Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στις 16/1 για το χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για αγροτες απεργιεςΤο πλαίσιο των διεκδικήσεων τους οριστικοποίησαν αγρότες του Νομού Ημαθίας, στη διάρκεια σημερινής υπαίθριας γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν «για σημειολογικούς λόγους» όπως αναφέρουν, στον κόμβο της Κουλούρας, καθώς εκεί στήνονται, παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, τα μπλόκα τους.
Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Πανακωνσταντίνου.
‘Οπως είπε, από την κωδικοποίηση των αιτημάτων που τέθηκαν επί τάπητος, τρία είναι αυτά που προκρίνονται σε επίπεδο νομού, τα οποία αφορούν: τη μη αποζημίωση των αγροτών από τις βροχοπτώσεις Ιουλίου, τις ζημίες που έχουν υποστεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο στην αξία της τιμής της παραγωγής τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την τευτλοκαλλιέργεια.
Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, τα προαναφερόμενα αυτά αιτήματα, θα τεθούν επί τάπητος στη νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που θα γίνει την Τρίτη 16/1 στην Λάρισα και θα συμμετέχουν όσοι πρόσκεινται σε αυτή (την επιτροπή). Σκοπός της επερχόμενης συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα είναι, μεταξύ άλλων, να τεθεί το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί από τη συγκεκριμένη παράταξη.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Δευτέρα, στις 7 το βράδυ, σε αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιούν την πρώτη τους συνάντηση τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, που «γεννήθηκε» ως όργανο πέρυσι.
Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα, Σέρρες και Χαλκιδική, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στα προβλήματα του κλάδου.
Σκοπός της συνάντησης, όπως τόνισαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να δηλώσουν καταρχήν «παρών» στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και που δεν αφορούν μόνο τα φορολογικό και ασφαλιστικό, αλλά και να διερευνήσουν τον τρόπο αντίδρασης τους.
Εκπρόσωποι από τα αγροτικά μπλόκα των Ευζώνων, της Δοϊράνης, του Προμαχώνα, των Πράσινων Φαναριών και άλλων, που στήθηκαν και πέρυσι σε κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, θα συγκεντρωθούν για να καθορίσουν τις κινήσεις τους. «Σκέψεις υπάρχουν, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβουμε όλοι μαζί» επισήμανε μέλος της.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18/1, στις 7 το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σερρών, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα κάλεσε σε συνάντηση τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, για να συζητηθεί και διερευνηθεί ο τρόπος αντίδρασής τους στα «καυτά» ζητήματα, που όπως λένε, «αφανίζουν τον πρωτογενή τομέα». Πέραν των κατ΄ιδίαν επαφών, η πρόσκληση έγινε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζυμώσεις ξεκινά και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων και όπως προκύπτει, η πρώτη τους επαφή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. «Απέναντι στη λαίλαπα που πλήττει τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, δεν γίνεται να μένουμε παθητικοί θεατές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου