Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Χαμένοι στη γραφειοκρατία: Μαραθώνιο θυμίζει η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεωνΤον μεγαλύτερο όγκο επιτόπιων ελέγχων, σε σχέση με άλλους νομούς της χώρας, για την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διαχειρίζεται η αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ, Στέφανο Νικολόπουλο, η Τριμελής Επιτροπή Σταβλισμού πραγματοποιεί ετησίως 650 επιτόπιους ελέγχους, δηλαδή περίπου 10 ελέγχους την εβδομάδα. «Είναι οι περισσότεροι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε επίπεδο νομού πανελλαδικά, δεδομένου ότι στην Αιτωλοακαρνανία (ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας) υπάρχουν περισσότερες 10.000 σταβλικές εγκαταστάσεις», υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία λόγω της φύσης της, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, με ιδιότυπο καθεστώς τις περισσότερες φορές, και απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση. «Υπάρχει μία επιτροπή Σταβλισμού, που αποτελείται από έναν γεωπόνο, έναν από την επιτροπή Περιβάλλοντος και έναν από την επιτροπή Υγείας. Όπως καταλαβαίνετε, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο αιτήσεων. Από την άλλη πλευρά, η έκδοση των απαιτούμενων αδειών “κολλάει” στους δήμους και στα κατά τόπους δασαρχεία, τα οποία λόγω της υποστελέχωσής τους καθυστερούν την όλη διαδικασία», μας εξηγεί ο διευθυντής της ΔΑΟΚ και προσθέτει: «Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθεί και η τυχόν αμέλεια των ίδιων των κτηνοτρόφων και των ελλιπών φακέλων που καταθέτουν οι μελετητές τους». Πάντως, ο κ. Νικολόπουλος διευκρινίζει πως από την στιγμή που η επιτροπή διενεργεί τον έλεγχο, μέσα σε 4-5 ημέρες δίδεται η προέγκριση».
Την ίδια ώρα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που στέκεται εμπόδιο στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, είναι η πολυνομία και η ασάφεια που επικρατεί, αλλά και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που είναι είτε ανύπαρκτος, είτε λανθασμένος.
Αποτέλεσμα της χρόνιας αυτής κατάστασης και του ισχύοντος πολύπλοκου νομικού πλαισίου, είναι ο περιορισμός της δυναμικής της κτηνοτροφίας της περιοχής, καθώς, εκτός των άλλων, η άδεια εγκατάστασης είναι απαραίτητη για την ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΠΑΑ ή σχέδιο βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των στάβλων.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου