Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

«Ναι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 3 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

politiko-thriler-sti-bouli-gia-to-nomosxedio-tautotitas-fulouΣυγκεκριμένα, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα ψηφίσουν «ναι» επί της αρχής στο συζητούμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης και «παρών» στο άρθρο 3 που προβλέπει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15.
Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες
στην εν εξελίξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές του κόμματος στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Πάντως ενδεχομένως ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΣΥ διαφοροποιηθούν και ψηφίσουν.
Θέμα δεδηλωμένης από τον Κεγκέρογλου
Εξάλλου, σήμερα το πρωί, πριν τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου έθεσε θέμα δεδηλωμένης όσον αφορά στη ψήφιση του νομοσχεδίου. «Η πλειοψηφία είναι 153, εάν κάτω από τους 150 ψηφίζουν, προφανώς δεν υπάρχει δεδηλωμένη» τόνισε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη αναφερόμενος στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.
Με σφιγμένα δόντια η κυβέρνηση
Είναι πασιφανές ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ένα ακόμη καθοριστικό σταυροδρόμι για την εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουν μεν επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψηφίζουν όμως το άρθρο 3 το οποίο αφορά στην ηλικία από την οποία θα γίνεται η αλλαγή φύλου.
Και δεν ήταν τυχαία η απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει χθες το απόγευμα στην βουλή για να στηρίξει με την ομιλία του το νομοσχέδιο και το επίμαχο άρθρο - «είναι πράξη γενναιότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας την ίδια ώρα ότι τέσσερις - πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν έντονους προβληματισμούς σχετικά με την τελική τους στάση. Έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι οι απόψεις της Εκκλησίας και οι σχέσεις που διατηρούν «διαχρονικά» κάποιοι βουλευτές παίζουν «συνδυαστικά» - και συνήθως - καθοριστικό ρόλο για το άνοιγμα της ταμπακιέρας. Η «εικόνα» αυτή αποτυπώνεται άλλωστε τις τελευταίες μέρες στην βουλή και αντανακλά ενδεχομένως την μεγαλύτερη αυτή της ελληνικής κοινωνίας. Το σίγουρο είναι ότι μεγάλα ξένα ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters ασχολούνται με το «σφίξιμο των δοντιών» που νιώθουν προσερχόμενοι σήμερα στην βουλή - έστω και για διαφορετικούς λόγους - αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές τους. Για παράδειγμα παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει ότι προτίθεται να ψηφίσει σχετικές διατάξεις για την νομική αλλαγή φύλου στο «τέλος της ημέρας» και προκειμένου να αποφύγει δύσκολα κατατόπια προτίμησε να στρίψει καταθέτοντας δική του νομοθετική πρόταση - είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ήθελαν να... ακούσουν σχετική υπερψήφιση του άρθρου πχ για τα 15 έτη.
Είναι δε βέβαιον ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου (με την τροπολογία επίσης για την Τουρκική Ένωση Θράκης) έφερε και στον ΣΥΡΙΖΑ μια δύσκολη εξίσωση, αφού από την Γεωργία Γεννιά, τη Νίνα Κασιμάτη, τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, τον Μάρκο Μπόλαρη και τον Δημήτρη Γάκη η απόσταση δείχνει σύμφωνα με τη ΝΔ «απώλεια της δεδηλωμένης». Για την ακρίβεια εάν ο «προβληματισμός» αυτών των βουλευτών παρά το πολιτικό μασάζ συνεχιστεί και καταγραφεί κατά την ονομαστική ψηφοφορία, τότε σύμφωνα με τον κ. Δένδια θα χαθεί η δεδηλωμένη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά συμπολίτευση και αντιπολίτευση δοκιμάζει τα όρια αντοχής σε πολλά πεδία - και κρίνεται σε καθημερινή βάση. Είναι ενδεικτικό το ότι με δεδομένο ότι οι ψήφοι του Ποταμιού δεν αρκούν για την υπερψήφιση της ρύθμισης η αλλαγή πλεύσης του κάθε βουλευτή έστω και την τελευταία στιγμή θα κρίνει – σήμερα - το φινάλε του παιχνιδιού. Η συζήτηση για παράδειγμα που «προκάλεσε» με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος υπουργός κ. Κοντονής φαίνεται ότι μετέπεισε τον κ. Δημήτρη Γάκη, ο οποίος αργά το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση. «Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, τις ενστάσεις, την επιφύλαξη και την διαφωνία χαρακτηρίστηκα ως άνθρωπος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως, η παρέμβασή μου είχε στόχο την εκλογίκευση του νομοσχεδίου. Με τις παρατηρήσεις μας θέλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου