταριού, καθώς ήδη διανύουµε τα πρώτα µέτρα του αλωνισµού στις βασικές σιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές,
η συγκοµιδή είχε ξεκινήσει στις πρώιµες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ, καιρού επιτρέποντος, τις αµέσως επόµενες µέρες αναµένεται να µπουν στα χωράφια τους και οι καλλιεργητές από τη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα. Αν και το διαθέσιµο δείγµα αυτήν τη στιγµή δύσκολα µπορεί να χαρακτηριστεί αντιπροσωπευτικό (σ.σ. σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγόντων της αγοράς, δεν ξεπερνά το 1% των συνολικών εκτάσεων), τα πρώτα µηνύµατα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η φετινή ανοµβρία φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τις ποσότητες, ενώ οι βροχές των προηγούµενων ηµερών περισσότερο έβλαψαν παρά βοήθησαν τα «έτοιµα» σιτάρια.
Έµποροι και εξαγωγείς στέκονται στα ιδιαίτερα χαµηλά ειδικά βάρη που καταγράφονται, χαρακτηριστικό που εν µέρει µπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι, µέχρι στιγµής, έχουν συγκοµιστεί τα πιο ξερικά και ταλαιπωρηµένα από την ξηρασία χωράφια. Η κατάσταση αναµένεται να βελτιωθεί όσο προχωράει ο αλωνισµός και µπαίνουν στο παιχνίδι τα ποτιστικά.
Το αντίθετο ισχύει για τις πρωτεΐνες, οι οποίες, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις, εµφανίζονται φέτος ιδιαίτερα αυξηµένες, ενώ πιο ρευστή είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τα υαλώδη, για τα οποία έχουν καταγραφεί ποσοστά από 30% έως και 100%, ανάλογα πάντα µε την ποικιλία του σιταριού.

Μειωµένες αποδόσεις

Πιο ξεκάθαρα είναι τα δεδοµένα για τις αποδόσεις, οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι σηµαντικά µειωµένες, όχι µόνο σε σύγκριση µε τα επίπεδα – ρεκόρ της περυσινής σεζόν, αλλά και σε σχέση µε τον µέσο όρο των τελευταίων ετών. Ήδη στη Θεσσαλία µιλούν για αποδόσεις της τάξης των 350-380 κιλών/στρέµµα, ενώ πιο χαµηλά, στην περιοχή των 100 κιλών/στρέµµα, φαίνεται ότι θα κινηθεί η Χαλκιδική, όπου επιπλέον η ξηρασία, όπως λέει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Χαλκιδικής «Ένωση», Γιάννης Σαχίνης, δεν αποκλείεται να φέρει σε ορισµένες περιοχές µείωση της παραγωγής ακόµα και κατά 70%. 
Συνδυάζοντας τα παραπάνω µε τα µειωµένα κατά 10% τουλάχιστον στρέµµατα, αρκετοί παράγοντες της αγοράς διατυπώνουν ήδη εκτιµήσεις για µείωση της συνολικής ελληνικής παραγωγής σε ποσοστό 15% και άνω σε σχέση µε πέρυσι. Το γεγονός αυτό, αν συνεκτιµηθούν και τα ποιοτικά ζητήµατα που δηµιούργησε η ξηρή άνοιξη, µπορεί, σύµφωνα µε τους ίδιους, να δώσει ώθηση στα καλά σιτάρια ώστε να «σκαρφαλώσουν» πάνω από τα 21-22 λεπτά το κιλό.
Αυτήν τη στιγµή, καταγράφεται απροθυµία από την πλευρά τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, µε τους τελευταίους να µη συγκινούνται από τις τιµές των 215 ευρώ/τόνο FOB, που ακούγονται εκ µέρους των Ιταλών για τη νέα σοδειά

Άπνοια στην αγορά

Αυτήν τη στιγµή, πάντως, η αγορά εµφανίζεται «παγωµένη», καθώς υπάρχει «ανορεξία» από την πλευρά τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, µε τους τελευταίους να µην συγκινούνται από τις τιµές των 215 ευρώ/τόνο FOB που ακούγονται εκ µέρους των Ιταλών για τη νέα σοδειά. Άπαντες δείχνουν να περιµένουν τις πρώτες πράξεις, οι οποίες θα δώσουν και το πρώτο δείγµα γραφής για τα επίπεδα τιµών µε τα οποία θα ανοίξει φέτος η αγορά.
«Περιµένουµε να γίνουν οι πρώτες φορτώσεις προς το εξωτερικό, ώστε να έχουµε µια πιο σαφή εικόνα για το πού θα κινηθούν οι τιµές», λέει στην «ΥΧ» ο Κώστας Κληµενώφ, ιδιοκτήτης της οµώνυµης εταιρείας µε έδρα τη Λάρισα, η οποία πέρυσι προκάλεσε ιδιαίτερα θετική εντύπωση, κλείνοντας σιτάρια µε τιµές υψηλότερες έως και 3 λεπτά/κιλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της αγοράς. Ο ίδιος εµφανίζεται συγκρατηµένα αισιόδοξος για τη συνέχεια, θεωρώντας ότι το σκληρό έχει τη δυνατότητα να πάει υψηλότερα τους επόµενους µήνες και καλεί τους παραγωγούς να είναι ψύχραιµοι και να µην αποθαρρύνονται από τυχόν δυσοίωνες προβλέψεις ή χαµηλές τιµές που ακούγονται στην πιάτσα.

Κλειδωµένα τα συµβολαιακά

Πιο καθαρή είναι η εικόνα, τη δεδοµένη στιγµή, σε ό,τι αφορά τα συµβολαιακά σκληρά των ελληνικών µύλων. «Είµαστε απόλυτα ικανοποιηµένοι τόσο από τις πρωτεΐνες και τα υαλώδη, όσο και από το ειδικό βάρος, το οποίο είναι πάνω από αυτό που παρατηρείται στην υπόλοιπη αγορά», λέει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Αγοράς Πρώτων Υλών της Barilla Ελλάς, Κώστας Θεοχαρίδης. «Μπορούµε να πούµε ότι οι παραγωγοί µας θα πληρωθούν σίγουρα τα 20-21 λεπτά που προβλέπουν οι συµβάσεις και, εφόσον η αγορά πάει, δεν αποκλείεται να εισπράξουν και 1-2 λεπτά παραπάνω», συµπληρώνει.

ypaithros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου