Ανατροπή στους αρχικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου για την ημερομηνία των εκλογών έφερε η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά δύο κοινοβουλευτικά στελέχη, το γεγονός ότι «πρόθυμοι» βουλευτές δύσκολα θα δεχθούν την δεδομένη χρονική
να πάρουν μεταγραφή αλλά και η χρονική μετάθεση της κύρωσης από την ελληνική βουλή της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται πως αναγκάζουν την κυβέρνηση να φέρει πιο κοντά τις εκλογές με πιθανότερη περίοδο τον Μάιο του 2019 μαζί δηλαδή με τις ευρωεκλογές, αντί για το τέλος της τετραετίας όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ωστόσο «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις είναι το εάν θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις καθώς αρκετά κορυφαία στελέχη έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές, παρά το γεγονός πως έχει ψηφιστεί ο επίμαχος νόμος από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Θέλουν κάλπη διαμαρτυρίας
Η 26η Μάϊου φαντάζει μέχρι στιγμής ως πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών καθώς το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν πως ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει απόλυτα το κόμμα του και εκτιμούν πως δύσκολα θα σταματήσουν τους επόμενους μήνες, οι τριγμοί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Το γεγονός αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου.
Το επικοινωνιακό επιτελείο επιθυμεί σε κάθε περίπτωση οι εκλογές να είναι δίπλες, είτε δηλαδή διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, είτε με τις αυτοδιοικητικές καθώς θέλουν να υπάρχει μία «κάλπη διαμαρτυρίας» θα είναι ουσιαστικά μια «βαλβίδα εκτόνωσης» των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που ένα σημαντικό ποσοστό τους τάσσεται υπέρ της αποχής, θα προσέλθουν στις εκλογές και θα εκφράσουν την απογοήτευση τους στην κάλπη εκείνη που θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος από ότι εκείνη των εθνικών εκλογών.
Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, υπάρχει και το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» το οποίο δεν παραβλέπουν στο Μαξίμου. Στην περίπτωση που χάσουν, μετά από επτά μήνες (αρχές του 2020) θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές και αν επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2015, τότε η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εθνικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Το σενάριο των εκλογών στα τέλη του 2018
Μετά την μετάθεση της ημερομηνίας για τις αρχές του 2019 της κύρωσης της συμφωνίας με τα Σκόπια (στην περίπτωση που επικρατήσει στο δημοψήφισμα η πρόταση Ζάεφ), δείχνουν να αλλάζουν τα δεδομένα και να αφήνουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ημερομηνία των εκλογών.
Οι αντιδράσεις που υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί η κυβέρνηση μέσω των ΑΝΕΛ, δεν αποκλείουν την περίπτωση να στηθούν κάλπες ακόμη και μέσα στο 2018, προκειμένου την «καυτή πατάτα» της ψήφισης της συμφωνίας να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφ’ όσον κερδίσει τις εκλογές. Το σενάριο αυτό μπορεί να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αλλά υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου.
Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας με «προίκα» την ρύθμιση του χρέους, προχωρά στην συνταγματική αναθεώρηση, ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και από το βήμα της ΔΕΘ εξαγγέλλει παροχές και οδηγεί την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το σενάριο αυτό προσκρούει και στην παρουσία του Αμερικανικού παράγοντα καθώς οι ΗΠΑ θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην Διεθνή Έκθεση και επικοινωνιακά δεν θα επιθυμούσε καμία από τις δύο πλευρές να επισκιαστεί από μία τόσο σημαντική εξαγγελλία.
Αστάθμητος παράγοντας και σε αυτή την περίπτωση είναι τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι δημοσκοπήσεις - φανερές ή μυστικές – που θα κάνουν την εμφάνιση τους το Φθινόπωρο.
Ένας ανασχηματισμός θα βάλει τέλος στα σενάρια
Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας «χρωστάει» έναν ανασχηματισμό που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίτερα αλλά η απομάκρυνση κυβερνητικών στελεχών από την κυβέρνηση λόγω της εμπλοκής τους με τα επιδόματα ενοικίου άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό μεταθέτοντας τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο για αργότερα.
Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να προχωράει σε αυτή την κίνηση στις αρχές του Φθινοπώρου που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, προκειμένου να δώσει ένα σήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε πιθανότατα θα μπει «φρένο» και στα εκλογικά σενάρια για το 2018.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου