Νέο «αγκάθι»; Το θέμα της διατήρησης της ταυτότητας των πολιτών της γείτονος δείχνει να αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Το θέμα κυριάρχησε στην επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια, καθώς και στις δηλώσεις που έκαναν ο υπουργός
Εξωτερικών της πΓΔΜ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.
«Κανείς, ούτε καν οι Έλληνες γείτονες μας, δεν μπορεί να σταματήσει το δικαίωμά μας, ή το δικαίωμα των συμπολιτών μου να είναι Μακεδόνες και να μιλούν την μακεδονική γλώσσα [...]» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντιμιτρόφ. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν άκουσε τίποτα στην Αθήνα «που να θέτει εν αμφιβόλω την ταυτότητα της χώρας», με την Αθήνα να απαντά πολύ προσεκτικά μέσω πηγών ότι «εμείς έχουμε δηλώσει τις θέσεις μας ξεκάθαρα». Ο κ. Νίμιτς επανήλθε στο θέμα την Παρασκευή στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Euronews. «Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες» σημείωσε ο κ. Νίμιτς.
Η διπλή αντίδραση της Αθήνας
Oι δηλώσεις Ντιμιτρόφ αλλά και η αμφιλεφόμενη εκτίμηση Νίμιτς ότι το θέμα της ταυτότητας δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας. «Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν» ανέφερε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά την δεύτερη τοποθέτηση Νίμιτς στη συνέντευξή του στο Euronews, το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να τοποθετηθεί επισήμως πια και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
"Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο" αναφέρεται στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του κ. Κοτζιά.
"Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για τα Σκόπια αναδεικνύουν το θέμα της ταυτότητας
Πώς όμως μπορεί να ερμηνεύσει κανείς αυτήν τη γενικότερη εξέλιξη που περιλαμβάνει μια προσεκτική σκλήρυνση και της στάσης των Σκοπίων στο θέμα της ταυτότητας;
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα Σκόπια φέρονται να είναι διατεθειμένα να υποχωρήσουν στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα στο θέμα της ταυτότητας. Σύμφωνα με την αυτήν την εκτίμηση, η γειτονική χώρα φέρεται να είναι πρόθυμη να συζητήσει σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» στα σλαβικά, αλλά ως αντιστάθμισμα αναμένεται να επιμείνει στο εθνοτικό και το γλωσσικό ζήτημα. Εξ ου και η ρητή διακήρυξη των «κόκκινων» γραμμών εκ μέρους του Ντιμιτρόφ, αλλά και η επισήμανσεις του Νίμιτς.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι δηλώσεις του σκοπιανού ΥΠΕΞ τέθηκαν μετ'επιτάσεως καθώς στη γειτονική χώρα υπήρξε έντονη δυσφορία για τη συνέντευξη Κοτζιά στην ΕΡΤ, μια ημέρα πριν την επίσκεψη Νίμιτς. «Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου. Άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι υπήρξε επίσης ενόχληση για τη διαρροή ότι η ελληνική πλευρά φέρεται να προκρίνει συγκεκριμένη σύνθετη ονομασία σε μια μάλιστα λέξη και αμετάφραστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου