Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Διαλύει το πολυκομματικό ΚΙΝΑΛ η Φώφη -Τελεσίγραφο σε ΔΗΜΑΡ-Παπανδρέου

Φώφη, Θεοχαρόπουλος, ΓΑΠΣε νέα ρότα βάζει το Κίνημα Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά, ρίχνοντας ταυτόχρονα το γάντι στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και σε όσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ την υποστηρίζουν, μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου ο οποίος
αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ να βάλουν λουκέτο
Απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι στο επερχόμενο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος -που θα γίνει τον Μάρτιο- να μπει τέλος στον πολυκομματικό χαρακτήρα του ΚΙΝΑΛ: με άλλα λόγια, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου να βάλουν λουκέτο στα προσωπικά τους κόμματα και να συνταχθούν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ που παραμένει πλειοψηφία.
Τα μηνύματα και τις αποφάσεις θα ανακοινώσει σήμερα η Φώφη Γεννηματά, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ,
Λίγο πριν από τις εκλογές λοιπόν, αν δεν τους προλάβουν οι εξελίξεις, η Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της προχωρούν στην διάλυση της πολυκομματικής μορφής του Κινήματος Αλλαγής και προχωρούν στον Ενιαίο Φορέα. Θέμα αλλαγής ονόματος δεν τίθεται, όπως έσπευσαν να προτείνουν ορισμένοι παλαιοπασόκοι.
Το Συνέδριο, που θα λάβει χώρα στα τέλη Μαρτίου μαζί με την κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, θα είναι ανοιχτό σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν από τη ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.
Εφυγε ήδη το Ποτάμι
Η αρχή του τέλους του πολυκομματικού Κινήματος Αλλαγής ήταν φυσικά η αποχώρηση του Ποταμιού, που αποφάσισε το καλοκαίρι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με δεδομένη την πολύ μικρή απήχηση της ΔΗΜΑΡ στους ψηφοφόρους και την ανυπαρξία του ΚΙΔΗΣΟ -που υπάρχει μόνο στα χαρτιά- το Κίνημα Αλλαγής ήταν πλέον ένα ΠΑΣΟΚ με άλλο όνομα. Αλλά που λειτουργούσε σαν πολυκομματικός οργανισμός, με όλες τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την ύπαρξη διαφορετικών οργάνων, μέσα από τα οποία πρέπει να φιλτράρεται κάθε απόφαση.
Άλλωστε, είχε φανεί και στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή ηγεσίας. Από τους 200.000 που προσήλθαν στις κάλπες, οι περισσότεροι ήταν παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό άλλωστε και στις δύο πρώτες θέσεις ήταν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι τελευταίες εξελίξεις έπεισαν τη Φώφη Γεννηματά ότι είχε έρθει η ώρα των αποφάσεων. Από τη μία η διαφωνία του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τη γραμμή της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών -που τον οδήγησε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας- και από την άλλη η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που δεν έκρυψε τη θετική του στάση απέναντι στις Πρέσπες, δημιουργώντας σύγχυση και ερωτήματα για τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, την έπεισαν ότι δεν υπήρχε πλέον περιθώριο υπομονής. Και ότι έπρεπε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος, με ενιαία φωνή και... όσοι πιστοί ας προσέλθουν.
Το εξήγησε άλλωστε σαφώς με τη σημερινή δήλωσή της στα «Νέα»: «Ζήτησα καθαρή εντολή από τους πολίτες για να εγγυηθώ την ενότητα και τις προοπτικές της παράταξης χωρίς βαρονίες και τιμάρια». Μια φρασεολογία που θυμίζει άλλωστε -ακόμα και στην επιλογή των λέξεων- τον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Είχαμε γίνει Βαβυλωνία»
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104.6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη:
«Ο πολυκομματικός φορέας και ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας, που είχαμε διατηρήσει μέχρι τώρα, αντί να ενισχύει τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα αποδείχθηκε ότι οδηγούσε σε Βαβυλωνία. Τώρα προχωράμε αποφασιστικά στη στιβαρή και ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου, νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο Καταστατικό μας».
«Το Κίνημα Αλλαγής είναι πολιτικός φορέας που δημιουργήθηκε από τη βάση και όχι ως ένωση ηγεσιών. Και ακριβώς για αυτό, θα τιμήσουμε την εντολή των συνιδρυτών του Κινήματος Αλλαγής και θα προχωρήσουμε δυναμικά και αποφασιστικά», πρόστεσε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι ο κύβος έχει ριφθεί για σκληρά μέτρα.
Κόκκινη κάρτα στον ΓΑΠ
Η πρόσκληση απευθύνεται στους απογοητευμένους από την Δημοκρατική Αριστερά που διαφώνησαν με την απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών- μεταξύ αυτών και παλαιά στελέχη όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος- αλλά κυρίως, κυρίως... προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Που καλείται αν όχι να διαλύσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τουλάχιστον να το θέσει «εν υπνώσει» και να συνταχθεί με τις δυνάμεις που συγκροτούν τον σοσιαλιστικό φορέα.
Δύο Παπανδρέου είναι πολλοί
Η εκτίμηση είναι ότι πολλά από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ακόμα και ορισμένοι από εκείνους που συντάχθηκαν με την απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, δεν θα θελήσουν το διαζύγιο με το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά δε τα 22 στελέχη που συντάχθηκαν με την αποχή. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι τυχόν αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές μπορεί να ακουστεί και ως αστείο.
Για τον Γιώργο Παπανδρέου, ιδιαιτέρως, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη συνέντευξη που παραχώρησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πολιτικές εξελίξεις στην φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών». Η εκτίμηση είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, με την παρέμβασή του, διεκδικεί κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, καθοδηγώντας το ΚΙΝΑΛ, πιθανόν, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας την ρητορική Τσίπρα για συγχώνευση της κεντροαριστεράς . Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν μάλιστα ότι η σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό ξαναγίνεται ιδιαίτερα δύσκολη , με την καχυποψία να επανέρχεται ασχέτως εάν μεταξύ τους υπήρχε συμφωνία για τις εξελίξεις, που προέβλεπε και την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα, όπως ο ίδιος επέμενε. Τώρα ακόμη και η Αχαϊα τίθεται εν αμφιβόλω, αφού υπάρχει η σκέψη στο ΠΑΣΟΚ που λέει «δύο Παπανδρέου είναι πολλοί».
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Που ναι μεν θα είναι εξίσου δύσκολο να παραμείνει αυτόνομος και να δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές, κόντρα μάλιστα με το Κίνημα Αλλαγής- σε αυτήν την περίπτωση κινδυνεύει με διασυρμό...- αλλά κανείς αυτήν την ώρα δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν είναι διατεθειμένος να βάλει λουκέτο στο προσωπικό του «μαγαζί».
Η υπόθεση περιπλέκεται και από το γεγονός ότι ο αδελφός του Νίκος έχει εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του με το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής και πήρε θέση αντίθετη με τον αδελφό του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως επίσης θα παίξει ρόλο και η θέση του Γιώργου Παπανδρέου ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που μέχρι στιγμής στήριζε το Κίνημα Αλλαγής.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το Κίνημα Αλλαγής που πλέον μπαίνει σε μια άλλη φάση.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου