Κυρία Πρόεδρε, πριν μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Το χαρακτηρίσατε κατά την ομιλίας σας ως «αρχή μίας νέας εποχής». Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Τολμήσαμε και τολμάμε τις αναγκαίες υπερβάσεις. Πετύχαμε να ενώσουμε το χώρο, να κινητοποιήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες
προοδευτικούς πολίτες και προχωράμε αποφασιστικά μπροστά υλοποιώντας τη δική τους καθαρή εντολή.
Η επιτυχία του Ιδρυτικού μας Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής είναι μια ακόμα κοινή μας κατάκτηση στην κατεύθυνση της οργανωτικής συγκρότησης και πολιτικής ενοποίησης του συνόλου των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Δημιουργήσαμε το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ένα ακόμα κόμμα, αλλά ένα νέο, δυναμικό κοινωνικό ρεύμα. Έχουμε σημάνει γενικό προσκλητήριο προς όλους τους αγνοημένους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η επόμενη μέρας μας βρίσκει έτοιμους για την οργανωτική συγκρότηση μας σε όλη την Ελλάδα και την εκλογική ετοιμότητα του συνόλου των δυνάμεων μας.
Είμαστε αποφασισμένοι:
Να γίνουμε και πάλι Πρωταγωνιστές στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας.
Για να διεκδικήσουμε μαζί για τους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα τους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή χώρα.
Ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα του νέου φορέα καθώς από το βήμα του Συνεδρίου ακούσαμε τελείως διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους.
Είμαστε η προοδευτική παράταξη απέναντι στη συντήρηση. Ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα αξιών και πολιτικής δράσης.
Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού του Πολιτικού Φιλελευθερισμού και της Οικολογίας.
Οδηγός μας είναι οι αξίες μας. Αυτές σηματοδοτούν την πορεία μας, καθορίζουν τους στόχους μας και αυτές είναι η βάση της ενότητάς μας. Είμαστε στην ίδια κοίτη.
Ασφαλώς υπάρχουν επί μέρους διαφορετικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με τις διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές των δυνάμεων που συμπορευόμαστε.
Σέβομαι τη διαφορετικότητα των ιδεών και των αντιλήψεων.
Πιστεύω ότι ο πλουραλισμός των ιδεών είναι δύναμη. Είναι η δύναμη που θα συνθέσει το όραμά μας. Αυτό θα περιφρουρήσω. Τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Όχι τη Βαβυλωνία.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Δραγασάκης σας έκαναν ευθέως «άνοιγμα» κοινού μετώπου. Με δεδομένο πως μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι πολύ πιθανή, με ποιο από τα δύο κόμματα θα μπορούσατε πιο εύκολα να συνεργαστείτε και γιατί;
Όψιμα ανοίγματα για συνεργασίες, από εκείνους που στις πλατείες του μίσους και στα Ζάππεια υπονόμευσαν την προσπάθεια της ώρας να αποφύγει την χρεοκοπία. Δεν έχουν αλλάξει μυαλά , τροφοδοτούν και τώρα την ακραία πόλωση. Το κίνητρο και για τους δύο είναι το ίδιο.
Ο καημός τους δεν είναι η χώρα , είναι η καρέκλα και τα κουκιά.
Το δικό μας ενδιαφέρον είναι η πορεία της χώρας.
Και η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή κυβερνητική σύμπραξη κομμάτων, αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία.
Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Βαδίζουμε στη δική μας λεωφόρο, έχουμε το δικό μας γαλαξία .
Είμαστε η νέα ανερχόμενη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.
Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή.
Για να θέσει τη δική μας εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας. Γι αυτό ζητάμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών , με την καθοριστική δική μας ενίσχυση, για να το πετύχουμε.
Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη να δώσει καθαρή απάντηση.
Ο Στ. Θεοδωράκης όλο το προηγούμενο διάστημα διαχώρισε την θέση του σε μία σειρά από μείζονα ζητήματα, όπως η Novartis και το Μακεδονικό. Σας ενόχλησε; Τι θα αλλάξει από εδώ και στο εξής ώστε να μην παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο;
Σε όλα τα κόμματα εκφράζονται διαφορετικές επιμέρους απόψεις. Στο Σκοπιανό η κραυγαλέα διγλωσσία είναι εντός της κυβέρνησης. Και σε σειρά άλλων θεμάτων υπάρχουν εμφανείς διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΡΙΑΖΑ όσο και της ΝΔ. Στο Κίνημα Αλλαγής για τα θέματα που αναφέρεστε έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με ομόφωνες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου που μας εκφράζουν και μας δεσμεύουν όλους.
Κατά την εισαγωγική ομιλία σας στο Συνέδριο είπατε πως κάποια πράγματα δεν σας άρεσαν. Τι θα αλλάξετε; Να περιμένουμε μεγαλύτερη «αυστηρότητα» σε πιθανές διαφοροποιήσεις;
Είπα και το επαναλαμβάνω ότι κάποιες φορές στη δύσκολη αλλά συναρπαστική πορεία ενότητας, αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις και κερδίσαμε το στοίχημα της ενότητας. Μόλις ένα χρόνο πριν η προοδευτική παράταξη, ήταν κατακερματισμένη, έρμαιο των εσωτερικών ανταγωνισμών, αδύναμη στις επιθέσεις αντιπάλων.
Σήμερα, είμαστε όλοι μαζί, δυνατοί και αποφασισμένοι να κοιτάξουμε πέρα από το δικό μας μικρόκοσμο. Η ενότητά μας, από ζητούμενο που ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να γίνει εργαλείο και δύναμη για να συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας για να δημιουργήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα που θα οδηγήσει στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα. Σε αυτό το πεδίο, στην κοινωνία
δοκιμάζονται και κρίνονται όλοι. Κεντροαριστερά δεν έχει νόημα αν δεν νοιώθουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες του εργαζόμενου, του άνεργου, του αγρότη, του μεροκαματιάρη. Αν δεν στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τη μεσαία τάξη που παραμένει η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας. Αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά.
Αν έρθει θέμα επίλυσης του Μακεδονικού στη Βουλή υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσετε; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Στο θέμα των Σκοπίων η κυβέρνησή με δύο αντίθετες γραμμές στο εσωτερικό της, αντί να επιδιώξει εξ’ αρχής την εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής επεδίωξε να διαιρέσει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και να διχάσει την ελληνική κοινωνία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσει σύγχυση και να επιτρέψει στα Σκόπια να διολισθαίνουν πάλι σε αδιάλλακτες θέσεις και προκλητικές τοποθετήσεις. Από την άλλη μεριά η ΝΔ υποχωρεί σε ακραίες θέσεις. Η μοναδική εθνική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο από μια συνολική και αποτελεσματική λύση που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Υποστηρίζουμε ως πάγια θέση, μια συνολική λύση-πακέτο ως Διεθνή Συμφωνία που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος- της ονομασίας, νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση κάθε πτυχής αλυτρωτισμού ή παραχάραξης της ιστορίας. Με βάση αυτήν τη θέση θα τοποθετηθούμε όταν και εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση στη Βουλή
Νοvartis. Σκάνδαλο ή σκευωρία και γιατί;
Από την πρώτη στιγμή είχαμε διατυπώσει καθαρά τη θέση μας. Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Όλα και για όλους στο φως. Ταυτόχρονα ήταν από την πρώτη στιγμή φανερό ότι αντί της πλήρους και σε βάθος διερεύνησης, η Κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει ένα μηχανισμό σπίλωσης και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων για μικροκομματικό όφελος. Οι εξόφθαλμες παρεμβάσεις στην δικαστική έρευνα και η ίδια η ποιότητα των μαρτυρικών καταθέσεων με τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες έδειχναν την μεθόδευση. Ταυτόχρονα αρνήθηκαν κάθε έλεγχο για πράξεις και παραλείψεις των Υπουργών τους. Εμείς και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία επιμείναμε μέχρι τέλους για την σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής πλήρους αρμοδιότητας που θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Η εξέλιξη στην fake προανακριτική που επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία, κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας και προς πάσα κατεύθυνση ποιος ήταν ο σκοπός τους. Η αποχώρηση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ήλθε να επιβεβαιώσει τη θέση μας. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τη διαφάνεια αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η πολιτική ζωή, ρωμαϊκή αρένα.
Πολύς λόγος έγινε για τα οργανωτικά ζητήματα. Μήπως τελικά ήταν λάθος ο διορισμός και όχι η εκλογή των οργάνων ενός νέου κόμματος;
Υπήρξαν δύσκολες αλλά επιβεβλημένες - από την μεταβατική φάση και τον πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου φορέα – αποφάσεις, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Στις τελικές επιλογές βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα, η αποφυγή της εσωστρέφειας. Στον κόσμο που περιμένει από εμάς απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ζωή του, το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η ύπαρξη και η προοπτική ενός ισχυρού κόμματος της Κεντροαριστεράς που μπορούν να ακουμπήσουν .
Πριν από λίγες ημέρες αναλάβατε πρωτοβουλία για την κατά προτεραιότητα Συνταγματική Αναθεώρηση διατάξεων που αφορούν την ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας του κράτους δικαίου και του πολιτικού συστήματος. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπάρξει η απαιτούμενη ευρύτερη πολιτική συναίνεση ώστε να προχωρήσει αυτή σας η πρόταση;
Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή. Το θέμα αυτό άλλωστε το έχω θέσει κατ’ επανάληψη σε πρόσφατες Κοινοβουλευτικές και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μου.
Γι αυτό με αίσθημα πολιτικής ευθύνης καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες θεωρούμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση: Για την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, την κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, την εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τέλος την ίδια την αλλαγή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Καλούμε την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες αυτές προτάσεις και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και προθέσεις τους.
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου