Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Το ΕΛΚ έδιωξε τον Ορμπαν -Μόλις 3 ψήφισαν υπέρ του

Ο Βίκτορ Ορμπαν/ Φωτογραφία: AP- Olivier MatthysΤο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν, του Fidesz, στις τάξεις του.Στην ψηφοφορία που έγινε, μόλις 3 μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της αναστολής, ενώ 190 τάχθηκαν υπέρ.

«Η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz έχει άμεση εφαρμογή και θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας, μετά τη σημερινή ψηφοφορία των μελών του ΕΛΚ», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος του ΕΛΚ. «Η απόφαση συνεπάγεται ότι το Fidesz δεν θα μετέχει στις συναντήσεις του κόμματος, δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψήφιους για αξιώματα», ανέφερε ακόμη.
Βέμπερ: Το ΕΛΚ ήταν σαφές και ενωμένο
«Ηταν μια πολύ δύσκολη συζήτηση», σχολίασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ μετά τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι ο Ορμπαν παραβρέθηκε στη συνάντηση.
«Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Το ΕΛΚ ήταν πολύ σαφές και ενωμένο... ότι η αναστολή είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.
Αξιολόγηση από επιτροπή
Μία τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα εξετάσει πλέον τις σχέσεις του Fidesz με το ΕΛΚ. Επίσης, η επιτροπή θα εξετάσει το κατά σέβεται το κράτος δικαίου το κόμμα του Ορμπαν, το οποίο κατηγορείται ότι ποδοπατά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου.
«Είμαστε οικογένεια και για αυτό μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά», αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΕΛΚ, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να κατεβάσει τις αφίσες που βάζουν στο στόχαστρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της καμπάνιας εναντίον του προέδρου της Κομισιόν που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η καμπάνια, που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, κατηγορεί την ΕΕ ότι με τη μεταναστευτική πολιτική της έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ουγγαρίας.
«Το Fidesz πρέπει να κατανοήσει ότι αυτή η καμπάνια έχει προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά. Το ΕΛΚ αναμένεται από το Fidesz να το αναγνωρίσει πλήρως αυτό και να μην κάνει τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον», αναφέρει ακόμη το έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Fidesz προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε περίπτωση που ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό.
Οποιαδήποτε αναστολή της συμμετοχής στο ΕΛΚ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτό αφορά την αξιοπρέπεια του Fidesz και της χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γραφείου του Ορμπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΤΙ.
13 κόμματα είχαν ζητήσει αποπομπή
Το αίτημα της αποπομπής του κόμματος του Ορμπαν από το ΕΛΚ, την παράταξη με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, είχαν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα που το απαρτίζουν. Ανάμεσά τους και η ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul, είχε ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz, τονίζοντας ότι ο Ορμπαν με τη στάση του στο μεταναστευτικό παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ κατηγορούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για την παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ.
Οι Financial Times, σε πρόσφατο δημοσίευμα, επισήμαναν τα πιθανά μειονεκτήματα από την αποπομπή του κόμματος του Ορμπαν. Μεταξύ άλλων, σημείωναν ότι αυτό θα οδηγήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, πιθανώς καθιστώντας τα πιο αποτελεσματική πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Παράλληλα, σημειωνόταν στο άρθρο, η αποπομπή θα μπορούσε να διχάσει το ΕΛΚ πριν από τις ευρωεκλογές. Θα αποξενώσει τους σκληροπυρηνικούς στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Γαλλία, που βλέπουν ψήφους στο πικρόχολο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του Όρμπαν.
Η απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz έγινε έπειτα από μήνες έντασης ανάμεσα στον Ορμπαν και το ΕΛΚ και πέντε χρόνια μετά την πρώτη φορά που το ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσημα ανησυχία για κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Ομως, τα μέλη του ΕΛΚ άρχισαν να στρέφονται ξεκάθαρα κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού, μετά την κυβερνητική καμπάνια που έβαζε στο στόχαστρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφίσες που αναρτήθηκαν σε όλη τη χώρα. Επανειλημμένα ο Γιούνκερ έχει ζητήσει την αποπομπή του Ορμπαν από το ΕΛΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου