Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;


Αποτέλεσμα εικόνας για γιάννης μαγκριώτης
Είναι εμφανής η αλλαγή χαρακτήρα και περιεχομένου της AGROTIKA, αφού η παλιά έχει χωριστεί σε αρκετές ειδικές εκθέσεις.

Η νέα πραγματικότητα,  αποκαλύπτει τις ραγδαίες εξελίξεις στα παραγόμενα προϊόντα και στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής τους, με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων

πρακτικών.

Η συμμετοχή  παραγωγών και συνεταιρισμών, ήταν συμβολική, αφού στην φετινή ΑGROTIKA, κυρίαρχη ήταν η συμμετοχή τραπεζών, εταιρειών συμβούλων, εταιρειών εμπορίας μηχανικού εξοπλισμού, φαρμάκων και λιπασμάτων.

Είναι εμφανές, ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ η τραπεζική μόχλευση και οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι περιορισμένες. 

Βέβαια η υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων, παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, αφού  τους τελευταίους μήνες, άρχισαν να δημοσιεύονται οι περισσότερες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, εκτός από τα προνοιακά προγράμματα.

Έχει τρέξει περίπου το 65% του συμβατικού χρόνου του 5ου ΕΣΠΑ και οι απορροφήσεις είναι σχεδόν μηδενικές, μέχρι σήμερα.

 Κοινή διαπίστωση των παραγωγών είναι, ότι μόνο το 50% των 5.5 δις ευρώ των κοινοτικών πόρων της 5ης προγραμματικής περιόδου θα πάνε στο χωράφι και το άλλο 50% στα γραφεία, δηλαδή στις εταιρείες που προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων και καινοτόμα εργαλεία στην οργάνωση της παραγωγής. 

Το χειρότερο είναι, ότι και από το 50% πού  πάει στους αγρότες, τα μισά περίπου είναι εισοδηματικές ενισχύσεις.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις, πιο μεγάλες από κάθε άλλη φορά, οφείλονται στους αυστηρότερους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά και στην ανεπάρκεια των φορέων διαχείρισης.

Η κυβέρνηση θέλοντας να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, μείωσε την υποχρέωση παραμονής στο επάγγελμα από 10 χρόνια σε 4, όπως και  ελαστικοποίησε τα κριτήρια  χαρακτηρισμού των  νέων, ως ανέργων.
Στα κονδύλια αυτά αν προσθέσουμε και τα 2 δις ευρώ, των άμεσων ετήσιων εισοδηματικών ενισχύσεων σε μεγάλο αριθμό αγροτών, τότε καταλαβαίνουμε, ότι κοινοτικοί πόροι υπάρχουν για την αγροτική ανάπτυξη, αλλά μάλλον οι περισσότεροι πάνε αλλού, είτε για εφάπαξ εισοδήματα, είτε σε κομματικούς πελάτες.
Δυστυχώς, ούτε τα αυτονόητα, δεν αλλάζουν στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου