Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Mε δύο ψηφίσματα στη συνεδρίαση δημάρχων και περιφερειαρχών για τον "Κλεισθένη" ο Γ. Μπουτάρης

undefined
Με δύο ψηφίσματα θα συμμετέχει στην γενική συνέλευση κοινή συνεδρίαση των ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, για το σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης («Κλεισθένης»), ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Μετά από μια συζήτηση που διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες αποφασίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης να συμμετέχει με δύο ψηφίσματα.
Ειδικότερα τέθηκαν προς ψήφιση δύο προτάσεις ψηφίσματος. Το κάθε ψήφισμα, ψηφίστηκε από 17 δημοτικούς συμβούλους.
Κατά και των δύο ψηφισμάτων ψήφισε η “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Το ένα ψήφισμα, το οποίο πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας, Χρήστος Παπαστεργίου, αναφέρει ότι δεν αποδέχεται τον «Κλεισθένη» ως προσχέδιο νόμου, ζητά δίμηνη διαβούλευση και συγκροτεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τη συμμετοχή στο διάλογο.
Από την άλλη το δεύτερο ψήφισμα, το οποίο πρότεινε ο αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου, ζητά διαβούλευση επί διμήνου πάνω στο νομοσχέδιο, ενημέρωση των πολιτών, κατάθεση προτάσεων από τα θεσμικά όργανα και συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής.
Γ. Μπουτάρης: Καταδικάζουμε τον “Κλεισθένη” - Δεν είναι μεταρρύθμιση
Κατά του “Κλεισθένη” τάχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας σήμερα από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για σαφέστατη καταδίκη του νομοσχεδίου και για δήθεν αλλαγή και μεταρρύθμιση
Όπως είπε, το νομοσχέδιο έχει και καλά πράγματα, όπως η αλλαγή χρηματοδότησης των ΚΑΠ, η μητροπολιτική διοίκηση και οι θεσμικές ρυθμίσεις για τις κοινότητες, ωστόσο αυτά είναι τόσο λίγα που δεν αξίζει ο κόπος.
“Καταδικάζουμε τη ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση που ουσιαστικά δεν είναι μεταρρύθμιση. Δεν έχει ασφαλιστικές δικλύδες που να διευκολύνουν την κατάσταση”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης. 
Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ή να σπάσει στα δύο να περάσει ο εκλογικός νόμος και μετά ο “Κλεισθένης”.
Ακόμα, τόνισε πως πρέπει να δοθεί μια εύλογη παράταση, τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να περάσουν ορισμένες παρατηρήσεις που θα είναι ουσιαστικές.
“Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει οντότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν αποτελεί εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ. Να συζητήσουμε πάνω σε αυτό το κείμενο. Είναι τόσο κακό να θέλουμε συζητήσουμε σαν δήμος πάνω σε αυτό; Πάνω σε αυτό το σχέδιο μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Σκοπός είναι να βελτιωθεί αυτό. Ο δήμος Θεσσαλονίκης διαφωνεί στη λογική αυτού του νομοσχεδίου, αλλά θα καταθέσουμε προτάσεις πάνω σε αυτό. Υπάρχει μια κομματική αντιπαράθεση και δεν επιθυμούμε ο δήμος να συμμετέχει σε αυτή”, τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Στην τοποθέτηση του ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε ακόμα κομματικό όργανο την ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι είναι δεδομένο ότι παίζει κομματικά παιχνίδια.
“Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτά τα παιχνίδια. Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ ούτε υποστηρίζω το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει ο δήμος Θεσσαλονίκης να μην εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.
Σταύρος Καλαφάτης: Να επιστραφεί το νομοσχέδιο στους εμπνευστές του ως επιεικώς απαράδεκτο
Να επιστραφεί στους εμπνευστές τους ως επιεικώς απαράδεκτο το σχέδιο νόμου, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης, κάνοντας λόγο για «πλήρη αποσύνθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης 1».
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, «με τον “Κλεισθένη” πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προώθηση συνεργασιών, αλλά το να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, αφού τα συλλογικά όργανα δε θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις» χωρίς τις απαιτούμενες πλειοψηφίες. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες σε εσωτερική παράλυση, ώστε από την θέση της αντιπολίτευσης να αποκτήσει χώρο για άσκηση πολιτικής(…).Σκοπός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να έχει τις τοπικές αρχές υποτελείς διάφορων κομισάριων. Γι αυτό προβλέπονται “επόπτες”, διορισμένοι από την κυβέρνηση. Όπως το υποκατάστημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη». Και υπογράμμισε: «Από τους 325 δημάρχους, οι 25 είναι ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψη της κυβέρνησης, ο κόσμος να χαλάσει, αυτό πρέπει να αλλάξει»!
Παράλληλα ανέφερε ότι οι «Εντάξει» απέδειξαν στην πράξη ότι είναι υπέρ των συνεργασιών, τόσο προεκλογικά το 2014, όσο και με τη στήριξη προτάσεων της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε διάφορα θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητα του πολίτη. «Οι συνεργασίες, όμως, όπως κι έγιναν από τους «Εντάξει», δουλεύονται πάνω από το τραπέζι και παρουσιάζονται έγκαιρα. Δεν είναι ευκαιριακές συμφωνίες για να αρπάξουμε μερικές καρέκλες παραπάνω, όπως το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση! Αντίθετα, μάλιστα, από τώρα ως και τις εκλογές, μόνον διχόνοια θα δούμε στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, αφού ανοίγει ο δρόμος για τον καθένα –κι εδώ δε μιλάω μόνο για ΣΥΡΙΖΑ- να κάνει ότι “δήθεν” βγαίνει μπροστά για το καλό της τοπικής κοινωνίας, αποβλέποντας μόνον στο να εξασφαλίσει κάτι την επομένη των εκλογών, από όποιον χρειαστεί μια ισχνή πλειοψηφία για να διοικήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο στους πολιτικούς καιροσκόπους», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κατηγόρησε ότι «κάνει πλάτες στην κυβέρνηση» κι επισήμανε: «Στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, τοποθετείται με την τακτική του “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Αθόρυβος και άφαντος στα σοβαρά, πρώτος στο νταβαντούρι. Στα σοβαρά συμπεριφέρεται σαν δήμαρχος της Κάτω Ραχούλας και στα ασήμαντα σαν δήμαρχος Νέας Υόρκης, αφού προσπαθεί να μη χαλάσει τις σχέσεις του. Βέβαια, έχει πει ότι είναι με το γκουβέρνο. Μας το έχει πει κατάμουτρα και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά συνέπεια σε όλους τους Θεσσαλονικείς».
«Το ότι ο κ. δήμαρχος έχει αποφασίσει ότι θα είναι με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς που πραγματικά νοιαζόμαστε για την Αυτοδιοίκηση δεν θα στηλιτεύσουμε την αναιμική του παρουσία στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης. Γιατί ο κ. Μπουτάρης μπορεί μετά τον Οκτώβριο του 2019 να είναι συνταξιούχος δήμαρχος και να μην τον ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- και κατά συνέπεια στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως για μένα και για τους “Εντάξει” ισχύει ακριβώς το αντίθετο»!, πρόσθεσε.
Τέλος, τόνισε ότι «ό,τι κι αν λένε, πάντως, οι Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, αλλά με το σημερινό εκλογικό νόμο και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».
Ρία Καλφακάκου: Να προσθέσουμε κι άλλα να προτείνουμε κι άλλα αυτό θα ήταν σοβαρή συζήτηση
Υπέρ του “Κλεισθένη” τάχθηκε η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου.
“Λένε αντιδρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιος δήμαρχος που έχει 22% και 29 δημοτικούς συμβούλους θέλει να το χάσει αυτό;”, τόνισε η κ. Καλφακάκου.
Παράλληλα, ανέφερε πως η απλή αναλογική θα φέρει συνεναίσεις σημειώνοντας πως αυτές πρέπει να υπάρξουν.
“Να προσθέσουμε κι άλλα να προτείνουμε κι άλλα αυτό θα ήταν σοβαρή συζήτηση”,σημείωσε η κ. Καλφακάκου.
Γ. Δελής: Κούφια αντιπαράθεση ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση
Για κούφια αντιπαράθεση ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ και κυβέρνησης όσον αφορά τον “Κλεισθένη”, έκανε λόγο μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δελής.
“Η αντιπαράθεση ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ και κυβέρνησης παραμένει κούφια και μένει σε δευτερεύοντα ζητήματα”, τόνισε ο κ. Δελής σημειώνοντας πως κανένα αστικό κόμμα δεν αμφισβητεί την κατεύθυνση αυτή που αφορά την φοροεπιδρομή και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Μόνικα Αϊβάζογλου: Υπέρ της απλής αναλογικής, κριτικά απέναντι στη δεύτερη Κυριακή
Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση»,η Μόνικα Αϊβάζογλου, καθώς όπως είπε είναι θέση αρχής, σημειώνοντας ωστόσο, πως στέκεται κριτικά απέναντι στην δεύτερη Κυριακή.
Κωνσταντής Σεβρής: Το αίτημα δεν θα πρέπει να είναι μόνο να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατά του “Κλεισθένη” τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.
“Το αίτημα δεν θα πρέπει να είναι μόνο να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου. Θα πρέπει να είναι να αποσυρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δρα σαν κακομαθημένο παιδί της μεταπολίτευσης”,τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου