Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Το «πρέσινγκ» των 48 ωρών του Τσίπρα στην Κεντροαριστερά

to-presingk-twn-48-wrwn-tou-tsipra-stin-kentroaristeraΝα κάμψει τις αντιδράσεις που επικρατούν στο ίδιο του το κόμμα μετά και την ένταξη δύο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του
ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το πρωί. Το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στα ανοίγματα προς την λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα με τον πρωθυπουργό να καλείται να πείσει κυρίως την ομάδα των «53» που έχει εκφράσει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων του κάνοντας λόγο για την δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακραία εθνικιστική ρητορική. «Η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου, έχουν επιλέξει την τόλμη και την αποφασιστικότητα έναντι της αδράνειας. Διότι ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος  στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία».
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Στόχος του πρωθυπουργού είναι μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο να κάνει πράξη το άνοιγμα του προς τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, τοποθετώντας πρόσωπα που προέρχονται από την συγκεκριμένη ιδεολογική πτέρυγα. Παράλληλα όμως οι «53» θα διεκδικήσουν να έχουν αυξημένη ποσόστωση γεγονός που προκαλεί τριβές στο εσωτερικό του κόμματος.  

Η εκδήλωση που διχάζει την κεντροαριστερά

Αμέσως μετά την Κεντρική Επιτροπή σειρά στα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς την κεντροαριστερά παίρνει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα με αφορμή την άφιξη του επικεφαλής της ευρωομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, θα βρεθεί στην Ελλάδα για να λάβει μέρος σε εκδήλωση προώθησης της προοδευτικής συνεργασίας ενόψει των ευρωεκλογών.
Στην εκδήλωση που θα γίνει παρουσία του Αλέξη Τσίπρας, ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης  και η Λούκα Κατσέλη την οποία πληροφορίες θέλουν να συμπεριλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην εκδήλωση, κατά πάσα πιθανότατα, προτίθεται να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο από το συγκεκριμένο γεγονός θα απουσιάζει το ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και ο επικεφαλής της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος διέψευσε  τα σενάρια που τον ήθελαν να πλησιάζει προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την υπουργοποίηση δύο πρώην στελεχών του, του Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα. Την πρόσκληση αρνήθηκε τόσο η Φώγη Γεννηματά όσο και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης καθώς εκτιμούν πως πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει ως μοναδικό στόχο μία ακόμη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει τον ευρωσοσιαλιστικό χώρο.
Με άρθρο του στα ΝΕΑ ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλης Χριστοδουλακης σημειώνει: «Αυτή είναι η «απεύθυνση» του κύριου Τσίπρα, λαμβάνει χώρα σε «γέφυρες», πρόχειρες και ευάλωτες. Γέφυρες με ονόματα, αυτό του Πολάκη, της Παπακώστα, της Μεγαλοοικονόμου, της Κουντουρά, του Κουίκ, του Παπαχριστόπουλου. Γέφυρες ψηλές, αρκετά για να κρύψουν τη γύμνια του από στιβαρά θεμέλια και βάσεις. Κοινωνικές βάσεις. Να κρύψουν την απομόνωση του από την κοινωνία, τους πραγματικά προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες.»

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου