Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ : ΞΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ... ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για χρήστος παπαστεργίουΘα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τις τοποθετήσεις μου στην συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ.
1. Ψήφισα το ομόφωνο ψήφισμα της ΠΕΔ, γιατί είναι ένα κείμενο τεκμηριωμένο, μακριά από ακρότητες και μακριά από προτροπές σε
ακρότητες. Υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον και κατανοεί την ανάγκη φιλικών σχέσεων με τους γείτονες. Δεν καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αλλά και δεν την καταδικάζει. Είναι ένα κείμενο λογικής και ενότητας.
Η στάση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και γελοία. Πριν καταλήξει σε μία και μόνη δική της θέση δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση. Σκεφθείτε στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ , όπου η χώρα εκπροσωπείται από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, άλλα να λένε οι Τσίπρας και Κοτζιάς και άλλα ο Καμμένος...

2. Η πορεία του ονοματολογικού ζητήματος είναι η επιτομή των προβλημάτων της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και του τι ισχύει στις διεθνείς σχέσεις. Αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί, ενώ πίσω από το ψευδοκράτος βρίσκεται η Τουρκία, χώρα με πολλαπλάσια ισχύ, συγκριτικά με την ΠΓΔΜ, το ψευδοκράτος δεν το αναγνώρισε κανείς και δεν μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ την ΠΓΔΜ την έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία, σχεδόν όλοι και μετέχει ως ισότιμο μέλος του ΟΗΕ, με το προσωρινό της όνομα; Τι συνέβη στην μία περίπτωση και τι στην άλλη; Ήταν το δίκαιο των θέσεών μας εξίσου αντιληπτό; Είχαμε την ίδια, σταθερή στάση στα ζητήματα από τότε που ανέκυψαν;
3. Όταν ο Τίτο ονόμασε το νοτιότερο ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας, Μακεδονία, η Ελλάδα το αναγνώρισε στην πράξη, υπογράφοντας ξεχωριστή συμφωνία με αυτό, υπό το όνομα Μακεδονία, για θέματα δικαστικής συνδρομής, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά διακρατικής συμφωνίας. Την ίδια συμφωνία υπέγραψε και με τα άλλα ομόσπονδα κράτη της Γιουγκοσλαβίας και δεν υπέγραψε, κακώς, μία και μόνη συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, ώστε να αποφύγει τον σκόπελο. Αυτό συνέβη επί των πρώτων κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου.
4. Στα ελληνικά σχολικά βιβλία, ακόμη και μετά την μεταπολίτευση, επί υπουργού Παιδείας Γ. Ράλλη, στις ύστερες κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναφερόταν ότι στην Γιουγκοσλαβία κατοικούν, μεταξύ άλλων λαών και Μακεδόνες και ομιλείται, μεταξύ άλλων γλωσσών και η Μακεδονική γλώσσα.
5. Μετά την αποτυχημένη διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά(οι κυβερνήσεις είναι ενιαίες, υπό την ευθύνη του Πρωθυπουργού, όπως σωστά επισημαίνει σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), όπου χάθηκε η ευκαιρία για μία λύση αμοιβαία αποδεκτή και με ενιαία χρήση έναντι όλων, οδηγηθήκαμε στην επιβολή του εμπάργκο από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και, αργότερα, στην ενδιάμεση συμφωνία, η οποία επέβαλλε στους γείτονες να αφαιρέσουν το έμβλημα της Βεργίνας από την σημαία τους. Η ζημιά όμως, με την χιονοστιβάδα αναγνωρίσεων, ως Μακεδονία, είχε ξεκινήσει από το λάθος του 1992.
6. Το συλλαλητήριο του 1992, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τα μεγάλα κόμματα του κοινοβουλίου(στο οποίο δεν υπήρχε κόμμα της φασιστικής ακροδεξιάς), τους δήμους και σχεδόν όλους τους μεγάλους επιστημονικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, υπό την ευθύνη των προσωπικοτήτων οι οποίες αποτελούσαν την Μακεδονική Επιτροπή, ενίσχυσε την προσπάθεια της χώρας μας και θα οδηγούσε σε αποδεκτή λύση, αν δεν ακολουθούσαν οι τραγικοί χειρισμοί της τότε κυβέρνησης. Τι κοινό άραγε, ως προς την προετοιμασία, τους στόχους και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στο εξωτερικό, έχει το τωρινό συλλαλητήριο με εκείνο; Ποιός ξέρει τον "Θερμαικό" που το διοργανώνει; Ποιός εγγυάται το μήνυμα που θα στείλουν οι ομιλητές; Ποιός και με ποιά νομιμοποίηση τους επέλεξε; Τι σημαίνει αυτό για την λειτουργία μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας; Σε ποιανού τον μύλο ρίχνει νερό, ασχέτως προθέσεων; Προφανώς και είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει, αλλά είναι εξίσου δικαίωμα και των άλλων, να κρίνουμε. Ουδείς είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης. Αλλά, ας σκεφτούμε ψύχραιμα. Αν το μαζικότατο και καλά προετοιμασμένο συλλαλητήριο του 1992, το οποίο έστειλε και το σωστό μήνυμα, προσέφερε όσα προσέφερε, το τωρινό που θα (μας) οδηγήσει; Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη; Τα απόνερα του Θερμαικού;
7. Το 2008, στο Βουκουρέστι, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή του νεώτερου, αντέδρασε και έπραξε σωστά, στην πιθανή ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ως Μακεδονία και πρότεινε συμβιβαστική λύση σύνθετης ονομασίας, η οποία προφανώς θα εμπεριείχε και τον όρο Μακεδονία, υπό τρόπο που θα καθιστούσε το γειτονικό κράτος απολύτως διακριτό από την ελληνική περιφέρεια με το όνομα Μακεδονία. Νομικά όμως δεν είχε προετοιμάσει την στάση της αυτή, ίσως και στα πλαίσια της γενικότερης αμεριμνησίας που τον διέκρινε. Τι εννοώ; Εννοώ ότι παρόλο που δεν είχε ασκήσει veto, γιατί τελικά δεν χρειάσθηκε, αφού το δικαίωμα της αρνησηκυρίας ασκείται εναντίον αποφάσεως που έχει ληφθεί και τέτοια απόφαση δεν υπήρχε και συνεπώς δεν υπήρχε και veto, δημοσίως δήλωνε ότι το άσκησε. Στηριζόμενοι σε αυτό οι γείτονές μας και χρησιμοποιώντας και τα στοιχεία που ανέφερα στην 3η και 4η παράγραφο, πέτυχαν την καταδίκη μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είναι όργανο του ΟΗΕ. Αυτό ενέχει την ισχυρή πιθανότητα, αν οπισθοχωρήσουμε, χρονικά, από την θέση του 2008 για σύνθετη ονομασία, να οδηγηθούμε στον ΟΗΕ σε αναγνώριση με το όνομα Μακεδονία. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος από απροετοίμαστες κινήσεις, υπό την καθοδήγηση τυχαίων ανθρώπων, όπως το τωρινό συλλαλητήριο.
8. Επί της σημερινής πλέον πραγματικότητας για το ονοματολογικό: Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι όταν εμείς οι Έλλληνες μιλάμε για Βόρειο Ήπειρο ή Ανατολική Θράκη δείχνουμε αλυτρωτικές διαθέσεις; Όταν υπάρχει το Μεξικό και δίπλα σε αυτό η ομόσπονδη πολιτεία των ΗΠΑ Νέο Μεξικό, αυτό υποκρύπτει αλυτρωτικές τάσεις; Η Ουρουγουάη, η οποία επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία Ανατολικά του (ποταμού) Ουρουγουάη, έχει αλυτρωτικές τάσεις στην απέναντι ....ακτή; Η Νέα Ζηλανδία; Οι αλυτρωτικές διαθέσεις βρίσκονται σε πλαστά στοιχεία διαμόρφωσης συνείδησης και σε επεκτατικά κριτήρια άσκησης πολιτικής και όχι σε ονόματα. Το όνομα, όταν είναι διακριτό, δεν ενέχει αλυτρωτισμό από μόνο του. Οι Τούρκοι, όταν εισέβαλλαν στην Κύπρο, δεν το έκαναν υπό το πρόσχημα ότι κάποια περιοχή της μεγαλονήσου ονομαζόταν Νότια Τουρκία !!!
9. Είναι αλήθεια οτι στην ΠΓΔΜ βρίσκονται, γεωγραφικά, τα απώτατα βόρεια όρια της Μακεδονίας. Είναι αλήθεια, όπως παραδέχθηκε και ο πρώτος τους πρόεδρος Γκλιγόρωφ, ότι γενεαλογικά είναι Σλάβοι και όχι Μακεδόνες. Σε απώτατο όμως χρόνο προφανώς και επέδρασαν πάνω τους στοιχεία των Μακεδόνων. Είναι επίσης γνωστό, ότι δεν έχουν σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο. Έχουν όμως ίχνη από την κληρονομιά των Μακεδόνων όπως και τόσοι άλλοι λαοί πολύ πιο μακρινοί. Δεν είναι Μακεδόνες με την έννοια που δίνουμε εμείς στον όρο και ούτε η γλώσσα τους είναι μακεδονική, με την έννοια της γλώσσας που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Είναι μια "εθνότητα" και μια γλώσσα όμως και μακεδονίτικη, μαζί με άλλα στοιχεία, κυρίως σλαβικά, λόγω του τρόπου που (αυτο)συνδιαμορφώνεται, αλλά όχι Μακεδονική. Νομίζω ότι στα πλαίσια της σύνθετης ονομασίας θα πρέπει να εξεταστεί και το Άπω Μακεδονία και η συμπερίληψη, ως δεύτερων συνθετικών, των όρων μακεδονίτικος-κη στους αναγκαίους προσδιορισμούς.
10. Αν οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην ΠΓΔΜ είναι αυτό που φαίνονται, νομίζω ότι υπάρχει ευκαιρία. Να συζητήσουμε μεταξύ μας πρώτα, τεκμηριωμένα και νηφάλια, τι το αλυτρωτικό υπάρχει στην εκπαίδευση και στην δημόσια ζωή τους και η απόσυρση αυτών να είναι η προυπόθεση για να πάμε σε διάλογο για σύνθετη ονομασία ενιαίας χρήσης. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δυνατοί, στην προκειμένη περίπτωση, είμαστε εμείς και ότι αφού καταφέραμε να αποτρέψουμε την αναγνώριση του ψευδοκράτους και να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαική Ένωση, απέναντι σε ισχυρότερο αντίπαλο, σημαίνει ότι στο θέμα της ΠΓΔΜ κάτι κάναμε λάθος ως τώρα... Ελπίζω το συλλαλητήριο να μην το οριστικοποιήσει, ειδικά αν σκεφθεί κανείς και τι κυβέρνηση έχουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου