Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Τα γερμανικά κόμματα τσακώνονται για το αν θα πρέπει να περάσει η συμφωνία του Εurogroup για την Ελλάδα από τη Βουλή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ/αρχείο Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στο Βερολίνο ως προς το αν θα πρέπει να περάσει από την ολομέλεια της γερμανικής Βουλής η συμφωνία που επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ Γιοχάνες Καρς σήκωσε μπαϊράκι αμφισβητώντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια τέτοια συζήτηση ήταν περιττή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι η επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής θα αποφανθεί αν είναι απαραίτητη μια έγκριση από την ολομέλεια, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει πως η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, άρα δεν είναι απαραίτητη μια ευρύτερη συζήτηση στην Μπούντεσταγκ.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό μόνη της η επιτροπή προϋπολογισμού. Η Μπούντεσταγκ πρέπει να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.
Μια ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για το δάνειο των 8,5 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ορισμένοι από τους βουλευτές της είναι αντίθετοι με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως ο Κρίστιαν φον Στέτεν.
Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η χθεσινή συμφωνία δεν καλύπτεται από την εντολή της γερμανικής Βουλής, καθώς δεν αρκεί, κατά τη γνώμη του, η συμβολική μόνον συμμετοχή του ΔΝΤ στις πληρωμές προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Παλατινάτου από το κόμμα των Φιλελευθέρων, Φόλκερ Βίσινγκ, απορρίπτει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ, κατηγορεί τον Σόιμπλε για παρελκυστική τακτική στο θέμα της ανακούφισης του χρέους της Ελλάδας λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Τον Αύγουστο του 2015, συνολικά 63 βουλευτές των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης είχαν ψηφίσει εναντίον της τρίτης διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ τρεις ακόμη απείχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου