Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Σε εξέλιξη η συγκομιδή καπνού, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε καλύτερες τιμές

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνος παραγωγηΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καπνού σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η εικόνα –όσον αφορά την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος– διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, ενώ στη
Θράκη η παραγωγή χαρακτηρίζεται πολύ καλή (σ.σ. ο καπνός δεν εμφάνισε πολλές ασθένειες), στη Στερεά Ελλάδα οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Όσον αφορά τις τιμές, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τη διεξαγωγή… σκληρού πόκερ με τους μεταποιητές, προκειμένου να αυξηθούν στα επόμενα χέρια.

Κατερίνη

Με τη συγκομιδή να πλησιάζει στο τρίτο χέρι και την παραγωγή να χαρακτηρίζεται ποιοτική, ο Γιώργος Λάτσιος, πρόεδρος της ΣΠΕΚΟ Βροντούς, που εκπροσωπεί 400 παραγωγούς, δίνει την εικόνα της καλλιέργειας στον Νομό Πιερίας. «Προς το παρόν, τα καπνά πηγαίνουν καλά, τον περονόσπορο τον έχουμε ξεπεράσει, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες και αν ο καύσωνας των τελευταίων ημερών επηρεάσει τα φυτά και αναπτυχθούν ασθένειες», συμπληρώνει ο κ. Λάτσιος και εξηγεί πως ο καπνός ποικιλίας Κατερίνης και όλα τα ποιοτικά καπνά έχουν τη δυνατότητα συλλογής φύλλων έως και τέσσερα χέρια. Οι καπνορίζες έχουν 30 με 35 φύλλα, τα οποία συλλέγονται αφού ωριμάσουν σε τέσσερις παρτίδες. Η τέταρτη και τελευταία συλλογή χεριού ονομάζεται «ούτσι». Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην καλλιέργεια καπνού στην Πιερία, ο κ. Λάτσιος αναφέρει ότι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πως τα τελευταία τρία χρόνια τα στρέμματα του συνεταιρισμού έχουν μειωθεί στο 1/3. «Το 2015 υπήρχαν 6.000 στρέμματα καπνού, πέρσι 5.000 στρ., ενώ σήμερα καλλιεργούμε 4.000 στρ. και του χρόνου ενδεχομένως να πάμε στα 3.000 στρ.», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λάτσιος. Οι αιτίες μείωσης της καπνοκαλλιέργειας στην Πιερία είναι το κόστος παραγωγής, που είναι ιδιαίτερα αυξημένο, 3 ευρώ και 30 λεπτά το κιλό, και η εμπορική του αξία φτάνει, στην καλύτερη περίπτωση, τα 4 ευρώ και 30 λεπτά η μέση τιμή. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΣΠΕΚΟ Βροντούς, ο μέσος κλήρος για κάθε καπνοκαλλιεργητή στον Νομό Πιερίας φτάνει τα 15-20 στρέμματα και κάθε χρόνο εναλλάσσονται οι καλλιέργειες για να γίνεται ποιοτικός ο καπνός. «Με ένα ευρώ το κιλό, είναι ελάχιστο το κέρδος για τον παραγωγό που δεν μπορεί να επιβιώσει και να ζήσει την οικογένειά του και σιγά σιγά ο κόσμος προσπαθεί να φύγει από την καλλιέργεια, γιατί είναι ασύμφορη», σημειώνει. Ο ίδιος προσθέτει πως ευτυχώς που ο συνεταιρισμός τους πιστώνει με τα αγροεφόδια, διαφορετικά οι 200 οικογένειες, που καλλιεργούν τα 4.000 στρέμματα, δεν θα μπορούσαν να τα καλλιεργήσουν. Ακόμα ένας λόγος εγκατάλειψης της καλλιέργειας καπνών είναι και το υψηλό κόστος των εργατικών, αφού, σύμφωνα με τον κ. Λάτσιο, αδυνατούν να βάλουν εργόσημο στους εργάτες και να ανταποκριθούν στη νόμιμη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά την τιμή του καπνού, ο κ. Λάτσιος εξηγεί ότι καθορίστηκε τον Απρίλιο, όταν έγινε η σύμβαση του συνεταιρισμού με τις καπνοβιομηχανίες. Το πρώτο χέρι κυμαίνεται στα 60-70 λεπτά, το δεύτερο στο 1,40 ευρώ, το τρίτο στα 2,60 ευρώ και το τέταρτο και τελευταίο στα 6,40-6,50 ευρώ. Ανά χέρι και η τιμή.

ypaithos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου