Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Πρώτα άδειες μετά ελέγχους στο νέο νόμο για στάβλους

Αποτέλεσμα εικόνας για νέο νόμο για στάβλουςΑλλαγές στο μοντέλο αδειοδότησης από το καθεστώς «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο καθεστώς «αδειοδοτώ την εγκατάσταση (έχοντας θέσει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις) και μετά ελέγχω», φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση για τη ρύθμιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.pdf


Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση το νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι και την 17/9/2018/ ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00 πλέον η πολιτεία τα «αδειοδοτεί πρώτα την εγκατάσταση για ίδρυση (κτηριακές εγκαταστάσεις που πληρούν τους όρους ευζωίας και υγιεινής εγκατάστασης των ζώων) και μετά για λειτουργία , ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό και διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης (κτηριακών υποδομών) από το μητρώο λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας (διαχείριση ζωικού κεφαλαίου).

Αναλυτικά οι αλλαγές που εισάγονται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι:
1.Η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης - στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική μονάδα - που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με Δημόσια υπηρεσία. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος και να μην απαιτείται η φυσική παρουσία του κτηνοτρόφου.
2.Η έλεγχοι προβλέπονται να γίνονται από τα ΑΑΤΕ του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τη νόμιμη ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων, αντί των δυσκίνητων επιτροπών σταβλισμού και τα πρόστιμα επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ.
.Η αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης από το καθεστώς «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο καθεστώς «αδειοδοτώ την εγκατάσταση (έχοντας θέσει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις) και μετά ελέγχω».
Αδειοδοτεί πρώτα την εγκατάσταση για ίδρυση (κτηριακές εγκαταστάσεις που πληρούν τους όρους ευζωίας και υγιεινής εγκατάστασης των ζώων) και μετά για λειτουργία , ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό και διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης (κτηριακών υποδομών) από το μητρώο λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας (διαχείριση ζωικού κεφαλαίου) 
3.Παρέχει την δυνατότητα σε υφιστάμενες μονάδες με δυναμικότητα της Κατηγορίας Β και κάτω των ορίων αυτής να εκδώσουν άδεια διατήρησης, υπό προϋποθέσεις, όπως, χωρίς να είναι απαραίτητη η τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ κτηνοτροφικής εγκατάστασης και χώρων ή δραστηριοτήτων και ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης να καταβάλλει μικρό ετήσιο τέλος διατήρησης , υπέρ των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης
4. Αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια των αποστάσεων μεταξύ κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από το γεωγραφικό και γεωμορφολογικό τοπίο.
5. Για την απλοποίηση της υποβολής αιτήσεων , αδειοδοτήσεων, ελέγχων και άλλων διοικητικών πράξεων δημιουργείται στο ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον «Έλεγχο και Λειτουργία των Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων»
6. Για τα Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα με σήμανση τα πρόστιμα γίνονται αυστηρότερα. Για τα ζώα χωρίς σήμανση την ευθύνη για περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους Δήμους και όπου απαιτείται η αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η οικεία Δασική Υπηρεσία κλπ.
Ολόκληρο το δελτίο Τύπου του υπουργείο:
Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώνει ότι τέθηκε μέχρι τις 17/9/2018 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους.
Με το σχέδιο νόμου, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και τον καλύτερο έλεγχό τους, κατατάσσονται σε δύο  μεγάλες κατηγορίες:
Α) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας,
Β) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με έκδοση οικοδομικής άδειας.
Επιπλέον, διαχωρίζεται η άδεια ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, προβλέποντας ότι πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα αδειοδοτείται η λειτουργία, ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό, καθώς και με διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης. Παράλληλα, αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από το καθεστώς «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο καθεστώς «αδειοδοτώ την εγκατάσταση και μετά ελέγχω» διαχωρίζοντας το φορέα αδειοδότησης από το φορέα ελέγχου.

Επίσης, δημιουργείται υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), η οποία θα είναι το μόνο σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με Δημόσια Υπηρεσία. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα μεταβατικής περιόδου στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να εναρμονισθούν με την ισχύουσα νομοθεσία είτε μέσω χρονικής μεταβατικής περιόδου είτε μέσω έκδοσης άδειας διατήρησης.

AgroNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου