Ομιλία της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά επί της πρότασης νόμου: «Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα – ενίσχυση κοινωνικής προστασίας και ένταξης»
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Σήμερα και περίπου ενάμιση χρόνο μετά την κατάθεση της, συζητάμε την Πρόταση Νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης».
Κάλιο αργά παρά ποτέ. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για τον λόγο της καθυστέρησης.
Σας γνωρίζουμε πια .
Αυτό όμως που μετράει είναι ότι η πρόταση μας και η πίεση μας , σας ανάγκασε να νομοθετήσετε έστω και καθυστερημένα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Τουλάχιστον οφείλετε να το αναγνωρίσετε.
Αλήθεια πόσοι δικαιούχοι το έχουν λάβει μέχρι σήμερα και τι ποσόν έχει διατεθεί;
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η σημερινή συζήτηση συμπίπτει με τη κορύφωση του κρίσιμου ζητήματος του δημόσιου χρέους. Για την αναγκαία αναδιάρθρωση και απομείωση του.
Η Κυβέρνηση, αλλά και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, τόνιζαν από το φθινόπωρο ως πριν λίγες ημέρες, ότι θα υπάρξει λύση για το χρέος και ένας «καθαρός δρόμος» για την αντιμετώπισή του.
Ουδείς αντιλέγει στην αναγκαιότητα αυτή.
Πράγματι όσο μετατίθεται η λύση για το χρέος, τόσο εγκλωβίζεται η χώρα σε στόχους για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική, λαμβάνονται εξοντωτικά μέτρα για τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Πρόσφατα η Κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή ψήφισε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4, 5 δις ευρώ.
Παράλληλα οι δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εγκλωβίζουν την χώρα στην διαρκή λιτότητα-φοβάμαι μάλιστα μέχρι τα εγγόνια μας-απειλούν με Κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και με την επαναφορά του κινδύνου για Grexit στο προσκήνιο.
ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ και δεν πήρε τίποτα.
Όμως αυτά τα συμφώνησε ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Μαζί με τα χρονοδιαγράμματα.
Και με το χρέος τι αλήθεια απέγινε;
Τίποτε απολύτως ως τώρα. Μόνο «αν» και «εφόσον» για το μέλλον.
Και δεν πείθει κανέναν όταν ψελλίζει ότι μπορεί τα μέτρα να μην εφαρμοστούν. Ο πλήρης αυτοεξευτελισμός. Πουθενά στα συμφωνηθέντα δεν υπάρχει τέτοια ρήτρα αιρεσιμότητας. Ποιόν κοροϊδεύουν;
Σ αυτό το μείζον ζήτημα δυστυχώς η Κυβέρνηση αντιδρά:
Με πλήρη σύγχυση, με αντικρουόμενες δηλώσεις Υπουργών και στελεχών, με αστείες διαρροές και ψευτοπαληκαρισμούς, και ανακοινώσεις κομματικής έμπνευσης και κατανάλωσης που κανένα πια δεν πείθουν.
Σας πήραν όλοι είδηση κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΔΩ.
Στο θέμα του Δημόσιου χρέους επιβάλλεται να δοθεί μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ όμως ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ.
Στρατηγική που η Κυβέρνηση απεδείχθη ότι δεν είχε .
Σήμερα όπως έχουν τα πράγματα, αυτό που μπορεί η χώρα να διεκδικήσει είναι η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup του 2012 που περιλάμβανε προβλέψεις για «χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση του τρέχοντος χρηματοδοτικού «λόφου» μετά το 2020 και την χαλάρωση της χρηματοδότησής του.
Να υπενθυμίσω για να γίνει απόλυτα κατανοητή αυτή η αναγκαιότητα ότι οι τόκοι των δανείων που πρέπει να καταβληθούν μόνο για το έτος 2022 είναι 18 δις ευρώ (έναντι 5,5 δις εφέτος).
Υποχρέωση που κανείς δεν γνωρίζει το πως μπορούμε να ανταποκριθούμε, με τα σημερινά δεδομένα.
Κάτι ανάλογο και για τα έτη 2022-2026.
Αν επομένως δεν γίνει η αναδιάρθρωση και η σημαντική χρονική επέκταση εξόφλησής τους- θα υποχρεωθούμε σε τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που κυριολεκτικά θα «πνίξουν» την οικονομία και τους πολίτες.
Και φυσικά είναι απαραίτητο να αποφασισθεί και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Να υπενθυμίσω ότι 6 δις «χάρισε» η Κυβέρνηση με τις ενέργειές της το 2015 στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες.
Εμείς από τη μεριά μας με βάση το χρέος μας απέναντι στην χώρα, προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, να συμβάλουν ώστε να δοθούν λύσεις και να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη εμμονή του κ. Σόιμπλε και των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.
Η Κυβέρνηση όμως έχει δείξει ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε αυτές τις προσπάθειες.
Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο.
Και να αφήσουν τα παραμύθια περί συνεννόησης και διαλόγου στο και πέντε. Τώρα που είναι με την πλάτη στον τοίχο μην αναζητούν συνενόχους στην αποτυχία τους.
Όμως για να είμαι ξεκάθαρη θέλω να επαναλάβω για μια ακόμα φορά πως αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και μια άλλη αυριανή Κυβέρνηση αν δεν εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και δεν έχει ευρεία Κοινοβουλευτική στήριξη.
Μόνο μια τέτοια Κυβέρνηση που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα προχωρήσει στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να διαπραγματευθεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας και να φέρει αποτελέσματα στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αρνούνται τη συνεννόηση προτιμούν την πόλωση , η θέση η δική μας είναι από την αρχή ξεκάθαρη και σταθερή.
Ζητάμε αλλαγή των συσχετισμών και την αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή και στην κοινωνία, ώστε να προωθηθεί η Εθνική συνεννόηση και να υλοποιηθεί μια Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Επανερχόμενη στο σημερινό θέμα, ξεκινώ με μια ακόμη διαπίστωση.
Η Κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στα λόγια λίγο πολύ παραδέχεται ότι εξοντώνει την Μεσαία τάξη, αλλά αμαρτάνει για το καλό των ασθενέστερων πολιτών.
Έχουν όμως σχέση τα λόγια με τις πράξεις;
Ερωτώ ευθέως τους κ.κ. Υπουργούς.
-Επιβαρύνει ναι ή όχι τους χαμηλοσυνταξιούχους η άγρια περικοπή στο ΕΚΑΣ, και η αύξηση των εισφορών υγείας για τις συντάξεις;
-Επιβαρύνει ναι ή όχι τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου;
-Επιβαρύνει ναι ή όχι τους οικονομικά ασθενέστερους η δραστική μείωση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης;
-Επιβαρύνει ναι ή όχι τους απλούς πολίτες η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στα Δημόσια Νοσοκομεία και η συνεχής υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας;
-Επιβαρύνει ναι ή όχι ο «νέος τρόπος» κατά τον κ. Κατρούγκαλο υπολογισμού των συντάξεων;
-Επιβαρύνουν ναι ή όχι τα 260 εκ. ευρώ που θα αφαιρεθούν ακόμη από τις συντάξεις χηρείας;
-Επιβαρύνει ναι ή όχι η δραματική αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες κρίσης;
-Επιβαρύνει ναι ή όχι τους οικονομικά αδύναμους η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικές δαπάνες και η κατάργηση 4 κοινωνικών επιδομάτων –φτωχών οικογενειών και άνεργων- με το πρόσχημα ότι αυτά ενσωματώνονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;
-Απειλεί ναι η όχι τους οικονομικά ασθενέστερους η απελευθέρωση των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας που έχετε συνομολογήσει μετά τις 31/12/2017;
Και θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλες περιπτώσεις αυτό τον κατάλογο της δυστυχίας και της απελπισίας.
Δεν χρειάζεται, γιατί οι πολίτες υφίστανται στο πετσί τους, τις συνέπειες της πολιτικής σας και θα σας δώσουν πολύ σκληρή απάντηση στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
Ένα μόνο θέλω να ρωτήσω ακόμα.
Είναι αλήθεια ότι θα φέρετε νομοθετικές διατάξεις που στέλνουν στις καλένδες το θέμα της επαναφοράς της συρροής και επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων που με βάση τον νόμο 4024 έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αλλά και παγώνουν τις συντάξεις για πολλά χρόνια;
Αν ναι μόνο ένα σχόλιο:
ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
Είχατε σηκώσει τη φούσκα των αντίμετρων αλλά έσκασε και αυτή.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η παράταξη μας η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επαγγέλλεται μια πολιτική που στηρίζεται στην παραγωγή νέου πλούτου στην χώρα, συνδέοντας την άρρηκτα με την δίκαιη διανομή του.
Για να υλοποιήσουμε τον στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Στοχεύουμε στην παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών σε όλους τους πολίτες, αλλά και στην κατά προτεραιότητα στήριξη με στοχευμένες πολιτικές των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, για την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.
Μας ενδιαφέρει να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας που οδηγεί σε απόγνωση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Μέτρα που θα αποτελούν το μέρισμα της ανάπτυξης για τους κοινωνικά αδύναμους και όχι το αποτέλεσμα της εξοντωτικής υπερφορολόγησης που υπονομεύει την μετάβαση σε μια σταθερή Αναπτυξιακή πορεία.
Μας ενδιαφέρουν τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ Ελλήνων, ιδιαίτερα από μια Κυβέρνηση που μόνο της μέλημα είναι η παραμονή της με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος για τους πολίτες στην εξουσία.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Ως ένα μικρό ίσως αλλά αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση-μέσα στις δεδομένες συνθήκες της κρίσης- καταθέσαμε την Πρόταση Νόμου που συζητούμε σήμερα.
Θετικό κατ’ αρχήν ότι έστω και με διετή καθυστέρηση δεχθήκατε την εφαρμογή της πρότασής μας για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Πρόταση που είχε θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και είχε υλοποιηθεί πιλοτικά.
Το συρρικνώσατε όμως και οφείλετε να το αποκαταστήσετε, γιατί ένα ολοκληρωμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην επιδοματική στήριξη των δικαιούχων, αλλά να εξασφαλίζει επιπλέον τόσο την πρόσβαση τους σε κοινωνικές υπηρεσίες και θεμελιώδη αγαθά, όσο και την ένταξη ή την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Γιατί ο τελικός στόχος κάθε τέτοιας πολιτικής είναι , όχι απλά η πρόσκαιρη στήριξη αλλά η ουσιαστική βοήθεια να «σταθούν στα πόδια τους».
Η πρότασή μας περιλαμβάνει ακόμη:
- την διασφάλιση προστασίας της Α΄ κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο 3869/2010
- την επαναφορά στα 1500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού και την προστασία των προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ .
- την πρόσθετη στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
- την ανάκτηση αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.
- την εξαίρεση του επιδόματος αναπηρίας από το εισοδηματικό όριο που λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης
- την υποστήριξη στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης με εξαίρεση των νοσηλείων από το claw back και το rebate, που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ και
- τη μείωση του ΦΠΑ για τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση τα τμήματα εκπαίδευσης και απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση και εν γένει τα εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των συνανθρώπων μας.
Τα τρία τελευταία με τροπολογία που κατέθεσε η εισηγήτριά μας η κα Χριστοφιλοπούλου.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Ακούσθηκαν καλά λόγια γι’ αυτή την πρόταση κατά την συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής.
Από λόγια όμως χόρτασαν οι πολίτες .
Είναι ώρα για πράξεις.
Και πράξη συνιστά η αποδοχή της πρότασης μας.
Ιδού η Ρόδος.
Και μην ξεχνάμε.
Το υπερβάλλον ποσό από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (που επετεύχθη με την άγρια υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών) το οποίο σύμφωνα με την δική σας συμφωνία στο 3ο Μνημόνιο μπορεί να διατεθεί ως κοινωνικό και αναπτυξιακό μέρισμα φθάνει τα 1,9 δις ευρώ.
Με ένα μέρος μόνο αυτού μπορούσε κάλλιστα να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των μέτρων που προτείνουμε αλλά και να υλοποιηθούν πολιτικές:
- για πρόσληψη 200.000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επιδότησης των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο κρασί, στην εστίαση.
- Ενίσχυσης των πολιτικών στήριξης της οικογένειας.
Εσείς όμως αποφασίσατε να καταναλώσετε , το σύνολο αυτού του ποσού, για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων, επειδή καθυστερήσατε την αξιολόγηση.
Κύριοι της Κυβέρνησης περιμένουμε μια συγκεκριμένη απάντηση. Καθαρές κουβέντες.
Ναι ή Όχι στις προτάσεις μας.
Και μια δέσμευση: εμείς σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε.
Όπως και θα επιμείνουμε και στις προτάσεις μας για νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις για την στήριξη της πολύτεκνης και τρίτεκνης οικογένειας, από την στιγμή μάλιστα που η Βουλή έκανε δεκτή την πρότασή μας για την Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό.
Η Κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογικό σύνθημα, αλλά σταθερό και μόνιμο οδηγό για τις ενέργειες μας από οποιαδήποτε θέση και αν μας κοιτάζουν οι πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου