Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Προϋπόθεση για «ελληνικό γιαούρτι» το ελληνικό γάλα, λέει η Δωδώνη

Αποτέλεσμα εικόνας για γιαουρτιΜε τη θέση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ότι η διεκδίκηση ΠΓΕ για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού πρέπει να προϋποθέτει τη χρήση ελληνικού γάλακτος, φέρεται να συντάσσεται ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δωδώνης, Ιωάννης Βιτάλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από τον ΣΕΚ, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΥΠΑΑΤ, το στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας διαχώρισε τη θέση του από τον ΣΕΒΓΑΠ, ο οποίος δεν προτάσσει ως προϋπόθεση το ελληνικό ΠΓΕ γιαούρτι να περιλαμβάνει ως πρώτη ύλη ελληνικό γάλα, υποστηρίζοντας την άποψη των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΚ, του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι συζητήσεις για την κοινή πρόταση, που θα υποβάλουν οι φορείς, θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Για το θέμα, τοποθετήθηκε με ανοιχτή επιστολή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, σημειώνοντας πως η ελληνική διεκδίκηση πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που επιτρέπει την παρασκευή γιαουρτιού από οποιασδήποτε προέλευσης γάλα, αφήνοντας αιχμές για μη πρόσκλησή της στη σύσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου