Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Αγωνία στο ΚΙΝΑΛ για την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου -Τι θα πει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγωνία στο ΚΙΝΑΛ για την παρέμβαση του Γιώργου ΠαπανδρέουΠονοκέφαλο προκαλεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ η επικείμενη παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός μετά από σιωπή πολλών μηνών,
επανέρχεται στο προσκήνιο με μια συνέντευξη στην προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου θα μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις. Η συνέντευξη έχει ήδη δοθεί, αλλά λεπτομέρειες για το τι λέει ο Γ. Παπανδρέου για το σκοπιανό δεν έχουν διαρρεύσει. Η αγωνία στην Χαριλάου Τρικούπη οφείλεται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε θετική αναφορά του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), στην ανάγκη συμβιβασμού με τα Σκόπια, θα αξιοποιηθεί από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς για να προκαλέσει διαφωνίες και νέα αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει στην συνέντευξη τα όσα το κόμμα του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε προ ημερών, με αφορμή τις αφίσες που κυκλοφόρησαν στην Βόρειο Ελλάδα με τα πρόσωπα των βουλευτών που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και το σύνθημα: «Εσύ θα προδώσεις την Μακεδονία μας;». Θα επαναλάβει δηλαδή ότι «η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι επικίνδυνη» και οδηγεί στον διχασμό, που τον πλήρωσε ο τόπος ακριβά. Μια διατύπωση που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει αυτονόητη αλλά εκφράζει μια θετική προδιάθεση για την Συμφωνία των Πρεσπών
Ειδικά για την Συμφωνία οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι λιτός στις διατυπώσεις του για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής και θα παραπέμπει σε παλαιότερες θέσεις του, που ναι μεν τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)- όπως ήταν η εθνική γραμμή από το Συμβούλιο Αρχηγών- αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους του αλυτρωτισμού. Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου που είναι στο εξωτερικό, να έχει ανταλλάξει πολλά e mails με την Φώφη Γεννηματά ειδικά για την συνέντευξη, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Είναι βέβαιον όμως ότι οι αναφορές του ΓΑΠ θα αξιοποιηθούν καταλλήλως από την κυβερνητική προπαγάνδα.
Βαρύ το κλίμα
Το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ είχε βαρύνει ήδη από χθές με αφορμή δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού ότι προβληματίζεται αν θα ψηφίσει ναί στην Συμφωνία των Πρεσπών, αν και η επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ- έστω κι αν δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία- είναι όχι στην Συμφωνία.
Ο Δημήτρη Κρεμαστινός άφησε ανοιχτό να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας σημειώνοντας στο Κόκκινο, τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ:
«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω».
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: Η ζημιά που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις,στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή,λίγο πριν τις εκλογές είναι απίστευτη. Αλλοιώνουν το κεντρικό μήνυμα,αδικούν την προσπάθεια,όσων πιστεύουμε στην αυτόνομη πορεία της παράταξης. Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» έγραψε στο twitter ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Τελικά με νεότερη δήλωσή του ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναγκάστηκε να τα μαζέψει λέγοντας ότι θα συνταχθεί με την άποψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ σήμερα επανήλθε, με δηλώσεις του στον News 2/47, κάνοντας λόγο για πολιτική αθλιότητα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:
«Λυπάμαι ιδιαιτέρως για την αντίδραση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου σε βάρος μου. Μου ζητούσαν να δηλώσω ότι δεν θα υπερψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν είχα δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσω. Θα συνταχθώ με την άποψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα συνταχθώ με την πλειοψηφία. Γιατί πρέπει να εμφανιζόμαστε συντεταγμένοι. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει αναμφισβήτητα θετικά σημεία αλλά και γκρίζες ζώνες», είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου