Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής : Γιατί στις δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τη Φώφη Γεννηματά και θέλουν ενισχυμένη την κεντροαριστερά

Αποτέλεσμα εικόνας για βαγγελης γιακουμης«Η κεντροαριστερά δεν έχει πεθάνει» και σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν τα επιτελεία των υποψηφίων του νέου φορέα, που βλέπουν από όλες τις δημοσκοπήσεις το μέγιστο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων όποιον υποψήφιο και
αν ψηφίζουν.
Τη μερίδα του λέοντος των μετρήσεων αυτών έχει, όπως φαίνεται,  η κα. Φώφη Γεννηματά που σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης εμφανίζεται ως η επικρατέστερη για αρχηγός με κάθε δυνατό «αντίπαλο» ως πιθανό συνδυασμό, που αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη δυναμική και για την ίδια και για το νέο πολιτικό φορέα, διαμορφώνοντας νέους συσχετισμούς υπέρ της.
Ο κάθε υποψήφιος διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, τις αναλύει και αναλόγως πράττει με βάσει την επικοινωνιακή του τακτική και σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται. Διότι δεν απευθύνονται σε όλους τους ψηφοφόρους και οι δέκα υποψήφιοι. Σε διαφορετικούς απευθύνεται  ο εκλογικός μηχανισμός της Φώφης Γεννηματά, σε άλλους ο Γ. Καμίνης κ.ο.κ.
Στην Κ.Ο του κόμματος της κα. Γεννηματά, ελάχιστοι βουλευτές έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου,  με τους περισσότερους να τάσσονται στο πλευρό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Το ίδιο συμβαίνει και στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα που δείχνουν να μην είναι μοιρασμένες, αλλά οι περισσότερες να πιστεύουν στο εγχείρημα της κα. Γεννηματά, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στην κοινωνία μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Το σημαντικό όμως απ’ όλα αυτά είναι η συσπείρωση που εμφανίζει η κεντροαριστερά στο σύνολό της. 3η κοινοβουλευτική δύναμη μετά τη ΝΔ, και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή την τάση δείχνουν οι έρευνες που εμφανίζουν την κεντροαριστερά να αποκτά και πάλι  δυναμική. Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Tα Nέα» στις 23 Σεπτεμβρίου είναι χαρακτηριστική  καθώς ο ευρύτερος χώρος μαζί με Το Ποτάμι συγκεντρώνει διψήφιο εκλογικό ποσοστό. Στην ίδια δημοσκόπηση , η κα. Γεννηματά εμφανίζεται ως η καταλληλότερη για τη θέση της αρχηγού, με ποσοστό 26%. Ακολουθούν οι κ.κ. Γ. Καμίνης με 18%, Στ. Θεοδωράκης με 14% και Ν. Ανδρουλάκης με 7%.
Προβάδισμα η κα. Γεννηματά έχει σχεδόν σε όλες τις έρευνες, κάτι που φαίνεται και από τις συγκεντρώσεις που οργανώνει το κόμμα της σε όλη τη χώρα. Η παρουσία του κόσμου και σε όγκο και σε παλμό, είναι ξεχωριστή κάτι που αυξάνει τη συσπείρωση της κομματικής βάσης.
Ανάλογο είναι το κλίμα που αποτυπώνεται και σε άλλη έρευνα αυτή τη φορά της εταιρείας  Marc για το «Πρώτο Θέμα» που δημοσιεύθηκε στις 10/9/2017. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις με 32,3% , ακολουθούμενη από τον Γ. Καμίνη με 20,2%. Στη συνέχεια, ο  Σταύρος Θεοδωράκης με 12,9%, Ν. Ανδρουλάκης 12,1%,  Γ. Μανιάτης 11,3%,  Γ. Ραγκούσης 4,8% και  Οδ. Κωνσταντινόπουλος με 2,4%.
Τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία Prorata διενήργησε  δημοσκόπηση για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών. Από την έρευνα προκύπτει ότι Φώφη Γεννηματά και Γ. Καμίνης  ξεκινούν από την ίδια αφετηρία με 14%. Ακολουθούν  Ν. Ανδρουλάκης (12%), και έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%).
Το ενδιαφέρον του κόσμου ωστόσο ενδέχεται να μειωθεί αφού υπάρχει ο κίνδυνος λόγω των συνεχών συζητήσεων για τα διαδικαστικά να περιπλέξει τα πράγματα με συνέπεια οι πολίτες να απαξιώσουν την όλη προσπάθεια. Γι’ αυτό κυρίως από το ΠΑΣΟΚ αυτό που λέγεται είναι ότι θα πρέπει επιτέλους η επιτροπή Αλιβιζάτου να καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις και τη λήξη της υπόθεσης και του τρόπου εκλογής αλλά και το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, αν θέλουν πραγματικά όλοι οι υποψήφιοι να δούνε τις κάλπες γεμάτες και όχι άδειες την Κυριακή 5 και 12 Νοεμβρίου.
thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου