Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Το έντονο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής ανησυχεί τη ΝΔ

to-entono-flert-tou-suriza-sto-kinima-allagis-anisuxei-ti-ndΜε προσεχτικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς το Μαξίμου συνεχίζει το διακριτικό φλερτ με το «Κίνημα Αλλαγής» με στόχο την μετεκλογική συνεργασία. Ο «πολιτικός» γάμος με τον Πάνο Καμμένο φτάνει στο τέλος του όπως ομολογούν πλέον δημόσια τα ίδια τα
στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνοντας» με αυτό το μάτι στην Φώφη Γεννηματά.
Είναι ενδεικτικό ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά εξέφρασαν την αντίθεση τους με την απλή αναλογική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιτέθηκε μόνο στη ΝΔ αφήνοντας εκτός κάδρου το «Κίνημα Αλλαγής».
Τα δύο κόμματα έφερε πιο κοντά η αναθεώρηση του Συντάγματος που πρότεινε η Φώφη Γεννημάτα και συμφώνησε σχεδόν αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσε και η «χλιαρή» απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίο στο Καστελόριζο.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Νίκο Κοτζιά με τον οποίο ήταν στενοί συνεργάτες στο παρελθόν προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα καθώς έχει αναλάβει υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών και άμυνας του «Κινήματος Αλλαγής».
Ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Τουρκία καθώς διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε από τον δήμαρχο του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, «για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας».

Το ΚΙΝΑΛ δεν ανταποκρίνεται στο φλερτ

Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις «φιλικές» πιέσεις που ασκούνται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ, καθώς εκτιμά πως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να κρατήσει ή και να αυξήσει τις εκλογικές της δυνάμεις προκειμένου το Κίνημα Αλλαγής να γίνει ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού την επόμενη μέρα των εκλογών.
Γι αυτό τον λόγο έχει επιλέξει να ασκεί κριτική και προς τις δύο κατευθύνσεις και να κινείται με βάση το πρόγραμμα του κόμματος της το οποίο σε ορισμένα σημεία είναι κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα με τη ΝΔ. Γνωρίζει άλλωστε ότι το πρέσινγκ όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα αυξηθεί ενώ τα στελέχη που κάποια «αλληθωρίζουν» προς την Κουμουνδούρου και άλλα προς το Μοσχάτο θα επιχειρήσουν από την πλευρά τους να παίξουν ρόλο στις συμμαχίες της επόμενης ημέρας.
Άλλωστε είναι γνωστές οι διαφορετικές απόψεις που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Γιώργο Καμίνη για το πως θα πρέπει να κινηθεί μετεκλογικά το «Κίνημα Αλλαγής».

Απλή αναλογική και στις εθνικές εκλογές;   

Στο Μαξίμου εξετάζουν εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο να επαναφέρουν την πρόταση τους για την απλή αναλογική προκειμένου να ισχύσει από αυτές τις εκλογές. Την κίνηση αυτή θα την πράξουν πιθανότατα μόνο στην περίπτωση που έχουν την σύμφωνη γνώμη της Φώφης Γεννηματά.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απαντά αρνητικά, επιμένοντας στην δική της πρόταση, σύμφωνα με την οποία παραμένει ένα μικρό «μπόνους» εδρών για το πρώτο κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την προσπάθεια, προκειμένου να μεταπείσει την Φώφη Γεννήματα και όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει στην συζήτηση στην βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ανησυχία στη ΝΔ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν περνά απαρατήρητο το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ στην Φώφη Γεννηματά και ενημερώνονται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις.
Το ζήτημα της σύγκλησης μεταξύ των δύο κομμάτων όσον αφορά την συνταγματική αναθεώρηση προκάλεσε ανησυχία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η παρέμβαση που έκανε πασχαλιάτικα με το άρθρο του ο Αντώνης Σαμαράς στέλνοντας αμφίπλευρα μήνυμα και προς το εσωτερικό της ΝΔ όσο και προς την Χαριλάου Τρικούπη.
Η ταύτιση που υπήρξε στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να αποκατέστησε τις ισορροπίες με την Φώφη Γεννηματά, ωστόσο στο Μοσχάτο δεν εφησυχάζουν και θα συνεχίζουν να ρίχνουν γέφυρες προς το Κίνημα Αλλαγής.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου