Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Τι σηματοδοτεί η δεξιά στροφή του Μητσοτάκη στο Σκοπιανό

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον τραυματισμό του έθνουςΩς μονόδρομο χαρακτήριζαν αρκετά στελέχη της ΝΔ, την σκληρή γραμμή που επέλεξε να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Δικαιολογώντας την στρατηγική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριζαν πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε ο πρόεδρος του
κόμματος να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εθνικό ζήτημα. Παράλληλα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, με την στροφή προς τα δεξιά, συσπειρώνει την παράταξη μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες διαρροών.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος και ήταν εκείνη που κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, καθώς από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος της συρρίκνωσης και η απομάκρυνση της διεύρυνσης της εκλογικής βάσης.
Η τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέχει σημαντικό ρίσκο, καθώς μπορεί να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριοαλλά μπορεί να χάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Το συγκεκριμένο κίνδυνο φαίνεται να αναγνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς προσκλήσεις που απηύθυνε σε ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους, ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή.
Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει την στάση του για το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μην υπάρξουν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να ξεπεράσει τον συγκεκριμένο σκόπελο, έθεσε ως προτεραιότητα τις αλλαγές στο Σύνταγμα, προκειμένου να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές μεταφορές, θέτοντας ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα την ονοματολογία.  
Εκείνο που θορύβησε την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος προς τα δεξιά της ΝΔ, όπως επίσης και η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, την οποία δεν επιθυμούσαν να την εκμεταλλευτούν οι ΑΝΕΛ καθώς και τα δύο κόμματα «ψαρεύουν» από την ίδια εκλογική δεξαμενή. Σύμφωνα με μετρήσεις που έφτασαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, οι πολίτες της Βορείου Ελλάδος ιεραρχούσαν ως πρώτο ζήτημα που τους απασχολεί το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.  
Παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει ακόμη και τι 16% βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ, το οποίο τα τελευταία χρόνια κατευθύνονταν κυρίως προς του ΑΝΕΛ την Χρυσή Αυγή και τους αναποφάσιστους. Επιπλέον υπάρχει και το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη ενώ την  την ίδια στιγμή ετοιμάζεται κυρίως λόγω Σκοπιανού να επανέλθει και Γιώργος Καρατζαφέρης με το ΛΑ.Ο.Σ.

ΝΔ: Καμιά κουβέντα για το Σύνταγμα των Σκοπίων

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως από την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν τέθηκε το ζήτημα για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων το οποίο περιλαμβάνει αλυτρωτικές αναφορές. «Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ζάεφ  έκαναν την παραμικρή αναφορά. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας  δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση  το εθνικό συμφέρον» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ και χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα, σύμφωνα με το Euractiv.
«Ελπίζω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί και καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε αποκλειστικά στο Euractiv ο Ντολ.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Ντολ ενστερνίζεται αντίθετη θέση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως γράφει το Euractiv.
Η δήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη χθεσινή συνάντηση στο Νταβός.

Μπακογιάννη: Όλοι τους λένε Μακεδονία, εμείς θα τους λέμε φούφουτους;

«Εγώ δεν θα πάω στο συλλαλητήριο της Αθήνας», ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό. 
«Ο καθένας από τους βουλευτές της ΝΔ είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει… Εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο» τόνισε. 
Σύμφωνα με τη βουλευτή της ΝΔ «είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια ‘’Μακεδονία’’ και εμείς να τους λέμε ‘’φούφουτους’’», ενώ αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις του 2008 είπε ότι «η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή πάνω στην όποια πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας».

Η βουλευτής ξεκαθάρισε ακόμα ότι στη ΝΔ υπάρχει μια και ενιαία γραμμή, αυτή του Μητσοτάκη.

«Το πληρώσαμε, και εγώ το πλήρωσα το Βουκουρέστι, αλλά θα το ξανάκανα, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν δέχονται να τους λες ξερό ‘’όχι’’, αλλά θα το ξανάκανα, και όλοι μας θα το ξανακάναμε» σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Εγώ διαπραγματεύτηκα κάτω από την ελληνική σημαία, ξέρω τι σημαίνει διαπραγμάτευση» παρατήρησε σε προσωπικό τόνο.
Όλα τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες είπαν τότε ότι έχουμε κοινή εθνική γραμμή, υπενθύμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα στη ΝΔ δεν υπάρχουν δυο γραμμές και η γραμμή του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει αποδεκτή από όλους».
Ερωτηθείσα εξάλλου για τις αναφορές Ζάεφ ότι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», όπως επίσης είχαν δεχτεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε στον σταθμό μας ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει συζητήσει θέμα διπλής ονομασίας στις διαπραγματεύσεις με τη Σκοπιανή κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου