Η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το 2019 στο κεντρικό δελτίο του OPEN με την Έλλη Στάη, εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
-Στο ερώτημα αν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία: "Πιστεύω ότι το Σκοπιανό ήταν ένα πρόβλημα που αποτελούσε βαρίδι στην εξωτερική πολιτικής της χώρας. Η λύση του Μακεδονικού είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκης της μέχρι σήμερα θητείας μου. Αν το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια και την περιοχή".
-"Ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει στο μέλλον κάποιος εθνικιστής έχουμε καθήκον να αδράξουμε την ευκαιρία. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να έχουμε ανοικτό μέτωπο με μια χώρα που θα ήταν ζωτικός χώρος για τις επιχειρήσεις μας. Ούτε να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο όταν έχουμε πράγματι έναν νευρικό γείτονα που αποτελεί απειλή σε αντίθεση με την πΓΔΜ".
-"Ανύπαρκτα τα θέματα της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα του μικροκομματικού συμφέροντος. Πατριωτικό μας καθήκον η συμφωνία. Όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει και είχε συμβουλεύσει την κυβέρνηση μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή. Όταν ήδη ότι αυτό κάναμε συνεχώς άρχισε να ανεβάζει τον πήχη"
-Στο ερώτημα γιατί δεν κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη: "Έχετε την αίσθηση όταν συγκαλούσαμε συμβούλιο υπό τον ΠτΔ θα έβγαινε κάτι; Στο τέλος της ημέρας, εγώ δεν περίμενε η συμφωνία του κ.Μητσοτάκη. Περίμενα όμως ότι δεν θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική του σταθερότητα και το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Είναι μια διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει τρόπο διαφοροποίησης. Ανακάλυψε μέσα από μια πρωτοφανή λαθροχειρία ζήτημα εθνότητας, μεταφράζοντας λάθος έναν όρο, επιδιώκοντας να κερδοσκοπήσει πολιτικά".
-Στο ερώτημα του πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή: "Όλοι γνωρίζουμε τα πάντα. Κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία. Στις δημοκρατίες τα Κοινοβούλια αποφασίζουν. Τα οφέλη για τη χώρα είναι προφανή. Η ζημιά σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στα Σκόπια, μετά από μια διαδικασία που εμείς με την πίεση της διεθνούς κοινότητας τους πείσαμε να αλλάξουν το σύνταγμά τους, αν μετά από όλα αυτά εμείς εδώ πούμε ότι επειδή ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια ζητήματα η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Εχω στόχο άμεσα, μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος, άμεσα θα δώσω στον ΠτΔ και τα κόμματα το αποτέλεσμα. Θα έχουν την εικόνα του ποιες αλλαγές έγιναν και μετά θα συννενοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για τις διαδικασίες".
-Στο ερώτημα αν η συμφωνία θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο: "Προφανώς, νομίζω ότι θα μας έχουν κοινοποιήσει τις αλλαγές. Το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο".
-"Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Είναι ένδειξη σταθερότητας να γίνουν έτσι τα πράγματα. Σε πείσμα πολλών η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία ημέρα. Ο Οκτώβριος είναι ο στόχος και δουλεύω προς αυτήν την κατεύθυνση".
-Για την κυβερνητική κρίση: Δεν είναι η πρώτη φορά που σε ν/σ της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι βεβαίως ένα ν/σ σαν όλα τα άλλα. Στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση. Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήταν και ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας, έχει μια διαφορά σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Ήταν από αυτούς που είχε διαφωνήσει ακόμη και με την εθνική γραμμή της στάσης Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Όταν ο Καμμένος λέει ότι εγώ δεν θα ρίξω την κυβέρνηση, ότι δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Θα υπάρξει εάν αλλάξει αυτή τη θέση. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει. Γιατί δεν θα ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ο Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστούνη του στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή. Αν δεν το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστούνης".
- "Δεν πιστεύω ότι θα διευκολύνει σχέδια αντίπαλων πολιτικών χώρων. Αν το κάνει, αν αφήσει ανοιχτό και δεν πει με σαφήνεια ότι στηρίζει την κυβέρνηση η Βουλή και οι βουλευτές θα πάρουν την ευθύνη τους".
-"Πιστεύω ότι υπάρχουν οι 151 της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και σε ότι αφορά τις Πρέσπες, οι ΑΝΕΛ έχουν διαφωνήσει, το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει".
-"Θεωρώ ότι ο Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αν ο εταίρος μου αφήσει ανοιχτό, άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση θα πάω πριν την συμφωνία των Πρεσπών".
-"Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε τώρα σε εκλογές πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Και τον προκαλώ αν δεν έχει άγχος, ας καταθέσει τώρα ψήφο δυσπιστίας".
-"Αυτό που ενδιαφέρει τον λαό είναι αν ο κ. Καμμένος ακόμη στηρίζει την κυβέρνηση. Αν δεν το πει ευθαρσώς θα πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης".
-Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, αν χάσει τους 151: Ακόμη και αν δεν έχεις 151 δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να προχωρήσεις. Υπάρχουν τέτοιες κυβερνήσης στην Ευρώπη. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα υπάρχει, αλλά πολιτικό θα υπάρχει. Σε αυτήν την εκδοχή, την θεωρώ απίθανη να συμβεί, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εν ευθέτω χρόνω, αφού ρυθμιστούν μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η προστασία της πρωτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, μια σειρά από θέματα να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι δεν θα τα αφήσουμε στη μέση. Είμαι απόλυτος σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες διότι ο εταίρος μου δεν θα διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων. Σε αυτή την εκδοχή απαντώ, πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης".
-Στο ερώτημα αν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "Απολύτως ναι. Εχει καταφέρει να εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων".
-Για το θέμα της Novartis: "Θεωρώ ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, δεκάδες δισ. δημόσιο χρήμα χάθηκαν. Όταν το σκάνδαλο ήρθε στη δημόσια σφαίρα εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προφανώς δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες, αυτό που ήταν εμφανές ήταν ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει στο τέλος και να διαλευκανθεί. Εγώ στη Βουλή μίλησα πολύ προσεκτικά για τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων υπουργών. Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι αρμόδια η δικαιοσύνη να τα διερευνήσει. Έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά στον δημόσιο διάλογο. Είναι παρέμβαση όταν ένα μέλος της κυβέρνησης κάνει μια κρίση και λέει ότι μια υπόθεση είναι σκάνδαλο...Αυτή η καραμέλα της παρέμβασης. Ο κ. Πολάκης αν θέλετε έχει ένα ύφος στην επικοινωνία του, αλλά πρέπει να κρίνουμε την ουσία όχι το ύφος που εγώ δεν θα υιοθετούσα για εμένα. Ο κ. Πολάκης τι έκανε; Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας έστειλε μια επιστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην οποία λέει ότι πρέπει κάποιες υποθέσεις να μην κωλυσιεργούν. Μετά έβγαλε την επιστολή στη δημοσιότητα. Αυτό δεν είναι παρέμβαση αλλά ένα λάθος. Αν αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης είναι παρέμβαση, η μήνυση του κ. Σαμαρά σε δικαστές και η στοχοποίηση τι είναι; Εγώ λέω να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Όταν καλλιεργούμε ένα κλίμα καχυποψίας απέναντι στους δικαστικούς αυτό είναι πλήγμα για τη δημοκρατία. Εγώ εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι. Δεν θα είμαι όμως εγώ αυτός που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Κάποιοι δεν θέλουν πιθανώς, και για αυτό φωνάζουν, να προχωρήσει η δικαιοσύνη".
-Στο ερώτημα πότε θα βγούμε στις αγορές: "Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού. Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την έφερα στην κανονικότητα. 1.5 δισ. δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα ή ως αναδρομικά και ζεστάθηκε η αγορά. Καταφέραμε να μη μειωθούν οι συντάξεις και να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στην κοινωνία. Θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη. Αν δεν επανεκλεγεί αυτή η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει μειωμένος μεσοσταθμικά. Τα μέτρα λιτότητας που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν στα 65 δισ. και τα δικά μας 6,5 δισ. Αυτοί άφησαν τη χώρα χρεοκοπημένη, διαλυμένη με 1 εκατομμύριο ανέργους. Βγήκαμε από τα μνημόνια. Δίνουμε προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο. Νομίζω ότι απόλυτα προφανές ότι θα συμβεί η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019".
-Στο ερώτημα του ποιου έφταιγαν για τα μνημόνια, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός Καραμανλή ή η περίοδος Παπανδρέου: "Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή είναι προφανείς και μεγάλες, η αιτία που βρεθήκαμε στη φάκα. Από εκεί και περα οι χειρισμοί δεν ήταν οι καλύτεροι. Είναι διαφορετικές οι ευθύνες αλλά είναι εξίσου μεγάλες".
-Για το αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: "Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία στις αρχές του επόμενο μήνα. Πιστεύω ότι η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι στο ανώτατο επίπεδο. Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο, και δεν το λέω για να τονώσω το φρόνημα".
-Στο ερώτημα της σχέσης με την κ. Μέρκελ: "Η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ. Σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη. Παρά την οξύτητα και τις αντιθέσεις η σχέση που είχαμε ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Αυτά που λέγαμε τα πιστεύαμε. Ερχεται αύριο γιατί θεωρεί ότι είναι και δική της επιτυχία η ανάκαμψη της Ελλάδας και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης".
-Στο ερώτημα για τα λάθη της θητείας του: "Δεν τα πήγα καλά στις επιλογές προσώπων".
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου