Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Φώφη Γεννηματά: Η νέα παράταξη θα γεννηθεί στη μήτρα της κοινωνίας

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη 1η Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,
Σήμερα με την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου προχωρούμε  στο επόμενο βήμα σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποκτά το Κεντρικό Όργανό της, με την συμμετοχή όχι μόνο στελεχών από τους φορείς που την συναποτελούν, αλλά και των βουλευτών και ευρωβουλευτών της και στελεχών από σημαντικούς κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Χαιρετίζω ιδιαίτερα την συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων, που με φρέσκιες  ιδέες και τον ενθουσιασμό τους, θα συμβάλλουν σημαντικά στην απήχησή μας στην κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Το Συνέδριο μας, με την ευρύτατη συμμετοχή, το ενωτικό κλίμα και τις ξεκάθαρες θέσεις, έστειλε θετικά μηνύματα στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό το κεκτημένο, τώρα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, με νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

  • Έχουμε πια ένα σαφές ιδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο.
  • Έχουμε απαντήσει στα μείζονα ζητήματα της πολιτικής μας φυσιογνωμίας για τον αυτόνομο ρόλο και λόγο της παράταξής μας.
  • Είμαστε ο μεγάλος φορέας της σύγχρονης κεντροαριστεράς.
  • Έχουμε τις βασικές κατευθύνσεις του Σχεδίου Ελλάδα, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση. Του Σχεδίου  που δημιουργεί  ενδιαφέρον σε όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.
  • Έχουμε ένα σαφές Οργανωτικό Πλαίσιο Λειτουργίας σε Κεντρικό και Περιφερειακό Επίπεδο.
  • Και βέβαια το νέο Σύμβολο της Παράταξης.

Και έχουμε συναποφασίσει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Θέλω να καλέσω όλους σας να στηρίξετε αποφασιστικά τα μηνύματα και τις αποφάσεις του Συνεδρίου στην κοινωνία, στους δημοκρατικούς πολίτες που τους απλώνουμε το χέρι  και τους καλούμε κοντά μας, να γίνουν μέρος της νέας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε.
Η νέα παράταξη θα γεννηθεί στη μήτρα της κοινωνίας.
Αυτό είναι και απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης. Ας το καταλάβουν όλοι για να τελειώνουμε μια και καλή με τα ψευτοδιλήμματα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,
Μετά την δεύτερη αξιολόγηση, δυστυχώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την πορεία της χώρας συνεχίζεται.
Η έκθεση του ΔΝΤ εντείνει την ανησυχία μας για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.
Το νέο «αφήγημα» της Κυβέρνησης, που επιχειρείται να ενισχυθεί με την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές δείχνει εκτός πραγματικότητας.
Η Κυβέρνηση περηφανεύεται αλλά η αλήθεια είναι πικρή.
Χάσαμε σχεδόν τρία χρόνια για να γυρίσουμε πίσω και από το 2014.
Στο μεταξύ χάθηκαν από την οικονομία μας 100δις και φορτώθηκαν οι Έλληνες πολίτες με μέτρα λιτότητας 13 δις ευρώ, χωρίς να έχουμε πάρει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, ενώ επιβαρυνθήκαμε με τη δέσμευση για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μετά τους κομπασμούς  της Κυβέρνησης στο πρόσφατο Εurogroup, αποδεικνύεται πως τα προβλήματα είναι εδώ. Και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ; Αγρόν αγοράζει, πολώνει και διχάζει.
Αδύναμη, άβουλη  χωρίς σχέδιο και όμηρος της τυχοδιωκτικής πολιτικής της, προσπαθεί απλά να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να παρατείνει πάση θυσία την παραμονή της στην εξουσία.
Την ώρα που θα έπρεπε να απαντά έμπρακτα στην αβεβαιότητα, με μια αναπτυξιακή  έκρηξη για τη χώρα, με την προσέλκυση επενδύσεων, χωρίς ιδεοληψίες και υπονομεύσεις.
Την ώρα που θα έπρεπε να προωθεί με αποφασιστικότητα προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές που θα επέτρεπαν την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την εξασφάλιση ουσιαστικών λύσεων για τα πλεονάσματα και το χρέος.
Όμως οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν μπορούν. Και ο κίνδυνος είναι να γίνουν μοιραίοι για το μέλλον της χώρας.
Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική.
Έρχομαι όμως και σε ένα μείζον ζήτημα, το πρόβλημα Δημοκρατίας που υπάρχει στην Ελλάδα με την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Η Κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές.
Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα η Κυβέρνηση αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία και συντήρηση , όχι απλά ενός κράτους «ημετέρων» αλλά ενός «ημέτερου» κράτους.
Όλο αυτό τον καιρό παρακολουθούμε την επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης ,την υπονόμευση των ανεξάρτητων αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης.
Όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των σχεδίων τους στοχοποιούνται.
Οι εξεταστικές  γίνονται όπου εκτιμούν ότι τους συμφέρει και  χρησιμοποιούνται ως μέσο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων.
Ενώ καλύπτονται  απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ακόμη και  η έρευνα  για τις σκοτεινές ενέργειες και το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής, παρεμποδίζεται.
Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη παρέμβασης του εισαγγελέα και διερεύνησης και από την Βουλή, των αποκαλύψεων Βαρουφάκη και Λαφαζάνη.
Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε προπαρασκευαστικές ενέργειες για έξοδο από ευρώ.
Με το σχέδιο Βαρουφάκη θα μας έδιωχναν από την ευρωζώνη , θα μας εκπαραθύρωναν, με το σχέδιο Λαφαζάνη θα φεύγαμε  εκουσίως. Και τα δύο σχέδια έγιναν με ανάθεση του κ.Τσίπρα.
Η διαφάνεια για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι λόγια.
Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της.
Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους.
Η απάντηση μας στις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές είναι διαφάνεια για τους πάντες και παντού, ενότητα του λαού και εγρήγορση των πολιτών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,
Είναι η ώρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη να εντείνει τις πολιτικές της πρωτοβουλίες, τη δράση της στη Βουλή και στην κοινωνία.
Για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ασθενέστερων.
Αλλά το κυριότερο για να αναδείξουμε τον δικό μας εναλλακτικό δρόμο για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας, την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη, την αποκατάσταση της Κοινωνικής συνοχής, την επιστροφή των νέων παιδιών στην Ελλάδα.
Να δημιουργήσουμε την ευρεία συσπείρωση, το νέο μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας που θα εγγυηθεί αυτή την προοπτική.
Μπροστά μας έχουμε σημαντικές Κοινοβουλευτικές μάχες, τις οποίες η Κοινοβουλευτική μας ομάδα -που έχω τονίσει ότι διαδραματίζει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή -θα δώσει με όλες της τις δυνάμεις.
Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στα ζητήματα που αφορούν την Υγεία και την Παιδεία.
Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Δεν θα κάνουμε μια τυπική παρουσία.  Θέλουμε :
να είμαστε ουσιαστικοί,
να εξειδικεύσουμε το Σχέδιο Ελλάδα,
να συζητήσουμε με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, το περιεχόμενο των προτάσεών μας για το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα,
για την προσέλκυση επενδύσεων,
για την δημιουργία σταθερών θέσεων απασχόλησης,
για την στήριξη της Μικρομεσαίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Να δώσουμε το περιεχόμενο της Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση
Ο  κύκλος αυτής της Κυβέρνησης κλείνει.
Εμείς διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Οι συσχετισμοί αλλάζουν, σήμερα στην κοινωνία, αύριο θα αλλάξουν και στη Βουλή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Μέσα στο επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να προχωρήσουν όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα ,για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της παράταξης.
Η πρωτοβουλία που πήρα το Γενάρη του 16, πέρασε από 40 κύματα, αλλά ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά.
Οι καθαρές αποφάσεις του Συνεδρίου και το κύρος που προσδίδει στη διαδικασία ο κ.Αλιβιζάτος και η επιτροπή του, που συγκροτείται αυτές τις ημέρες, δεν αφήνουν περιθώρια και  καμιά δικαιολογία  για δισταγμούς και καθυστερήσεις.
Ο πολιτικός χρόνος τρέχει, είναι πυκνός και πρέπει να τελειώνουμε με τη συγκρότηση μας.
Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα.
Οι Δημοκρατικοί πολίτες απαιτούν να τελειώνουμε.
Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Και θα κριθούμε από τους πολίτες γι’ αυτό.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία για να ξαναγίνει η κεντροαριστερά πρωταγωνιστής στο πολιτικό μας σύστημα.
Πρωταγωνιστής για την νέα πορεία της Ελλάδας και της επιστροφής της στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Ελπίζοντας ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η ιστορία δεν θα γράψει το «πλην Λακεδαιμονίων».
Εμείς προχωρούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου