Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Το deal της χρονιάς: Βαρδινογιάννης-Μαρινάκης-Αλαφούζος!

Mια επιχειρηματική συνεργασία που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα σε πολιτικό, ενημερωτικό αλλά και κοινωνικό γενικότερα επίπεδο βρίσκεται προ των πυλών, καθώς Γιάννης Βαρδινογιάννης, Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης σχεδιάσουν
συμπόρευση στο χώρο των μίντια. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου σχετικά με την προοπτική συνεργασίας των δύο καναλιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους, το Star και το ΣΚΑΪ αντίστοιχα. Οι δύο επιχειρηματίες επιθυμούν να περιορίζουν τα έξοδα λειτουργίας των δύο καναλιών, για το λόγο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αυτό.
Μάλιστα, γίνεται λόγος για αμοιβαία παραχώρηση μετοχών από τον ένα επιχειρηματία στον άλλον που θα φτάνει το 49% του συνολικού κεφαλαίου.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα παραχωρήσει το 49% του STAR και ο Γιάννης Αλαφούζος ίδιο ποσοστό του ΣΚΑΪ, με τον «Τζίγκερ» μάλιστα να προσφέρει ως αντάλλαγμα μετρητά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και ένα μέρος των μετοχών του τηλεοπτικού καναλιού Mega που θα αγγίζει το 17.5%.
Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κάτοχος του 22.11% του Mega μετά και την πρόσφατη εξαγορά του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ), o οποίος εφόσον το σενάριο ευοδωθεί θα έχει στο «Μεγάλο Κανάλι» συνεργάτες το Γιάννη Αλαφούζο και Γιάννη Βαρδινογιάννη, σε μια κοινοπραξία με ευρωπαϊκά πρότυπα.
Το Mega αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα υπολειτουργεί, εξακολουθεί να έχει έσοδα και εφόσον η κοινοπραξία υλοποιηθεί πιθανώς να επαναλειτουργήσει από το φθινόπωρο, αλλά και σε κάθε περίπτωση πριν το νέο έτος.
Βεβαίως, στην υπόθεση του Mega εκκρεμεί η ένσταση από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη όσον αφορά τον πλειστηριασμό της εξαγοράς του ΔΟΛ, στον οποίο ανήκει το 22.11% των μετοχών του Mega και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.
Η ενδεχόμενη αυτή συμμαχία θα σημάνει και τροποποίηση του χώρου των μίντια, καθώς αφενός ο ΣΚΑΪ θα αποκτήσει περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αφετέρου το STAR θα κάνει στροφή και σε ειδησεογραφικό πρόγραμμα, με το σενάριο συστέγασης των δύο καναλιών να εξετάζεται. Αν συμβεί αυτό, στο κτήριο που στεγάζει σήμερα το STAR και το οποίο βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, θα φιλοξενηθούν και οι τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί.
Παράλληλα, τα τρία κανάλια δε θα χρειάζεται να έχουν τρία διαφορετικά συνεργεία για την παραγωγή δελτίου ειδήσεων, αλλά αντιθέτως θα υπάρχει η συνεργασία αυτή. Μάλιστα, στο πλαίσιο των περικοπών στα λειτουργικά έξοδα των καναλιών αναμένεται περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων στο τεχνικό προσωπικό.
Εξάλλου, ήδη έχει μειωθεί το νούμερο αυτό στο STAR σε μια γενικότερη προσπάθεια οικονομίας κλίμακος.

Κυρίως όμως, πρόκειται για μια συνεργασία που θα προκαλέσει «σεισμικού χαρακτήρα αλλαγές και δονήσεις» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, που δε θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανένα τομέα της κοινωνικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου