Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Έντονοι τριγμοί στους ΑΝΕΛ ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών

entonoi-trigmoi-stous-anel-enopsei-sumfwnias-twn-prespwnΔιαλυτικά φαινόμενα εμφανίζουν για μία ακόμη φορά οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Έλληνες, με αφορμή την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. 
Το προαναγγελθέν από το καλοκαίρι διαζύγιο με τον
ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου και την υπογραφή της συμφωνίας για το Μακεδονικό, φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών και οι πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θα είναι ραγδαίες. 
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει ανεβάσει τους τόνους καταγγέλλοντας "αποστασίες" και απειλεί συνεχώς με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πορευτεί και χωρίς τους ΑΝΕΛ, ως κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή. 
Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ ο αναβρασμός καλά κραττεί. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιμένει ότι θα υπερψηφίσει τις Πρέσπες και χαρακτηρίζει "δώρο" μια ενδεχόμενη διαγραφή του. 
Μετά τον υφΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ, και η εξωκοινοβουλευτική υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη "αδειάζει" ανοιχτά τον πρόεδρο του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν σκοπεύει να φύγει από την κυβέρνηση. 
Σε πιο σκληρή γραμμή ο Κώστας Κατσίκης υπογραμμίζει ότι χωρίς του ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη. 
Σιγή ιχθύος τηρούν για την ώρα η -φερόμενη ως θετική με τις Πρέσπες- υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης. 
Κατά των Πρεσπών αλλά και κατά του να ρίξουν την κυβέρνηση είναι ο Κώστας Ζουράρις. Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος την Τετάρτη. 

Χρυσοβελώνη για Καμμένο: Δεν είμαι βαλίτσα για να με αποσύρει

“Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών Mαρίνα Χρυσοβελώνη (Real FM).
Ερωτηθείσα εάν έχει συζητήσει με τον κ. Καμμένο για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε: “Όχι, δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Καταρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω. Εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό”.

Κατσίκης: Αν φύγουμε, χάνεται η δεδηλωμένη

Όταν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», υπογράμμισε ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης στο ΘΕΜΑ FM.
«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε». 
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε».

Παπαχριστόπουλος: Μεγάλο δώρο αν με διαγράψει ο Καμμένος

«Είχε κόσμο, τον είδα, έχουμε μια καλή σχέση. Ήταν μια ευκαιρία να τον δω, λειτουργεί πολύ θετικά για την χώρα. Δεν το έχω κρύψει, τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση στον πρωθυπουργό», ανέφερε στο ΘΕΜΑ FM ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας την οργή του Πάνου Καμμένου. 
 «Δεν θα συνεργήσω να πέσει αυτή η κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. 
Απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι, «τα σενάρια συνωμοσιολογίας ότι πήγα να συμφωνήσω να πάω με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν με αγγίζουν. Ποτέ δεν έχω μιλήσει με κανένα για το τι θα κάνω ή όχι. Το τι θα κάνω σαν απλός πολίτης, περιμένετε και θα το δείτε».
Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι ακόμα και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, λέγοντας, «θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου