Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Το Πάσχα, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα «αυγά που δεν έσπασαν»

to-pasxa-oi-politikoi-arxigoi-kai-ta-auga-pou-den-espasanΗ παράδοση μπορεί να θέλει την πολιτειακή και πολιτική εκκλησία να τσουγκρίζει τα «κόκκινα αβγά» με τις ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο στο εσωτερικό των κομμάτων τους αποφεύγουν να «σπάσουν αβγά» όπως λεει ο λαός ή αλλιώς να έρθουν σε ρήξη με τους
εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Όσο μάλιστα η χώρα θα πλησιάζει στις εκλογές τόσο τα προβλήματα, οι διαφορές και οι παρασκηνιακές συγκρούσεις θα μπαίνουν κάτω από το χαλί.
Ο Τσίπρας δεν τσουγκρίζει τα αβγά με τον Καμμένο
Το μεγάλο «αγκάθι» για τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να μην προέρχεται τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι αντιπαραθέσεις με την ομάδα των 53 έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά από τον κυβερνητικό του εταίρο. Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών των ΑΝΕΛ στα εθνικά ζητήματα έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Μαξίμου το οποίο δείχνει να είναι εγκλωβισμένο από αυτή την συνεργασία. Άλλωστε ο πρωθυπουργός αλλά και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν ξεχνούν την στήριξη που τους παρείχε ο Πάνος Καμμένος προκειμένου να περάσουν όλα τα μνημονιακά μέτρα.
Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τονίζουν ανοιχτά πως ο «πολιτικός γάμος» με του ΑΝΕΛ οδεύει προς το τέλος του. Η ένταξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το «φλέρτ» με την Φώφη Γεννηματά με φόντο την συνταγματική αναθεώρηση, έχουν φουντώσει τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, αν και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ξεκόβει επί του παρόντος οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο.
«Αγκάθι» οι καραμανλικοί
Στη ΝΔ μπορεί η «γαλάζια» συσπείρωση να έχει χτυπήσει «ταβάνι» ωστόσο δεν λείπουν οι παραφωνίες, όπως συνέβη με τις περιπτώσεις της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευάγγελου Αντώναρου δύο στελεχών που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τους διαγράψει.
Στο παρασκήνιο η κόντρα μεταξύ «Καραμναλικής» και «Σαμαρικής» πτέρυγας μαίνεται, ωστόσο το γεγονός ότι η κεντροδεξιά παράταξη προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διψήφια ποσοστά κάνει την αντιπαράθεση να μην βγαίνει στο προσκήνιο και να κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα. Όπως επίσης και οι γκρίνιες βουλευτών για την τακτική του Άδωνη Γεωργιάδη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ που δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της εσωστρέφειας, εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις διστακτικός, όπως συνέβη με το ρατσιστικό παραλήρημα του Θάναση Δαβάκη εναντίον των Ρομά, οποίος παρά την θύελλα αντιδράσεων που υπήρξε παρέμεινε στην θέση του.
Οι διαφοροποιήσεις Βενιζέλου και η σιωπή της Φώφης  
Στο νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής το κλίμα δεν είναι διαφορετικό, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαχωρίζει συνεχώς την θέση του από την επίσημη γραμμή του κόμματος, αλλά την Φώφη Γεννηματά να μην σχολιάζει την στρατηγική που ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τόσο στην προανακριτική που κατέθεσε η ΝΔ για ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων, όσο και την πρόταση της ΔΗ.ΣΥ για την συνταγματική αναθεώρηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακολούθησε την δική του τακτική που ήταν κοντά με εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζητήματα προκύπτουν ενίοτε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ωστόσο μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές λύνουν τις όποιες διαφορές τους σε προσωπικό επίπεδο.   

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου