Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Κλειστό κλαμπ οι 20 μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες του πλανήτη

Αποτέλεσμα εικόνας για Κλειστό κλαμπ οι 20 μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες του πλανήτηEκ πρώτης όψεως, ο κατάλογος με τις 20 μεγαλύτερες βάσει τζίρου γαλακτοβιομηχανίες του κόσμου για το 2017, που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Rabobank, δεν μοιάζει να διαφέρει και πολύ από τον περσινό: Τα ονόματα που απαρτίζουν αυτό το άτυπο
κλαμπ εταιρειών είναι τα ίδια, η Νestle διατηρείται στην πρώτη θέση, ενώ ΗΠΑ και Γαλλία, με τέσσερις εκπροσώπους έκαστη, εξακολουθούν να είναι οι χώρες με την πιο έντονη παρουσία.
Ωστόσο, μια δεύτερη και πιο προσεκτική ματιά βοηθά να αναδειχθούν κάποιες ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις. Καταρχήν μπορεί η κορυφή να είναι, όπως προείπαμε, για άλλη μια χρονιά «καπαρωμένη» από την Nestle, ωστόσο η απόσταση που τη χωρίζει από τον δεύτερο της «βαθμολογίας» είναι αισθητά μειωμένη και στη θέση αυτή βρίσκουμε πλέον τη Lactalis η οποία κατάφερε να προσπεράσει την ομοεθνή της Danone. Το επίτευγμα αυτό το οφείλει, κατά κύριο λόγο, στις εξαγορές δύο αμερικανικών βιομηχανιών παραγωγής γιαουρτιού, της Stonyfield και της Siggi’s, που ολοκλήρωσε μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα η πρώτη ανήκε στην ίδια την Danone η οποία ωστόσο προχώρησε στην πώλησή της μετά την απόκτηση της – επίσης αμερικανικής- Whitewave.
Ο γαλλικός κολοσσός –που έχει σημαντική παρουσία και στη χώρα μας μέσω θυγατρικής, αλλά όχι και παραγωγική μονάδα, εξ ου και το όνομά του έχει εμπλακεί ουκ ολίγες φορές σε σενάρια εξαγορών διαφόρων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών– μείωσε επίσης μέσα στο 2017 το ποσοστό του στην ιαπωνική Yakult, ενώ πούλησε και τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία που είχε συστήσει με την Al Safi στη Σαουδική Αραβία- κινήσεις οι οποίες, μαζί με την απεμπλοκή της από την Stonyfield, της «κόστισαν» ουσιαστικά τη δεύτερη θέση στο Τοp 20 της Rabobank.
Συνεταιριστική μάχη έχουμε για την πέμπτη θέση την οποία κατέχει πλέον η νεοζηλανδική Fonterra, ρίχοντας στο αμέσως επόμενο σκαλί την ολλανδική FrieslandCampina ενώ η καναδική Saputo, μετά την εξαγορά της αυστραλιανής Murray Goulburn, έχει σκαρφαλώσει στην όγδοη θέση, εκτοπίζοντας από εκεί την κινεζική Yili.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η μοναδική γαλακτοβιομηχανία που κέρδισε παραπάνω από μία θέσεις ήταν η γερμανική συνεταιριστική DMK η οποία, υποσκελίζοντας τις Kraft Heinz και Meiji, βρίσκεται πλέον στο No 13, από το No 15 που κατείχε στην περσινή λίστα της ολλανδικής τράπεζας.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου